Srbija bi, do kraja jula, mogla da okonča pregovore sa Evropskom unijom jer bi do tada Ratko Mladić trebalo da bude u Hagu – izjavio je juče Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije.
On je na konferenciji za novinare, nakon sednice Vlade, rekao da je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, posle razgovora s haškom tužiteljicom Karlom del Ponte, obavestio Vladu Srbije da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju nastavljaju 13.

Srbija bi, do kraja jula, mogla da okonča pregovore sa Evropskom unijom jer bi do tada Ratko Mladić trebalo da bude u Hagu – izjavio je juče Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije.
On je na konferenciji za novinare, nakon sednice Vlade, rekao da je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, posle razgovora s haškom tužiteljicom Karlom del Ponte, obavestio Vladu Srbije da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju nastavljaju 13. juna. Imajući u vidu da je, kako je rekla Tanja Miščević, šefica Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, 80 odsto tehničkih pregovora „dobrano ispregovarano“ i da je pregovarački tim u potpunosti spreman za nastavak pregovora, „ukoliko se ispuni ovaj ključni politički uslov, potpisivanje sporazuma dogodiće se krajem jula, što znači da bi 2008, Srbija mogla da stekne status kandidata za članstvo u EU“.

Imenovanja državnih sekretara

Na jučerašnjoj sednici Vlade za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova postavljen je Radojko Bogojević, za državnog sekretara u Ministarstvu finansija – Miodrag Đidić, a za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete Bajro Gegić. Snežana Lakićević-Stojačić je postavljena za državnog sekretara u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Na pitanje na koji način je Vlada uverila Del Ponteovu da postoji politička spremnost i sigurnost da će se Mladić uskoro naći u Hagu, Đelić je rekao da je ona vodila razgovore ne samo sa zvaničnicima Srbije već i sa operativcima i ljudima s terena, tako da pretpostavlja da je na osnovu toga stekla taj utisak i o tome obavestila čelnike EU.
– Sve je jasno. O tim stvarima se ne priča već se na njima radi – rekao je Đelić upitan da odgovori na pitanje da li će se Mladić zaista naći u Hagu do kraja jula.
Kako je najavljeno, pregovarački tim Vlade Srbije za Evropske integracije od 18. do 20. juna posetiće ustanove EU u Strazburu, Luksemburgu i Briselu i razgovarati s predstavnicima Saveta ministara, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.
Vlada Srbije donela je tri odluke o procesu evropskih integracija: formirala je Savet za evropske integracije, izabrala novi pregovarački tim za pregovore o evropskim integracijama i dogovorila da će na svakoj svojoj sednici razmatrati napredak Srbije u tom procesu. Potpredsednik Vlade je rekao da na jucerašnjoj sednici nije bilo reči o hapšenju penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, ali je naveo da je formiran Savet za saradnju sa Haškim tribunalom koji će se baviti tim pitanjima, a na čelu tog saveta je ministar Rasim Ljajić. Članovi su ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić i pomoćnik ministra pravde Snežana Malović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari