A, koliki procenat građana veruje Demostatu: Opozicionari o istraživanju ovog centra da je najveće nepoverenje građana u njih 1Foto: Foto: L.L./ATAImages, Ilustracija: Danas

Najveće nepoverenje građana je u partije političke opozicije – saopštio je Demostat.

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka i narodni poslanik u izjavi za Danas uzvraća sa dva pitanja: „Ko je Demostat i koliki procenat građana ima poverenja u njih?“.

Naznačimo, Demostat je objavljujući najnovija istraživanja koja se u načelu bave gorućom temom u Srbiji, koliki procenat građanki i građana podržava iskopavanje litijuma, istakao da je najveće nepoverenje u partije političke opozicije.

– Čak 69 odsto građana je nezadovoljno. Isti postotak je i u slučaju nevladinih organizacije, a nešto manji u sindikate. Ove tri oblasti političkog rada ili nerada zauzimaju vrh liste nezadovoljstva. Najmanje nepoverenja je u policiju 28 odsto, u vladu 40 odsto, u predsednika 36 odsto, u političke partije na vlasti 43 odsto – naveli su istraživači ovog centra.

A, koliki procenat građana veruje Demostatu: Opozicionari o istraživanju ovog centra da je najveće nepoverenje građana u njih 2
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

– Demostat bi najpre trebalo da napravi anketu među građanima i da ih pita koliko građana veruje Demostatu i njihovim istraživanjima. Dakle, da izaže i sa tim istraživanjimada izađe sa tim istraživanjima. Vidite, tih 70 odsto građana je taman toliko onih koji su zatvorani Hepijem i Pinkom i do kojih ne mogu da dođuu informacije sa slobodnih medija. Ustvari, imam dva predloga za istraživanje Demostata, prvo je koliko građana uopšte zna ko je i šta je Demostat, a onda i koliko njih im veruje – zaključuje Aleksandar Jovanović Ćuta.

A, koliki procenat građana veruje Demostatu: Opozicionari o istraživanju ovog centra da je najveće nepoverenje građana u njih 3
Foto FoNet Ana Paunković

Prema rečima Vojislava Mihailovića, narodni poslanik i lider POKS, građani generalno nemaju poverenja u političare ni vlasti ni opozicije i to nije dobro za višestranačje i razvoj demokratije, ali, ističe, to je realnost.

– Građani nemaju poverenja, ali ipak više od polovine izađe na glasanje. Koalicija NADA, odnosno POKS i Novi DSS imaju stabilnu podršku glasača koji se kreće oko pet odsto zahvaljujući našoj doslednoj politici koju vodimo – zaključuje on.

A, koliki procenat građana veruje Demostatu: Opozicionari o istraživanju ovog centra da je najveće nepoverenje građana u njih 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

Pavle Grbović, narodni poslanik i lider Pokreta slobodnih građana kaže za Danas da je „teško očekivati drugačije ishode kada polovina građana Srbije zahvaljujući medijskom mraku i trovanju ili ne zna da uopšte postoji opozicija ili misli da su to sve izaslanici nečastivog lično“.

– To je jedina karta na koju je SNS igrao u toku ove rasprave jer istina i argumenti nisu na njihovoj strani. Da bi došlo do promene odnosa građana prema opoziciji neophodno je da prođe nekoliko faza. Mi smo trenutno pri kraju prve – osvešćivanje i odbacivanje decenijske obmane sa kojom su bili suočeni i spoznaja da Srbija nije onakva kakvu im vlast predstavlja punih 10 godina. Mnogima je to jasno odavno, ali velikom broju dosadašnjih glasača vlasti se to sada dešava i oni će polako početi da traže alternativu i tada će se menjati i njihov odnos prema opoziciji – zaključuje Grbović.

A, koliki procenat građana veruje Demostatu: Opozicionari o istraživanju ovog centra da je najveće nepoverenje građana u njih 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

I Miloš Parandilović, narodni poslanik i predsednik stranke Novo lice Srbije, kaže za Danas da se Vučićev režim potrudio da ubije poverenje u politički život, i da to traje više od decenije.

– Opozicija je u Srbiji sistemski klevetana. Opozicija nema priliku bilo gde da se predstavi i govori o političkom programu. Osim skupštinskih zasedanja koja su namerno pomerena na RTS 2, za opoziciju su mediji sa nacionalnom frekvencijom zabranjeni, i veliko je čudo da građani Srbije znaju da opozicija uopšte postoji. Ono što meni upada u oko to jeste da trećina birača SNS-a nije za iskopavanje litijuma i da preko 60% građana ne podržava iskopavanje i preoravanje Srbije od strane Rio Tinta. Pored ozbiljnih resursa i propagande režim ipak nije uspeo da lobotomira većinu Srba. Kopati u Srbiji neće i to je najbitnija činjenica koju vidim u ovom istraživanju – zaključuje Parandilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari