Evropska unija nije neutralni posrednik u pregovorima između Beograda i Prištine i zbog toga njih treba vratiti u okvire Ujedinjenih nacija, a uz posredovanje Ruske Federacije. Ti pregovori, pre svega, služe EU kao sredstvo pritiska na Srbiju.

Međutim, za Srbiju će tek nastati problemi kada se od 2014. počne primenjivati novo glasanje u Savetu ministara EU prema Lisabonskom sporazumu. Od te godine blokirajuća većina biće šest država. Dakle, to je veći broj od pet koliko ima država EU koje nisu priznale takozvano nezavisno Kosovo – ističe Dejan Mirović, narodni poslanik i funkcioner Srpske radikalne stranke u Danasovoj debati „Dometi briselskog dijaloga Beograda i Prištine“.

Kako ocenjujete pregovore Beograda i Prištine koji se, uz posredovanje EU, vode u Briselu i šta očekujete kao njihov krajnji domet?

– Pregovori su štetni po diplomatsku poziciju Srbije jer su izmešteni iz Ujedinjenih nacija. Evropska unija nije neutralan posrednik i zato je bilo neophodno da u pregovorima učestvuje i Ruska Federacija. Ubeđen sam da se zato ništa dobro ne može očekivati kao njihov krajni rezultat.

Kakva je veza između dijaloga u Briselu i evropskih integracija Srbije i da li su pregovori obaveza i za Prištinu na putu ka EU?

– Prištinu ne treba posmatrati kao samostalan subjekt u pregovorima. Pregovori su, pre svega, sredstvo pritiska Evropske unije na Srbiju. A veza između integracije u EU i priznanja Kosova, naravno, postoji i to svi znaju. Međutim, za Srbiju će tek nastati problemi kada se od 2014. godine počne primenjivati novo glasanje u Savetu ministara EU prema Lisabonskom sporazumu. Od te godine blokirajuća većina biće šest država. Dakle, to je veći broj od pet koliko ima država EU koje nisu priznale takozvano nezavisno Kosovo.

Šta je garancija da će se i posle promene vlasti Beograda i Prištine trajno sprovoditi nepotpisani briselski dogovori dve strane?

– Prištinsku vlast i opoziciju treba posmatrati u kriminalno marionetskom kontekstu. Tamo neće biti promena ako tako ne želi Brisel. U Srbiji postoje stranke koje se ne pridržavaju dogme da EU nema alternativu. Jedna od njih je Srpska radikalna stranka. U tom kontekstu može doći do promena u budućnosti.

Da li Beograd treba da odgovara kontramerama na odluke Prištine, poput zabrane uvoza robe iz centralne Srbije, gašenja srpskih telefonskih predajnika, maratonskih isključenja struje i vode Srbima na KiM?

– Da, Beograd treba da odgovori kontramerama na odluke Prištine, ali najbolja preventiva je da se to stavi do znanja pre preduzimanja mera od strane takozvanog Kosova. Defetističke izjave samo pogoršavaju situaciju. Ne vidim zašto Srbija ne bi štitila svoje interese i građane.

Šta bi bilo najbolje rešenje za sever KiM?

– Da se poštuje Rezolucija 1244 u potpunosti. Olako izrečen predlog o podeli Kosova i Metohije lako može dovesti do toga da se izgubi i severni deo KiM.

Da li dijalog u Briselu pomaže rešavanju srpskog pitanja na KiM ili albanskog pitanja u Srbiji?

– Ne vidim to kao dijalog, već kao jednu vrstu pritiska na Srbiju, koji je zamenio onaj vezan za saradnju sa Haškim tribunalom. Dakle, takozvani dijalog u Briselu može koristiti samo marionetsko-kriminalnoj vlasti u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari