DJB: RIK dužan da poništi izbore zbog velikog broja nepravilnosti 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (Ilustracija)

Pokret Dosta je bilo (DJB) traži od predsednika Republičke izborne komisije (RIK) Vladimira Dimitrijevića da zbog velikog broja uočenih nepravilnosti na sajtu RIK u objavljenim zapisnicima sa biračkih mesta preduzme mere na zaštiti ne samo izborne volje građana već i javnog poretka Srbije.

Navodeći primer opštine Čukarica, DJB tvrdi da se iz objavljenih zapisnika „jasno“ vidi da su sva biračka mesta zatvorena u 20 časova, kao i da je birački odbor završio sa radom takođe u 20 časova.

„Kako je i teoretski nemoguće da je u pitanju identična slučajna greška različitih lica u različitim biračkim odborima, postoji osnovana sumnja da je jedna osoba izvršia sačinjavanje svih zapisnika, što otvara i više nego osnovanu sumnju da je to isto lice i upisalo netačne rezultate glasanja u zapisnike“, saopštio je DJB.

Isto je, napominju, i sa „mnogim drugim“ zapisnicima i navode da je „očigledno“ je da ovakvih primera ima i po celoj Srbiji.

„U mnogim zapisnicima nedostaje i podatak kada su biračka mesta zatvarana, što onemogućava i utvrđivanje početka roka za izjavljivanje prigovora u cilju zaštite izbornog prava građana“, navodi DJB.

Taj pokret tvrdi da je izborni materijal u RIK pristizao sa „neviđenim“ kašnjenjem koje može da se meri „u desetinama sati“ što, navode, takođe otvara sumnju da zapisnički konstatovani rezultati „nisu verodostojni i da ne predstavljaju“ izbornu volju građana.

„Smatramo da je RIK dužan da poništi izbore na ovim, ali i svim drugim opštinama gde se uoče slične nepravilnosti. Dimitrijević je, takođe, dužan da o svemu ovome obavesti nadležno tužilaštvo, kako bi se utvrdilo koje NN lice je falsifikovalo zapisnike i samim tim izvršilo krivično delo“, zaključuje DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari