DJB: Ako pobedimo u Beogradu, besplatni udžbenici 1

Beogradski odbor pokreta Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da će, ukoliko dobije poverenje Beograđana na predstojećim izborima, svi učenici beogradskih osnovnih i srednjih škola od grada dobiti sve udžbenike na korišćenje bez ikavog troška po roditelje.

U Beogradu ćemo pokazati celoj Srbiji da je to moguće i dokazati građanima da nisu svi isti i da DJB vodi računa o društvenom interesu, navodi se u saopštenju.

Prosečna primanja domaćinstva u Srbiji iznose oko 57.000 dinara. To su mesečna primanja cele porodice. Iz ovoga je jasno koliki je udarac na budžet kupovina sve skupljeg kompleta knjiga koji koštaju od oko 10.000 do 15.000 dinara, posebno za roditelje sa dvoje ili više dece, navodi se u saopštenju.

Taj pokret navodi da je ukupan budžet Grada Beograda i 17 gradskih opština gotovo milijardu evra, dok nabavka udžbenika za svu decu u svim osnovnim školama u Beogradu košta oko 12 miliona evra i to po sadašnjim cenama, tako da postoji i ozbiljan prostor za dodatne uštede.

U bogatim zemljama Evropske unije i Severne Amerike, udžbenici se ne kupuju svake godine, nego u proseku svake četvrte i prenose sa jedne na drugu generaciju dece, a takav sistem predlaže i DJB, pa bi to bio trošak od tri miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari