Diplomatski izvori Danasa o tome šta Vučić treba da uradi u vezi sa Kosovom da bi mu Zapad "odobrio" raspisivanje izbora? 1Printskrin TV Pink

O tome kako će međunarodna zajednica, pogotovo Sjedinjene Američke Države, reagovati na raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, dok očekuju da predsednik Aleksandar Vučić ispuni ono na šta se obavezao u okviru Ohridskog sporazuma, u martu ove godine, ispostavljaju se učestala pitanja sa pretežno istim odgovorom – negativno.

Prema pojedinim izvorima Danasa, pritisak oko Kosova je veliki i fokusiran na ispunjavanje obaveza iz Ohrida.

– Sve što ne doprinosi tome je neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu koja ne želi još jedno odlaganje kroz izbornu kampanju i dugo formiranje nove vlade – kažu sagovornici Danasa.

Naši izvori tvrde da Zapad, a pogotovo SAD ima mehanizme da “pritisne” Vučića da odustane od izbora.

Danasovi diplomatski izvori, takođe, tvrde da na “neki bizaran način raspisivanje izbora zavisi od toga da li će Aljbin Kurti narediti gradonačelnicima na severu Kosova da podnesu ostavke i da raspiše nove izbore“.

– U slučaju da Kurti bude spreman da izađe u susret tim zahtevima – ako bi gradonačelnici tokom ovog meseca podneli ostavke, a izbori bili raspisani u novembru, odnosno – ako bi Vučić pozvao Srbe da izađu te nove izbore, SAD i EU ne bi imale ništa protiv izbora u Srbiji, u decembru – smatraju naši sagovornici.

Danasovi diplomatski izvori, s druge strane, stiču da Zapad ne bi imao ništa protiv raspisivanja samo beogradskih izbora, odnosno da im takvi izbori uopšte nisu u fokusu pažnje, jer nemaju veze sa Kosovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari