Desetak dana do isteka roka zamene srpskih vozačkih dozvola za kosovske. Šta onda? 1Foto: RTK (arhiva)

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaju još desetak dana da svoje vozačke dozvole, koje su im izdali organi Srbije, zamene za kosovske.

Ukoliko to ne urade do 9. avgusta a u vožnji ih zaustavi policija, smatraće se da su upravljali vozilom bez vozačke dozvole, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Policije Kosova.

Napominju da će u skladu sa odlukama Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, biti izricane kazne svima koji nemaju kosovske vozačke dozvole, a moguća je i konfiskacija vozila.

Na Kosovu se te kazne kreću od 500 do 1.500 eura.

Kosovske vlasti ne priznaju dokumenta koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Ipak, u nekim slučajevima se „tolerišu“ jer proces integracije Srba u kosovski sistem nije u potpunosti završen.

S druge strane, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova koja je proglašena 2008. godine i nikada nije prestala sa izdavanjem dokumenata za teritoriju Kosova.

Ali, umesto na Kosovu, lične karte, vozačke ili saobraćajne dozvole, izdaju se u policijskim upravama koje su sa Kosova izmeštene u različite gradove Srbije.

Dve strane su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, kojim posreduje EU, postigli dogovor o priznavanju ličnih dokumenata, ali se ne precizira jasno šta će biti sa dokumentima koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Zbog toga strane često različito tumače dogovor iz Brisela.

Šta nakon isteka roka?

Zamenik policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani), objašnjava da Policija Kosova nakon isteka roka za opremanje kosovskim vozačkim dozvolama neće više „tolerisati“ one dozvole koje Srbija izdaje Srbima sa prebivalištem na Kosovu.

Precizira da će se u takvim slučajevima pisati kazne za neposedovanje vozačke dozvole, ukoliko vozač nema kosovsku vozačku dozvolu.

„Nakon izrečene jedne takve kazne, auto mora da vozi dalje neko ko ima (kosovsku) vozačku dozvolu. Ako (vlasnik automobila) nema nikoga da odveze auto, mora se parkirati odmah negde ili ćemo ga konfiskovati“, navodi Eljšani.

Kakva je procedura za dobijanje kosovske vozačke dozvole?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je 7. maja donelo odluku da se građanima iz redova srpske zajednice omogući zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske.

Odluka je stupila na snagu dva dana kasnije, 9. maja i važiće do 9. avgusta 2024. godine.

Za dobijanje kosovske vozačke dozvole na osnovu srpske nije potrebno ponovno polaganje testova.

Ono što je potrebno priložiti je lična karta, original vozačka dozvola koju su izdale srpske vlasti i uverenje o lekarskom pregledu.

Koliko vozačkih dozvola je zamenjeno?

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 27. jula saopštio da je oko 4.000 Srba sa Kosova podnelo zahtev da svoje srpske vozačke dozvole zameni za kosovske.

Radi se uglavnom o Srbima sa severa Kosova jer su oni južno od Ibra kosovske vozačke dozvole na osnovu srpske, dobili pre desetak godina.

„Pozivam sve one koji još nisu aplicirali (za kosovsku vozačku dozvolu), da se prijave i iskoriste tu priliku do 9. avgusta. Zahvaljujem se sugrađanima na kontinuiranoj saradnji sa našim institucijama koje su u službi svakoga od nas“, napisao je Kurti na društvenim mrežama.

Procesu opremanja kosovskim vozačkim dozvolama prethodio je proces preregistracije vozila sa srpskih na RKS (Republika Kosovo) tablice. I tu je uglavnom bilo reči o preregistaraciji vozila na severu, odnosno KM (Kosovska Mitrovica) registarskih oznaka koje izdaje Srbija.

Proces preregistracije vozila, koji je pokrenut krajem 2022. godine a završen sredinom decembra 2023., izazvao je niz kriza na severu Kosova: izlazak Srba iz kosovskih institucija, proteste, barikade, bojkot izbora a sve je kulminiralo oružanim sukobom organizovane grupe
Srba nad Policijom Kosova.

Ipak, danas se u četiri opštine sa srpskom većinom na severu ne mogu videti KM tablice, kojih je, prema procenama civilnog sektora, bilo oko 10.000.

Na osnovu podataka kosovskog MUP-a, sa KM na RKS tablice je prešlo oko 4.000 vozila, dok su ostali svoje automobile registrovali na neki grad u Srbiji.

Tako pojedinci sa BG (Beograd), KG (Kragujevac), RA (Raška) i drugim tablicama registrovanim na gradove u Srbiji, voze automobile na Kosovu na ovlašćenje jer im je prebivalište na Kosovu.

Sa kojim dozvolama je moguće voziti auto na ovlašćenje?

Veton Eljšani, zamenik policije Kosova za region sever, kaže da je pitanje upravljanja automobilom sa tablicama gradova u Srbiji uz ovlašćenje, prepoznato kao problem, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na pronalasku rešenja.

Do tada će, kako kaže Eljšani, i vlasnici ovih automobila moći da upravljaju vozilom sa kosovskom vozačkom dozvolom a nikako sa srpskom koju za gradove na Kosovu izdaju srpski organi.

„Neće se preduzeti mere za one koji na primer voze BG tablice a pokažu kosovsku vozačku dozvolu“, navodi on.

Eljšani dodaje da na osnovu zakona tako nešto zapravo nije moguće ali da kosovske vlasti pokušavaju da pronađu rešenje za taj problem.

Ovlašćenja za vozila se u Srbiji izdaju na osnovu lične karte i saobraćajne dozvole. To u praksi znači da Srbi sa Kosova, koji u srpskom sistemu nisu promenili mesto prebivališta a voze auto na tablice nekog grada u Srbiji, u ovlašćenju imaju podatke lične karte koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu, a koje zvanična Priština ne priznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari