Dinko Gruhonjić opet na udaru nacionalističkih pretnji 1Foto: Medija centar

Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštilo je da je njihov programski direktor, profesor na Novosadskom univerzitetu Dinko Gruhonjić „ponovo izložen napadima, koji ovaj put dolaze od režima i “opozicije” iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, predsednika RS lično Milorada Dodika, njegovih medija, kao i od tzv. političkih analitičara i analitičarki iz Beograda“.

„Povod za napade bilo je Gruhonjićevo gostovanje na Televiziji N1, gde je u subotu bio gost u specijalnom večernjem programu koji se emituje povodom održavanja građanskih protesta ‘Srbija protiv nasilja’.

Gruhonjić je tokom gostovanja izneo i notorne činjenice o tome da je u Srebrenici počinjen genocid, da se entitet Republika Srpska ubrzano prazni od stanovništva zbog pljačkaške politike koju sprovodi Milorad Dodik i tamošnja vlast, a koja građane ostavlja bez perspektive, do te mere da i u Srbiji vide, makar privremenu, ‘obećanu zemlju’ u koju se masovno iseljavaju“, navodi se u saopštenju.

Dinko Gruhonjić opet na udaru nacionalističkih pretnji 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Kako se dodaje, Gruhonjić je rekao istinu, a istina u ovakvim društvima kojima dominira nacionalistička laž zvuči kao pucanj iz pištolja u praznoj prostoriji.

„Pored obračuna sa Gruhonjićem i pretnji i uvreda koje su mu, nakon reakcija vlasti i ‘opozicije’ iz entiteta Republika Srpska počele stizati putem društvenih mreža, ovo se koristi i kao povod za novi obračun sa TV N1, pa sada Dodikovi poslušnici zahtevaju da se N1 zabrani u Bosni i Hercegovini.

To je novi napad na ovu televiziju od strane onih koji se najbolje snalaze u medijskom mraku“, piše u saopštenju.

Ističe se i da je Dinko Gruhonjić novinar koji se bavi tabu temama u društvu u kojem dominira nacionalistički diskurs i u kojem je “normalno” da se slave i nagrađuju ratni zločinci i njihovi saradnici, „među kojima su i najprominentnije režimske figure, poput Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina…“

Dinko Gruhonjić opet na udaru nacionalističkih pretnji 3
Foto: EPA/STR

„Kampanje targetiranja, etiketiranje, brutalnih pretnji i uvreda nažalost nisu ništa novo ni za NDNV ni za Dinka Gruhonjića. Sve one liče jedna na drugu, ni u jednoj nema razmene argumenata nego su uvek u pitanju ad hominem napadi, koji počnu od političara, nastave ih ‘novinari’, ‘intelektualci’ i ‘poltički analitičari’ i na kraju sve to kulminira otvorenim pretnjama koje dolaze od ‘običnih’ građana, odnosno plaćenih botova Dodikovih i Vučićevih štetočinskih režima“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari