Upotreba dinara na Kosovu i dalje nepremostiva prepreka za dogovor Beograda i Prištine: Deo građana Kosova pati i muči se zbog toga 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Dijalog Srbije i Kosova oko upotrebe dinara na Kosovu iznova je propao u Briselu, 25. aprila, uprkos ubeđenosti velikog dela upućene javnosti da je on ili već postignut ili da je na korak od rešenja.

Nakon početka sastanka u četvrtak, koji je u startu bio trilateran, što do sada nije bio slučaj, jer su glavni posrednici, članovi briselske delegacije gotovo uvek najpre pregovarali sa jednom pa sa drugom stranom, uverenost o tome da će dogovor biti postignut dobila je osnove.

Međutim, ispostavilo se da je glavni posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak ispostavio dvema stranama kompromisni predlog koji nije odgovarao prištrinskoj više nego srpskoj.

– Nema informacija o tome da li je na pomolu dogovor o upotrebi dinara na Kosovu, osim da je glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak navodno izneo poslednji predlog – kaže za Danas Tanja Lazarević, novinarka i glavna urednica portala Kossev.

Upotreba dinara na Kosovu i dalje nepremostiva prepreka za dogovor Beograda i Prištine: Deo građana Kosova pati i muči se zbog toga 2
Foto:N1

Priština jasno stavlja do znanja šta za nju ne dolazi u obzir, dodaje, a na poslednjem sastanku u Briselu smo od Besnika Bisljimija čuli i da jasno potvrđuju neslaganje za bilo kakvu mogućnost opstanka institucija Srbije na Kosovu.

– Sa druge strane iz Beograda nema nikakvih konkretnih uveravanja o strategiji ili taktici kojom će, na primer, škole i bolnice preživeti i kao institucije srpskog sistema, a sa njima i dinar. Nedavno smo čuli od predsednika ‘usput’ da Albanci ‘neće’ ni predlog sa valutom evro, mada nije izneo detalje. Konačno, nije za neočekivati da se samo pojavi Borelj ili Lajčak i na tviteru za mesec dana ili par meseci saopšti, „imamo dogovor“, kao što su to uradili 27. avgusta 2022. sa dogovorom o dokumentima – zaključuje Tanja Lazarević.

Podsetimo, nakon neuspelih pregovora u četvrtak, obe strane su potvrdile da će Lajčaku poslati svoje komentare, a predstavnik Beograda je ujedno najavio da je novi sastanak zakazan za 13. maj.

Upotreba dinara na Kosovu i dalje nepremostiva prepreka za dogovor Beograda i Prištine: Deo građana Kosova pati i muči se zbog toga 3
foto privatna arhiva

– Ne verujem da je rešenje na pomolu, kaže za Danas Milica Rakić Andrić iz Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice.

Bisljimi je rekao da je Kosovu neprihvatljivo da se rešenjem legalizuje finansiranje srpskih institucija do osnivanja ZSO, dodaje, čime je sada i vlada u Prištini priznala da mera nema veze sa tim koja valuta se koristi na Kosovu već da je to mera usmerena protiv funkcionalnosti srpskih institucija.

– Sam dijalog u Briselu odavno više nije format koji donosi rezultate u realnom svetu, sve što se dešava, dešava se samo na papirima i u apstraktnim pregovaračkim okvirima zbog čega nema realnog poboljšanja života građana niti normalizacije. U retrospektivi, dijalog se nikada nije propisno oporavio od ‘udarca’ sa uvođenjem 100% taksi na uvoz robe iz Srbije novembra 2018. i 18-mesečne pauze koja je tada usledila i u postojećem formatu verovatno ni neće moći odjednom da počne da donosi rezultate – zaključuje Milica Rakić Andrić.

Naznačimo, osnovna tema dijaloga 24. aprila u Briselu bila je kako rešiti probleme izazvane ukidanjem prometa dinarima na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari