Već godinu dana sam predmet prljavih kampanja, a na ovaj način želim da građani vide da nisam lopov, već da sam uspešan. Uvek sam spreman da odgovorim na pitanja koja se tiču mog imovinskog stanja, ali bi trebalo da na ta pitanja odgovore i drugi, koji nikad nisu radili u privredi, a poseduju ogromne stanove i novčana sredstva – naglasio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je juče u beogradskom Medija centru saopštio svoj imovinski bilans.

Već godinu dana sam predmet prljavih kampanja, a na ovaj način želim da građani vide da nisam lopov, već da sam uspešan. Uvek sam spreman da odgovorim na pitanja koja se tiču mog imovinskog stanja, ali bi trebalo da na ta pitanja odgovore i drugi, koji nikad nisu radili u privredi, a poseduju ogromne stanove i novčana sredstva – naglasio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je juče u beogradskom Medija centru saopštio svoj imovinski bilans.
On je istakao da je svu imovinu koju trenutno poseduje, stekao van politike i ponovio da su svi nadležni organi upoznati s njegovim imovinskim stanjem.
– Moja trenutna imovina sastoji se od stana u Beogradu, na Zvezdari, od 66 kvadrata i jednog ara terena-šume u opštini Bar u Crnoj Gori, koji sam nasledio od majke. Posedujem i kuću od 425 kvadrata na terenu od 9,96 ari u Beogradu, na Senjaku, koju sam kupio na kredit 2005. Kredit sam u potpunosti vratio u maju 2007. novcem koji sam dobio na ime otpremnine koju mi je dodelila grupa Kredi Agrikol. Imam i ušteđevinu od 73.000 evra i 3.250 dolara i automobil jugo kabrio koji sam kupio 2002. U mom vlasništvu je i 3.000 akcija u investicionom preduzeću „Haus of Jurop investments“, registrovanom u Holandiji, koje nema nikakve aktivnosti u Srbiji – naveo je Đelić.

SRS: Dinar za sirotinju iz koalicije oko DS

Srpska radikalna stranka pokrenula je juče u Beogradu akciju „Dinar za sirotinju“ kojom želi, kako je rečeno na skupu ispred restorana „Ruski car“, da prikupi novac za funkcionere koalicije „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić“. Zamenik generalnog sekretara SRS Nebojša Stefanović rekao je da je ta stranka bila „ražalošćena“ finansijskim izveštajem koji su podneli Boris Tadić, Mlađan Dinkić i Božidar Đelić „jer su izjavili da nemaju nikakvu imovinu i da su puka sirotinja“.

Na zahtev da prokomentariše optužbe pojedinih političara da je za vreme rada u Kredi Agrikolu postao bogatiji za 11 miliona evra, Đelić je odgovorio da to nije istina. On, međutim, nije želeo da navede kolika je cena akcija u pomenutom holandskom preduzeću, ali je priznao da je vlasnik blizu 100 odsto akcija. Za kupovinu kuće na Senjaku, Đelić je, kako je sam rekao, izdvojio 685.000 evra, dok je njegova otpremnina iz Kredi Agrikol grupe iznosila 997.400 evra.

DSS: Kako se Đelić obogatio

Funkcioneri koalicije DSS i Nove Srbije predstaviće tokom kampanje svoje imovinske karte, najavio je Andreja Mladenović, portparol DSS, na jučerašnjoj stranačkoj konferenciji za novinare. Mladenović je poručio da je potrebno pokazati šta je ko od funkcionera imao kada je stupio na vlast, a šta ima sada. On je direktno pomenuo samo potpredsednika Vlade i funkcionera DS Božidara Đelića kog je pozvao da saopšti kako je stekao bogatstvo „kada znamo da je 2000, kada je postao ministar finansija, javno izneo da nije bogat čovek i da je spavao na tetkinom kauču“. Portparol DSS je podsetio da je njegova stranka i pred prošle parlamentarne izbore tražila od Đelića da odgovori na pitanje zašto je vraćen porez na ekstraprofit kompaniji braće Karić. Na pitanje zašto Đelića o imovini i Kariću nisu propitivali tokom skoro godinu dana zajedničke vlasti, Mladenović nije direktno odgovorio.

– Živim od ušteđevine i od zakupnine koju dobijam od izdavanja kuće na Senjaku, koja iznosi 4.500 evra. Živim u iznajmljenom stanu, a u stanu koji imam na Zvezdari žive moji nećaci – rekao je Đelić.
On je, kako je sam naveo, čitavu svoju imovinu stekao u periodu pre povratka u Srbiju 2000. i dok je bio direktor za Istočnu Evropu Kredi Agrikol grupe. On je takođe naglasio da u Vladi nikada nije niti primao platu, niti obračunavao dnevnice, jer jednu polovinu plate daje Fondu dr Zoran Đinđić, a drugu izdvaja za nezbrinutu decu sa Kosova.
– Pre povratka u Srbiju, radio sam sedam godina kao partner i suvlasnik najveće konsalting firme u svetu, Mek Kinzi u Francuskoj i SAD, gde su mi plata i bonus godišnje iznosili 150.000 evra. Stan od 93 kvadrata, koji se nalazi u centru Pariza, ostavio sam bivšoj supruzi nakon razvoda. Po dolasku u Srbiju, za vreme angažmana u Vladi Zorana Đinđića, nisam spavao na „tetkinom kauču“ zato što nisam imao para, već zato što sam radio i po 20 sati i nisam imao vremena da rešim svoje stambeno pitanje. Po izlasku iz Vlade Zorana Živkovića, imenovan sam za direktora za Istočnu Evropu u jednoj od najvećih banaka u Evropi – Kredi Agrikol, gde je moja plata, isplaćena iz centrale u Francuskoj, iznosila 250.000 evra neto godišnje. Udeo u zajedničkoj firmi sa kredi Agrikol grupom koja je investirala u akcije Meridian banke, koja je bila 100 odsto u privatnom vlasništvu, prodao sam odmah po ulasku u Vladu – rekao je Đelić.
On je i saopštio da se njegovi računi nalaze u Meridian banci u Srbiji, LCL banci u Francuskoj i u Vest Fargo banci u Kaliforniji.
– Svojim političkim angažmanom želim da pomognem Srbiji. Imao sam sreću da kao mlad obezbedim svoju i finansijsku egzistenciju svoje dece. Sada samo želim da moj mali život koristi velikim stvarima za Srbiju. Deo novca izdvojiću i za formiranje zadužbine, koja će pomagati građanima, kada je više ne budem živ – zaključio je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari