Cilj civilnog dijaloga Kosovo – Srbija je da se otvori što više kanala komunikacije i nakon prvog susreta organizovanog u Prištini planira se naredni, tokom decembra u Beogradu, rekli su predstavnici srpskog i albanskog civilnog društva.


Predstavnici Kosovske fondacije za otvoreno društvo i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koji su organizovali prvi susret, rekli su na konferenciji za novinare u Čaglavici da odnosi Srbije i Kosova ne treba da „ekskluzivno ostanu kao mandat političarima“. Učesnici prve runde civilnog dijaloga usvojili su deklaraciju u kojoj su konstatovali zajednički interes da dijalog vlasti u Beogradu i Prištini počne i pozvali da, pored razgovora političkih elita, i pojedinci daju svoj doprinos. „Srbi i Albanci imaju vrlo dramatičnu prošlost. To zajedničko nasleđe treba vrlo ozbiljno promišljati i razvijati odnose“, zaključila je predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko.

Istoričarka Latinka Perović rekla je da susret u Prištini vidi „ne kao prvu i ne kao jedinu inicijativu društava na Kosovu i Srbiji da se, i pored veoma traumatičnih i teških odnosa, naročito u poslednje tri decenije, ne prekine kontakt, ne prekine napor da se traži rešenje koje bi bilo u koristi obe strane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari