"Vrši se neprimeren pritisak": Šta je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao na vanrednoj konferenciji za medije? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je nešto posle ponoći da su protesti ispred zgrade RIK-a „nedopustivo nasilje“ i da su neki demonstranti pokušali da u zgadu unesu noževe i palice.

Dimitrijević je pokazao torbu sa drvenom palicom, ali nije objasnio kada je i kome i gde to navodno oduzeto.

Dimitrijević je rekao da je ispred RIK-a napadnut direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević, nekoliko članova RIK-a, ali i neki od kandidata liste „Srbija protiv nasilja“, te da to mora da bude osuđeno i sankcionisano.

On je naveo da su danas poslanici Marinika Tepić i Miroslav Aleksić došli u RIK, da ih je primio na razgovor, gde su mu predali zahtev za raspisivanje novih izbora za skupštinu Beograda.

Dodao je da su RIK optužili za izbornu krađu i da RIK zastupa interes Aleksandra Vučića, što je on negirao, jer kako je rekao RIK čine predstavnici svih stranaka.

„Ovo je neprimeren i neprihvatljiv pritisak na mene i RIK pri čemu se zanemaruje da RIK nije organ za sprovođenje gradskih izbora, već je to Gradska izborna komisija (GIK). RIK nije drugostepni organ za GIK, kako tvrde, već Viši sud u Beogradu, pa RIK ne može da raspiše ni sprovede nove beogradske izbore“, rekao je Dimitrijević.

„Moja je dužnost da štitim integritet izbornog procesa, za ovo vreme kojim rukovodim radom RIK, nisam ni pomislio da ću biti u prilici da vodim računa o fizičkoj bezbednosti članova. Tepić i Aleksić želim da u političkoj borbi ne dovedu u opasnost sopstveno zdravlje ali i da povedu računa o bezbednosti ljudi“, naveo je.

Kovačević je dodao da se okupljanjem ometa naš rad Republičke izborne komisije.

„Protesti ispred RIK prerasli su u nasilje koje nije zabeleženo. Nezadovoljstvo izbornim rezultatima nije dovodilo do fizičkog nasilja i ugrožavanja zdravlja bilo koga u sedištu RIK. Fizički je napadnut Miladin Kovačević kao i njegovi saradnici, više članova RIK, čak su napadnuti kandidati sa liste Srbija protiv nasilja i to mora da bude osuđeno“, dodao je Dimitrijević.

Član RIK-a i predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ispričao je da je oko 22 sata krenuo iz zgrade.

„Pretpostavio sam da može biti neko guranje, ćuškanje i verovao sam da mogu da prođem. Na moje iznenađenje ja sam prošavši kroz vrata sa svoja dva saradnika na izlaz, a onda sam začuo stampedo, meni se bukvalno sručila na glavu gomila ljudi, gurali su me, izgurali su me ka trotorau i srušili grubo, pretrpeo sam bol u predelu kičme, nekako sam uspeo da se vratim na vrata Skupštine“, rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari