Diplomata Zoran Milivojević: Nama nije bila potrebna Banjska, dobro smo stajali u procesu pregovora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je da je za Srbiju važno da sprovede istragu o dagađajima u Banjskoj „obuhvatnu i detaljnu“, a dijalog ne bi smeo da zavisi od tog slučaja.

Milivojević je za Dan uživo na N1 rekao da je za Srbiju važno da sprovede do kraja istragu i dokaže da ničim nije učestvovala u događajima u Banjskoj.

To je važno, ne samo zbog Evropske unije, već i zbog dijaloga i procesa normalizacije, „to je u interesu svih“, prenosi portal N1.

On je ocenio kao neumesno postavljanje pitanja izručenja Milana Radoičića, podsećajući da je prema Rezoluciji 1244, nemoguće izručenje samom sebi.

„Neumesno je postavljati to pitanje, ali puna istraga da“, naveo je Milivojević i ocenio da su njome obuhvaćeni manje više svi relevantni segmenti, samo je potrebno da se ide do kraja i da istraga bude obuhvatna i detaljna.

Sve drugo, smatra, ne zavisi od nas, naše je da je „sprovedemo čvrsto, proverljivo i zasnovano na činjenicama, a kako će to da se vrednuje nije do nas“.

Na pitanje, šta očekuje od istrage, on kaže punu istinu, koja je, kako ističe, važna i zbog nas na unutrašnjem planu.

„Nama nije bila potrebna Banjska, dobro smo stajali u procesu pregovora, dijaloga, ne postoji nijedan element koji upućuje da je Srbija umešana i treba to da se dokaže“, naveo je on.

Prema njegovoj oceni, sankcije Srbiji nisu moguće, jer bi za to bila neophodna puna saglasnost svih članica, a obesmislili bi nastavak dijaloga koji je, kako ističe, jači interes od ovoga.

On je rekao da je delagacija Srbije u Granadi bila ubedljiva u tome da nema osnova da se Srbija dovede sa tim u direktnu vezu.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanica Zelenih Viola fon Kramon izjavila je nedavn da je za Srbiju pripremljen paket mera kao „odgovor na teroristički napad 24. septembra u Banjskoj“.

Prema rečima Milivojevića, te mere su nižeg nivoa od sankcija, ali svaka mera dovodi u pitanje učešče Srbije u dijalogu.

„Srbija je spremna za dijalog, a istraga će se voditi pa voditi. Dijalog ne bi smeo da zavisi od slučaja Banjska. Istraga ne bi smela na ovo da utiče, jer dijalog nema alternativu“, ocenio je Milivojević.

Prištinska strana je isključiva, rekao je Milivojević i dodao da dijalog zavisi od posrednika, posebno od onih koji imaju uticaj na Prištinu, a to su SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari