DJB poziva na razrešenje troje sudija Upravnog suda, tvrdi da legalizuju izbornu krađu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Pokret Dosta je bilo (DJB) najavio je da će podneti predstavku disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva s predlogom za razrešenje sudija Upravnog suda Zorana Reljića, Minje Bikicki i Jelice Pajović zbog kako su naveli, pokušaja legalizacije izborne krađe.

DJB je u saopštenju naveo da su na žalbu da je zapisnik sa biračkog mesta 14 na Čukarici falsifikovan i da sadržaj džaka sa izbornim materijalom ne odgovara zapisniku, te sudije Upravnog suda presudile da „to nema veze jer im je RIK rekao da je zapisnik uredno popunjen od članova biračkog odbora i na njemu nema primedbi“.

„U džaku nedostaju 854 neupotrebljena listića. Sama ova činjenica je dovoljna da padne ceo izborni proces. Sud ovakvom skadnaloznom odlukom pokušava da legalizuje krađu izbora i falsifikovanje zapisnika“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da ta odluka Upravnog suda „u praksi znači da vladajuća stranka može da kupi sve članove biračkog odbora (tj. kontrolore na biračkom mestu), nakon čega oni mogu da sačine zapisnik kako god im padne na pamet i da je to kraj bilo kakve priče o izbornom rezultatu na tom biračkom mestu, jer sadržaj džaka s izbornim materijalom niko neće proveravati“.

„Nakon ovakve odluke ovo troje sudija Upravnog suda, postavlja se pitanje čemu uopšte služi prigovor birača kao opcija u izbornom procesu? Jer, ako RIK i Upravni sud zapisnike uzimaju zdravo za gotovo samo zato što su ga potpisali članovi biračkog odbora, onda je svaka žalba birača na to besmislena“, ocenili su iz DJB.

Najavili su da će „svim preostalim pravnim sredstvima“ nastaviti da se bore protiv „skandaloznog legalizovanja izborne krađe“ i da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu „ukoliko ni u poslednjim instancama domaćeg pravosuđa“ ne uspeju da „odbrane izbornu volju građana Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari