Ujedinjeni regioni Srbije doneli su juče odluku o formiranju izbornih štabova na svim nivoima. Ova odluka doneta je na sednici Uprave ovog političkog saveza održanoj u Loznici. Kako nam je objašnjeno u URS, odluka je doneta kao posledica želje za što boljom koordinacijom među članicama ovog saveza u kampanji za prikupljanje potpisa za decentralizaciju.


Dinkićev politički savez je za dva dana u dva grada sakupio gotovo 10.000 potpisa građana za peticiju kojom se zahteva politička i finansijska decentralizacija Srbije. Lideri URS predvođeni svojim predsednikom Mlađanom Dinkićem kampanju sakupljanja potpisa počeli su u subotu u Kragujevcu i nastavili je u Loznici.

Dinkić je na sednici Uprave URS potvrdio da ovaj savez političkih stranaka podržava put Srbije ka Evropi, ali je upozorio da se na tom putu mnogo kasni. Prema njegovim rečima, Evropska komisija raspoložena je da do 12. oktobra dostavi pozitivno mišljenje o kandidaturi Srbije ukoliko do tada svi odgovarajući zakoni iz Akcionog plana budu usvojeni u Narodnoj skupštini. „Međutim, kao i uvek do sada, čini mi se da se čeka poslednji čas. Nije mi uopšte jasno zašto se neki zakoni koji su toliko dugo diskutovani kao Zakon o vraćanju imovine lokalnim samoupravama ili Zakon o finansiraju političkih stanaka čekaju poslednji čas na usvajanje“, rekao je Dinkić. Prema njegovim rečima, EK ima nameru da pisanje svog mišljenja završi do 29. jula.

Tokom razgovora sa građanima Loznice, Dinkić je rekao da u Srbiji ima mnogo problema, ali da su dva ključna, spor i neravnomeran razvoj. „Beograd dobija skoro sve što ova zemlja stvori, a drugi gradovi u kojima živi četiri petine građana Srbije, vrlo malo i nedovoljno“, rekao je Dinkić. On je naglasio da bi republička vlast trebalo da se koncentriše na velike nacionalne probleme, a gradovima i opštinama prepusti da rešavaju lokalne probleme, i to ne samo na papiru već da im se da više ovlašćenja i novca.

Predsednik URS je u Kragujevcu rekao da finansijskom decentralizacijom Srbije gradovi više ne bi zavisili od volje vlade, već bi 80 odsto poreza od plata koji se prikupe na njihovoj teritoriji iskoristili za ono što im je najviše potrebno.

U Kragujevcu je prekjuče održan drugi kongres stranke Zajedno za Šumadiju, za čijeg je lidera ponovo izabran Veroljub Stevanović koji će imati i četiri potpredsednika. Na kongresu Zajedno rečeno je da nakon Miloševića i DOS-a na domaću javnu scenu stupa novi politički talas koji sobom donosi i zahtev za decentralizaciju Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari