Deo vladajuće koalicije podržava izbor Picule 1DSHV, foto: Julijana Patarčić

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocenio je danas da će novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Tonino Picula obavljati tu funkciju odgovorno i doprineti ubrzanju evropskih integracija Srbije, kao i da negativni stavovi i predrasude prema Hrvatima, rašireni u javnosti i medijima u Srbiji, neće ostaviti posledice po njegov rad.

DSHV je naveo u saopštenju da evropski put Srbije treba i dalje da ostane jasno usmeren ka ispunjavanju kriterijuma u području vladavine prava, jačanja demokratskih institucija, zaštite ljudskih i manjinskih prava, što će uvek biti pozitivno vrednovano.

Kao izvestilac za Srbiju, Tonino Picula, koji dolazi iz redova socijaldemokrata i ima dugo i bogato političko iskustvo, imaće značajnu ulogu u formiranju politika Evropske unije prema Srbiji, ocenio je DSHV.

DSHV pozdravlja svaku inicijativu koja dodatno osnažuje položaj Hrvata u Srbiji, bilo kroz institucionalne okvire evropskih integracija, bilo kroz bilateralne odnose Srbije i Hrvatske.

Od ključne važnosti je da Srbija nastavi predano da sprovodi sve potrebne društvene reforme, posebno one koje osiguravaju trajnu institucionalnu zaštitu svih manjinskih zajednica, uključujući i hrvatsku zajednicu u Srbiji, poručio je DSHV.

Podsetimo, državni vrh juče nije bio najsrećniji zbog izbora Picule za izvestioca, a DHSV u vladi Srbije ima ministra za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari