Radomir Diklićfoto FoNet Aleksandar Barda

Komentarišući izjavu predsednika Vučića da Srbija i Zapadni Balkan neće ući u Evropsku uniju do 2030. godine, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Radomir Diklić tvrdi da bi voleo da EU Srbiji koči ulazak jer nismo uskladili propise u oblasti lova i ribolova, a ne one koji se tiču ljudskih prava, demokratije i slobode medija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je članstvo Srbije i Zapadnog balkana u Evropskoj uniji do 2030. godine samo “lepa želja”, ali da ne želi da ruši optimizam kod “nekih drugih”.

“Super ako tako bude, ali da li će da bude, nisam siguran”, rekao je Vučić i dodao da “neće skoro da nas prime” jer u EU ima 27 zemalja od kojih su 10 net kontributori, a 17, kako kaže, “izdržavane zemlje”.

Tih 17 zemalja, rekao je Vučić, neće pustiti da ima još zemalja sa kojima treba da dele pare, dok „onih 10 neće da izdržavaju 20“ odjednom.

“Ništa tu nije odlučujuće za napredak i razvoj Srbije, važno je tačno je, veoma je važno, ali nije od apsolutno najvećeg značaja”, naglasio je Vučić i dodao da “neće da nas prime do 2026., 2027. niti 2028. godine, makar dubili na glavi”.

Komentarišući Vučićevu izjavu da će Srbija biti samo teret zemljama EU, Radomir Diklić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji objašnjava za Danas da „ekonomski kriterijumi i uslovi za prijem jedne zemlje u EU jesu važni ali ne i odlučujući“.

„Voleo bih da vidim da je Srbija ispunila sve uslove iz, naprimer , poglavlja 35 koje se tiče odnosa sa Kosovom, ili poglavlja, čini mi se 10, koje se tiče demokratije, ljudskih prava, slobode izražavanja, i slobode medija, ili da je u potpunosti uskladila svoju bezbednosnu i spoljnu politiku sa EU pa da posle toga EU koči naš prijem jer nismo uskladili naše propise u oblasti lova i ribolova ili slično“, objašnjava Diklić.

Ipak, Diklić deli mišljenje sa Vučićem i smatra da je veoma moguće da Srbija neće ući u EU do 2030. godine upravo zbog pozicije naše države u pogledu pomenutih oblasti.

„Ako se to desi, isključivi krivac za to će biti sadašnji autoritativni režim Aleksandra Vučića“, tvrdi naš sagovornik.

Na pitanje da li Vučićeva izjava da ulazak u EU nije od „apsolutno najvećeg značaja“ za napredak Srbije, Diklić kaže da odgovor leži u prirodi sadašnje vlasti Alaeksandra Vučića.

„Napredak ka EU za sadašnju vlast lepo zvuči kao politički slogan, prija ušima dela građana a i rukovodstvima mnogih zemalja – članica“, ističe Diklić.

Diklić smatra da će „se od EU očekivati i dalje finansijska i svaka druga podrška na tom putu, jer to jeste važno i od „apsolutno najvećeg značaja“ za Srbiju kako kaze Vučić“.

„U ovoj izjavi ima demagogije za one koji su protiv ulaska u EU, ali i „onoga što neki zovu političko-ekonomskog „šibicarenja“ kome je to znamo, Vučić veoma sklon“, zaključuje Diklić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari