Demonstracija sile bez ikakvih ovlašćenja 1Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Fenomen parapolicije, grupacije koju formira vlast, i pred kojom se, na zadatku, povlače pravi policajci, jer im nadređeni u MUP, a i partijski lokalni kadrovi tako narede, nije vezan samo za aktuelnu vlast, iako je možda najuočljiviji, s obzirom na okolnosti.

Kako za Danas kaže predsednik Policijskog sindikata, Veljko Mijailović, iza kojeg je staž od skoro 30 godina u policiji, svaka vlast je formirala svoju takozvanu parapoliciju, koja je radila u čisto partijskom, razume se, a ne u javnom interesu.

Obični policajci u susretu sa njima dobijaju od svojih pretpostavljenih naređenja da se povuku, da ne reaguju, ili čak pomažu da parapolicajci obave ono što su naumili, priča nam naš sagovornik. Mijailović kaže da se u MUP postavljaju partijski kadrovi koji, kada neki policajac pokušava da savesno obavlja svoj posao, po zakonu, poštujući svoja ovlašćenja i prava, odnosno da se suprotstavi onome što partijski parapolicajci rade na terenu, u najvećem broju slučajeva biva kažnjen, smenjen, ili proglašen za nepodobnog.

Predsednik Policijskog sindikata tako objašnjava ono što se dogodilo tokom prekjučerašnjeg mitinga podrške Srpske napredne stranke uoči polaganja zakletve Aleksandra Vučića, kada je zabeleženo više slučajeva nasilja nad građanima i novinarima, koji su došli ispred Skupštine Srbije kako bi, pretpostavlja se, na miran način izrazili bunt protiv čina inauguracije, odnosno obavljali svoje profesionalne zadatke i izveštavali sa skupa.

Na takvim skupovima je prisutan veliki broj policajaca u civilu, ali i onih koji rade za partiju, odnosno parapolicajaca, koji neometano mogu da vrše nasilje, jer je ovim običnim policajcima naređeno da ne reaguju, ili čak sarađuju sa parapolicajcima, objašnjava sagovornik našeg lista.

On kaže da je tu reč o „inkognito“ naređenjima, a izdaju ih oni koji slede političke naloge.

– To je apsolutno neprihvatljivo, ali kada bi obični policajci reagovali, pitali bi ih zašto ste reagovali. Svaki policajac razmišlja o tome da bi mogao da bude otpušten zbog toga – ističe Veljko Mijailović za Danas.

On za naš list ističe da su pripadnici parapolicije uglavnom iz kriminogene sredine, naglašavajući neophodnost da se MUP dostave slike i snimci incidenata na mitingu SNS, kako bi se bar tražilo da se oni identifikuju i sankcionišu.

– To je jedno apsolutno samovlašće. Oni bez ikakvog ovlašćenja demonstriraju silu – zaključuje sagovornik Danasa.

Tokom inauguracije napadnuto je nekoliko novinara od strane SNS aktivista naočigled policajaca, koji ili nisu reagovali, ili su kasno prilazili, ili su legitimisali žrtve napada, umesto napadače.

Slučaj napada na našu novinarku Lidiju Valtner pratio je i slučaj nasilja aktivista SNS zaduženih za uklanjanje svih ljudi za koje su procenili da bi mogli da puste glas protiv vlasti i Vučića nad jednim mladićem iz „Protiv diktature“. Naša novinarka je vučena i nošena od strane SNS-ovca u isto vreme kada i on, i svedočila je njegovom zapomaganju.

Učesnika protesta „Protiv diktature“ zove se Marko Radosavljević i on je svom Fejsbuk profilu objavio fotografije svog vrata i opisao ceo slučaj, između ostalog, rečima: Dakle, ovo je posledica vučenja za vrat obgrljenom rukom koja davi, 30-ak metara kroz masu ljudi… A od strane vođine „gorile“ u civilu, koji mi je prišao nekoliko sekundi pošto sam pisnuo, zapretio mi da odmah sklonim pištaljku i da mu dam ličnu kartu. Pošto sam izvadio istu i pitao šta sam to nedozvoljeno uradio, takođe sam i ja njemu zatražio da mi pokaže svoju legitimaciju (pošto, jelte, dokumenta ne daješ nikom osim službenom licu), na šta je on reagovao tako što me je uhvatio, privukao k sebi, obgrlio rukom u daviteljskom zahvatu, i tako počeo da me izvlači kroz masu sve do iza trafike u parku (pomenuo sam, oko 30 metara), dok sam se ja borio za dah i govorio mu DA ME GUŠI (što je on apsolutno ignorisao)! Lična karta koju mi je prethodno tražio mi je sve vreme bila u ruci, jer je on nije ni uzeo! Iza trafike me je pustio (ja sam pao „četvoronoške“, boreći se i dalje za dah), a rmpalija je otišao nazad u masu. Tek tad su mi prišli policajci, uniformisani, sa izjavom da će oni „rešiti stvar“! Nekolicina je bila neprijatna prema meni“, napisao je Radosavljević na svom Fejsbuk profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari