Prema prvim, preliminarnim rezultatima CeSID, na osnovu 80 odsto obrađenog biračkog tela, najviše glasova na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Boru osvojila je koalicija „Ujedinjeni regioni Srbije – Socijaldemokratska partija Srbije – Mlađan Dinkić“, za koju je glasalo 25,15 odsto građana Bora.

Kako je za Tanjug izjavio Radomir Milošević, regionalni koordinator CeSID za istočnu Srbiju, druga je lista „Promene za Bor – Tomislav Nikolić Srpska napredna stranka – Nova Srbija, Pokret socijalista, Vlasi Krajine i Vlaški pokret ujedinjenja“, koji su osvojili 18,7 odsto glasova. Na trećem mestu je koalicija „ Za Evropski Bor – DS, SPO, VDS i DHSS „, sa 17 odsto glasova, pa sledi koalicija „SPS – PUPS – Jedinstvena Srbija – Ivica Dačić“, koja ima 11,8 odsto glasova Borana.

Cenzus su prošli i LDP – Čedomir Jovanović sa 6,57 odsto glasova, Vlaška demokratska stranka Srbije sa 6,39 odsto i Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica sa 5,48 odsto glasova. Ispod cenzusa je Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj i liste koje su činile grupe građana.

Prema Miloševićevim rečima, izbori će se za sedam dana ponoviti na jednom biračkom mestu, zbog viška listića, ali to neće promeniti rezultate. Opštinska izborna komisija oglasiće se sa konačnim rezultatima najverovatnije u sredu. Izlaznost je bila 43 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

– Mada su dan uoči izbora pojedini građani ove opštine u svojim poštanskim sandučićima pronašli bele koverte adresirane na lica za koja se pretpostavlja da su simpatizeri SNS i NS, kojima se pozivaju na uplatu 1.860 dinara zarad troškova kampanje i koje su, kako Danas nezvanično saznaje, bile povod obračuna – šamaranja aktivista dveju političkih opcija, glasanje je proteklo bez većih problema. U „veće probleme“ ne računamo žalbe nekih građana da su ih pojedine stranke uznemiravale pozivima na mobilni telefon, sugerišući im da što pre izađu na glasanje.

Kako je novinarima izjavila predsednica Opštinske izborne komisije Suzana Branković u MZ Brezonik je došlo do nesporazuma između predstavnika nekoliko političkih stranaka, napominjući da su na ovom biračkom mestu izbori prekinuti na dvadeset minuta. Mediji su preneli izjavu Radomira Miloševića da je na biračkom mestu Brezonik jedna osoba noseći bejzbol palicu ušla na biračko mesto, pa je po intervenciji Opštinske izborne komisije i policije glasanje prekinuto, a potom nastavljeno. Predstavnici CeSID su tokom prepodneva obišli desetak biračkih mesta i gotovo sve izborne štabova stranaka učesnika na lokalnim izborima, da bi nakon toga ukazali na tenzije i delovanje aktivista svih stranaka, uprkos izbornoj tišini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari