Direktor Evropskog centra u Atlanskom savetu: Slanjem oružja Ukrajini Srbija na kratko skinula pritisak sa sebe 1Foto: EPA-EFE/OLGA KOVALOVA

Volja vlasti u Srbiji da pošalje oružje Ukrajini „na kratak rok je skinula“ pritisak sa nje, rekao je u intervjuu za N1 Jorn Flek, direktor Evropskog centra u Atlanskom savetu, koji je ocenio da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Evropska unija.

Upitan da li se Beograd udaljava od Moskve, Flek je odgovorio „na kratak rok da“, i ocenio je: „Nisam siguran da to sedenje na više stolica, sa jedne strane zapad SAD i EU a na drugoj Rusijia i Kina može da funkcioniše na duži rok. Samo je jedan put za Srbiju, a to je Evropska unija, kao i evroatlanstke institucije.“

„Što pre shvati da će se suočiti sa izborom, shvatiće i da to što šalju oružje Ukrajini neće pomoći ni vladi da izbegne taj izbor. Što pre to shvate utoliko bolje za zemlju“, rekao je Flek za N1.

Na pitanje o rezultatima izbora za Evropski parlament, kao i parlamentarnih izbora u Francuskoj i u Britaniji, Flek je rekao da su se u Evropskom parlamentu „stranke centra održale“ i da su „izdržale napad“ desnice, da je pobeda Laburista u Britaniji „dobra za transatlantsku sigurnost“, dok za Francusku nakon izbora predstoji „period nestabilnosti“.

„Francuski predsednik ima jaka ovlašćenja, ali će mu biti potrebna većina da na primer finansira evropsku odbranu i odbranu Ukrajine. To će biti sada teže za njega, i to će uneti nestabilnost i na evropskom nivou“, ocenio on.

Povodom eventualne promene administracije u Vašingtonu, ako bi na izborima za predsednika SAD ponovo na vlast došao Donald Tramp, Flek je rekao: „Ako bude promene u januaru 2025. od Trampa možemo da očekujemo transakcijsku politiku i pristup Zapadnom Balkanu.“

„Šuška se o kadrovskim rešenjima u toj administraciji i pominju se imena sa iskustvom na Zapadnom Balkanu, ali moramo da vidimo do kog nivoa će se promeniti ta politika. Žrtva te administracije će biti politika koju su do sada EU i SAD zajedno pokazivale prema zemljama regionu, dijalogu Beograda i Prištine. Tu bi moglo da dođe do gubitka“, ocenio je Flek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari