To je znak da je Srbija ozbiljna u nameri da se svi problemi koji stoje na putu integracija otklone. Kada se u istom sastavu nađu predsednik države i predsednik Vlade, to je već mera toga koliko je Srbiji stalo da dobije Privremeni trgovinski sporazum i da ubrza evropske integracije.

To je znak da je Srbija ozbiljna u nameri da se svi problemi koji stoje na putu integracija otklone. Kada se u istom sastavu nađu predsednik države i predsednik Vlade, to je već mera toga koliko je Srbiji stalo da dobije Privremeni trgovinski sporazum i da ubrza evropske integracije. Tako je trebalo od samog početka – da najviši vrh države odlazi na razgovore sa čelnicima EU jer samo tako je moguće pružiti izvesna uveravanja da Srbija radi sve kako bi završila svoje obaveze prema Tribunalu u Hagu, ali i sve ono što je tek čeka na putu ka EU – kaže Dereta.
Naš sagovornik ističe da se prema informacijama koje „procure“ u javnost u poslednje vreme, može steći utisak da su predstavnici vlasti konačno ozbiljni u nameri da pronađu i uhapse Ratka Mladića, i da će to biti najvažnija tema razgovora sa zvaničnicima EU u Briselu.
– Inicijativa koju Srbija planira da pokrene pred Međunarodnim sudom pravde da se preispita odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova, takođe bi trebalo da bude tema razgovora Srbije i EU, odnosno srpski zvaničnici će sigurno pokušati da evropskim kolegama predstave da taj čin nije toliko loš za zajednicu evropskih zemalja kako pojedini evropski zvaničnici pokušavaju da ga predstave – zaključuje Dereta.
Pitanje da li će Srbija dobiti Prelazni trgovinski sporazum upućeno je i poslanicima Narodne skupštine Srbije jer, ako je suditi po rečima Jelka Kacina, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju da evropski ministri neće žuriti da prelazni sporazum stupi na snagu ako Srbija u Skupštini „nije u stanju da posle ’a’ kaže i ’b’“ i ratifikuje SSP, vladajuća koalicija bi morala naći što pre načina da se izbori u parlamentu sa opstrukcijama opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari