DJB: Cinkarenje vlade 1

Pokret Dosta je bilo (DJB) je saopštio da je Srpska napredna stranka (SNS) današnji sastanak predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa članovima parlamentarnog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava „iskoristila da se požali na opoziciju, da nisu patriote i da žele samo da ‘cinkare’ vladu“.

Poslanici su obavešteni da se Srbijom u MMF bavi ukupno sedam ljudi, od kojih je pet prisustvovalo sastanku, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici MMF mogli da čuju da opozicioni poslanici ne učestvuju u kreiranju budžeta, jer je praksa vladajuće većine da dokument gotovog Zakona o budžetu pošalju poslanicima par dana pre početka sednice, na kojoj se onda budžet hitno usvoji.

Predstavnicima MMF je ukazano da je SNS protivustavnim smanjenjem penzija postigao „uštedu“ u budžetu od oko 160 miliona evra, dok se istovremeno na subvencije baca više od 700 miliona, na plaćanje garancija za partijska javna preduzeća više od 300 miliona, dok se gubici Srbijagasa, RTB Bora, Železare, Er Srbije i mnogih drugih državnih preduzeća mere u stotinama miliona evra, saopštio je DJB.

Dodaje se da „partokratija na vlasti ne sprovodi reforme i ne uvodi red, jer bi time sekla granu na kojoj sedi, već duboko zavlači ruku u džep građana i privrede i tako smanjuje deficit i zadovoljava MMF“.

U saopštenju se ocenjuje da je politika podrške Vladi Srbije dobra za interese MMF, ali loša po građane.

Pošto je glavni interes MMF smanjenje deficita i da osiguraju da Srbija vraća dugove, a znaju da se radi o nesposobnoj vladi, jedina mera za zaštitu interesa poverilaca u koju MMF veruje je smanjenje plata, penzija i povećanje poreza, navodi se u saopštenju DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari