Demokratska stranka je obrukala i sebe i mene pokretanjem disciplonskog postupka protiv naučnika koji je izneo svoje mišljenje, kaže za Danas Bojan Dimitrijević, istoričar i član DS, protiv kojeg je predsednik DS Bojan Pajtić pokrenuo disciplinski postupak za isključenje iz stranke zbog relativizacije fašizma i zalaganja za odbranu generala Milana Nedića. U DS poručuju da će Izvršni odbor najverovatnije ove nedelje održati sednicu na kojoj će biti pokrenut postupak na predlog predsednika stranke i da će Dimitrijević svakako biti pozvan da iznese svoje argumente.

Prema Dimitrijevićevim rečima, u DS, ali ni u jednoj drugoj stranci nije se još dogodilo da se pokreće postupak protiv naučnika koji su izražavali svoje stavove.

– Pošto u petak nisam ni formalno ni neformalno obavešten o pokretanju postupka nisam siguran u svoje dalje poteze. Otvoren sam za razgovor i moja ideja je i bila da se oko Nedića otvori dijalog. Član sam DS od osnivanja i nije red da sam napuštam stranku. Sačekaću odluku disciplinske komisije – kaže Dimitrijević.

U DS smatraju da je Nedić sarađivao sa fašističkim režimom i da nosi deo odgovornosti za žrtve građana Srbije u Drugom svetskom ratu te stavove Dimitrijevića shvataju kao njegovo zalaganje za rehabilitaciju Nedića. U obrazloženju odluke o pokretanju disciplinskog postupka, DS je navela da je svoje jasno antifašističko opredeljenje nebrojeno mnogo puta pokazala i potvrdila. „Nijedan njen član, baš kao nijedan grđanin Srbije, ne sme sebi davati za pravo da pronalazi opravdanja za one koji imaju simpatije i razumevanje za kolaboracioniste, kvislinge i saradnike okupatora. Antifašistička prošlost DS, i, pre svega, žrtve najvećeg zla koje je svet ikada video mu ne smeju to dozvoliti“, ističe se u saopštenju.

Radoslav Milojičić, zamenik predsednika Izvršnog odbora, za naš list navodi da će u postupak teći u skladu sa stranačkim statutom, da će Dimitrijević biti pozvan da iznese svoje argumente i da ima pravo da podnese žalbu na odluku IO Statutarnoj komisiji.

Dimitrijević je nedavno predložen za nosioca liste za lokalne izbore u beogradskoj opštini Čukarica, međutim taj predlog još nije prošao stranačke organe. U međuvremenu, DS je potresao sukob mišljenja povodom početka sudskog postupka za rehabilitaciju Milana Nedića. Dimitrijević je kao istoričar u javnim nastupima, podržao ovaj postupak. Međutim, Dimitrijevićeve izjave o Nediću Borislav Stefanović naveo je kao presudni razlog zbog kojih je napustio DS i osnovao pokret Levica Srbije.


Stefanović: Priprema za Ljotića

Samostalni poslanik i bivši potpredsednik DS Borislav Stefanović predložio je juče da u dnevni red nove sednice parlamenta uvrste izmene Zakona o rehabilitaciji. Izmenama bi se, kako je rekao, onemogućio pokušaj pokretanja rehabilitacije onih koji su sarađivali sa okupatorima i progonili antifašiste. -Za Srbiju je štetno što se pokušava rehabilitacija Nedića, jer je to priprema za rehabilitaciju fašiste Dimitrija Ljotića. Nemojte se čuditi ako vam uskoro dođe isto za Aćif Efendiju ili za ljude koji su vešali građane po Banatu, rekao je Stefanović, čiji predlog Skupština nije prihvatila. Stefanović je juče uputio i pismo u kome španskoj levičarskoj partiji Podemos čestita uspeh na izborima. M.R.M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari