Devet meseci nakon ostavke Boška Obradovića, Dveri sutra biraju novo rukovodstvo: Kandidat za novog predsednika Ivan Kostić 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Srpski pokret Dveri na sutrašnjem Saboru će, nakon devet meseci kako je Boško Obradović podneo ostavku na mesto predsednika stranke, izabrati novo rukovodstvo. Jedini kandidat za novog predsednika je Ivan Kostić, dosadašnji potpredsednik Dveri.

Kostić je rođen 1975. godine u Vrbasu. Završio je Ekonomski fakultet u Subotici. Postdiplomske magistarske studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija. U dva mandata bio je poslanik u Skupštini Srbije ,a u prvom mandatu bio je predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i dok nije smenjen.

Osim predsednika, Dveri će izabrati i predsedništvo i nove članove Glavnog odbora. Nakon ostvke Obradovića strankom je upravljala prelazna uprava u kojoj je bio i kandidat za novog predsednika Dveri.

Uoči održavanja Sabora stranku su napustile i dve bivše potpredsednice, Tamara Milenković Kerković i Radmila Vasić, kao i internacionalni sekretar Andrej Mitić.

Kao glavni razlog napuštanja stanke navedene su razlike razlike u koncepciji budućeg razvoja Srpskog pokreta Dveri. Vasićeva je u pisanoj izjavi navela da su „zbog pada ispod cenzusa, blokade računa i duga od 272.000 evra, Dveri dovedene do ruba propasti i razočaranja članova, simpatizera i glasača, a da sa druge strane trenutno, prelazno rukovodstvo nije pokazalo jasnu volju da nešto promeni, niti je dalo viziju u kom pravcu Pokret treba dalje da ide..

„Mi smo se zalagali za Dveri kao modernu konzervativnu stranku okrenutu saradnji ne samo sa Rusijom, već i sa evropskim konzervativnim strankama u stvaranju Nove Evrope, gde Srbija sa svojim tradicionslnim vrednostima treba da ima svoje mesto, za mir sa, Rusijom i saradnju sa svim zemljama, pre svega spoljnotrgovinsku i naučnu“, objasnila je Tamara Kerković za Danas razloge napuštanja Dveri.

Devet meseci nakon ostavke Boška Obradovića, Dveri sutra biraju novo rukovodstvo: Kandidat za novog predsednika Ivan Kostić 2
Foto: FoNet/ Marija Đoković

Ivan Kostić, jedini kandidat za predsednika stranke, međutim, za Danas kaže da Dveri nemaju nameru da menjaju svoj politički program i opoziciono delovanje.

„Tako da dverjanski koncept promene ovog pogubnog političkog sistema, departizacije i očuvanja državnog i ekonomskog suvereniteta Srbije ostaju i dalje glavni pravci našeg delovanja“, ističe Kostić, dodajući da bivšim kolegama želi svu sreću na privatnom i poslovnom planu.

Boško Obradović je ostavku pdneo odmah nakon decembarskih izbora, a kao razlog naveo je „izborni neuspeh“.

„ Danas će svi režimski medijim morati da objave da sam podneo ostavku na mesto predsenika Pokreta Dveri“, rekao je Obradović koji je naveo da ostaje u Pokretu.

On je naveo da podnosi neopozivu ostavku na funkciji predsednika Pokreta Dveri zbog izbornog neuspeha.

„Stavljam se na raspolaganje Pokretu i novom rukovodstvu, ostajem veran, posvećena i aktivan u daljem delovanju srpskog Pokreta Dveri. Nastavljamo našu borbu zajednički i dalje. Srbija može bez Boška Obradovića, a možda i bez Dveri, ali mi ne možemo bez Srbije“, objasnio je on.

U nedavnom intervju Danasu nekadašnji lider Dveri objasnio je da ne napušta politiku

„Nigde se ne povlačim, već nastavljam opozicionu političku borbu kroz Srpski pokret Dveri, pre svega orijentisan na lokalnu politiku u Čačku i zapadnoj Srbiji odakle verujem da dolaze prve političke promene u Srbiji“, poručio je Obradović.

Sabor Dveri održaće se sutra u motel Vukašinović u Beograd,a početak je zakazan za 13 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari