Greši Đilas, nije Hil na platnom spisku Vučića, već obrnuto: Sagovornici Danasa o otvorenom pismu lidera SSP 1Foto: M.K./ATAImages; FoNet/Zoran Mrđa

Otvorno pismo predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, američkom ambasadoru Kristoferu Hilu, izazvalo je oprečne reakcije u javnosti. Posebno onaj deo u kome Đilas navodi da u Hilovoj podršci rudarenju u Srbiji vidi potvrdu glasina da se američki ambasador nalazi na platnom spisku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

I dok jedni sagovornici Danasa tvrde da je Đilasova teza krajnje pogrešna, jer nije Hil na platnom spisku Vučića, već obrnuto, dotle oni drugi smatraju da je američki ambasador zastupnik soft politike prema zvaničnom Beogradu, a ne neko ko realno rasuđuje. Ima i onih koji navode da se Hil i previše meša u unutrašnja pitanja jedne zemlje i da bi njegove ingerencije trebalo svesti na nivo uticaja kakav imaju naši ambsadori u SAD.

Da podsetimo Đilasovo otvoreno pismo Hilu usledilo je nakon debate „Demokratska otpornost, vladavina prava i ekonomska sigurnost: Pregled političkih opcija za Zapadni Balkan“, na kojoj je američki ambasador istakao da među onima koji se na ulicama bore protiv litijuma ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju.

„Vidim i borbu protiv toga da Srbija ide ka Zapadu“, rekao je Hil, dodajući kako „ipak veruje“ da Srbija može da krene pravim putem.

„Ja u Vašoj izjavi „da u protestima protiv litijuma vidite borbu protv puta Srbije ka zapadu“ vidim potvrdu glasina da ste i Vi na platnom spisku Aleksandra Vučića. Zaista ne znam kako drugačije da objasnim da u borbi za demokratske vrednosti, za zdrav život, za sprečavanje zagađenja velikog dela Srbije, dakle za evropske, tj zapadne vrednosti, Vi vidite to što ste rekli“, napisao je Đilas.

Još čudnije, kako je naveo lider SSP, je kako u imenovanju Aleksandra Vulina za potpredsednika Vlade ili izjavi premijera da Srbija nikada neće usaglasiti svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, ne vidite antizapadne stavove.

„Ne vidite problem za put Srbije u Evropu ni u krađi izbora, ni u stepenu korupcije, ni u maltretiranju političkih protivnika, ni padu demokratije…. Ne vidite problem u stanju u srpskim medijima, njihovoj zloupotrebi od strane Vučića i količini laži kojom zatrpavaju građane. Naprotiv, hvalite TV Pink i Željka Mitrovića gde god stignete. Ali vidite problem u tome što tri četvrtine Srbije ne prihvata licemerni stav dela i zapada i istoka koji glasi: „Nama zelena energija, a Srbima potpuno crnilo“. E pa, neće moći, gospodine Hil“, napisao je Đilas .

Poručio je i da je Hil završio sa Vučićem veliki deo oko pravljenja nezavisnog Kosova, ne zamarajući se onim sto se dešava Srbima na Kosovu, kao i činjenici da će ovo što se sada radi za nekoliko decenija izazvati nove ratove.

„Završili ste sa Vučićem poslove za američki Behtel, poslove za vaše kompanije koje se bave solarnom energijom… Ali, na Vašu žalost, sa Vučićem ne možete da završite vađenje litijuma jer se tu Vučić više ništa ne pita. Pitaju se srpski narod i građani Srbije. A oni su rekli ne. Kao što većina tog naroda, i pored licemernog stava dela zapada, kome i Vi pripadate, ne odustaje od stava da je Srbija deo Evrope. Za tu Evropu i njenu slobodu smo ginuli i krvarili više od većine drugih naroda i nećemo dozvoliti da nas od nje odvojite ni Vi, ni Vučić, ni bilo ko drugi“, zaključio je Đilas u otvorenom pismu Hilu.

Diplomata Srećko Đukić smatra da je američki ambasador u Beogradu, dokazano zastupnik soft politike prema zvaničnom Beogradu, a ne neko ko realno rasuđuje i sprovodi realnu politiku.

Greši Đilas, nije Hil na platnom spisku Vučića, već obrnuto: Sagovornici Danasa o otvorenom pismu lidera SSP 2
foto Medija centar

On redovno ocenjuje poteze srpske vlasti kao da je u Vašingtonu. Ambasador se u tome dokazao u mnogim svojim izjavama koje su bile mekše i od „pamuka“, naročito kada je ocenjivao i neprihvatljivo hvalio toliko osporavane ,sa svih strana, decembarske izbore 2023.godine i to kao nefer, sa dokazanim krađama, uvozom glasača itd. Sve što je opozicija osporavala, podržano je i potvrđeno od relevantnih međunarodnih institucija i niza evropskih zemalja. Od Hila nije“, kaže Đukić.

Sagovornik Danasa podseća da su od Hila stigle pohvale vlastima za izbore. Na pitanje radi li Hil sve to na svoju ruku, Đukić odgovara da ambasador bez odobrenja Stejt departmenta i „višeg cilja“, to ne bi činio.

„A koji je to cilj? Pa to i naši čuveni beogradski vrapci znaju! Ostaviti na miru vlast u Beogradu dok ne reši za SAD najvažnije balkansko pitanje, kosovsko. Nikako ne menjati vlast, bez obzira na to kakvi su izbori, (ne)demokratski, autokratski. Dil treba završiti sa aktuelnim vlastima, uprkos prekoračenju rokova“, kaže sagovornik Danasa.

Dodaje da svi u Srbiji vide da na tom putu ima uspeha. Za Kosovo nema nikakve prepreke više. Sve su uklonjene.

„Litijumski protesti, pak, prete da opet odlože neke rokove. Protesti za gospodina Hila su antizapadni, a za njegovog suparnika Harčenka antiruski.  Ambasador Hil treba da se zamisli na kojem je platnom spisku. Ima ih više, jer zaista treba razmisliti koji je američki ambasador toliko nekritički podržavao vlast u Beogradu. Naravno, ja mislim da ambasadorovo nije da ocenjuje vladu, makar on bio i američki ambasador, ako nije Hil.“, zaključuje Đukić.

I Slobodan Ilić, poslanik stranke Srbija centar, smatra da je jasno da Vučić ima nedvosmislenu podršku SAD-a, Nemačke, Francuske kao i još nekih država, naročito kada radi u interesu tih država, a suprotno interesima Srbije.

Greši Đilas, nije Hil na platnom spisku Vučića, već obrnuto: Sagovornici Danasa o otvorenom pismu lidera SSP 3
Printskrin Srbija centar

„Ta podrška se dobija na razne načine, a sigurno da je jedan od načina korupcija. On je i diplomatiju sveo na lične interese i ne vidim ništa čudno u toj izjavi da je i ambasador Hil jedan od onih koji su na Vučićevim platnom spisku. Ali nisu nama problem strani ambasadori nego vlast Srbije“, ističe Ilić.

On smatra da bi strani ambasadori trebalo da budu svedeni na nivo uticaja na vlast u Srbiji, onakav kakav naši ambasadori imaju uticaj na vlast u SAD, Nemačkoj, Francuskoj.

„To je prava mera koju može da uradi samo vlast koja radi u interesu Srbije i koja nije ucenjena kriminalnim radnjama u iznosima u milijardama evra i ko zna čime još“, navodi poslanik SRCA.

Za razliku od svog opozicionig kolege, Vojsilav Mihailović, poslanik i lider POKS-a, samtra da je Đilas potpuno pogrešio u proceni.

Greši Đilas, nije Hil na platnom spisku Vučića, već obrnuto: Sagovornici Danasa o otvorenom pismu lidera SSP 4
foto FoNet Zoran Mrđa

„Ne vidim logiku u Đilasovoj optužbi prema američkom ambasadoru, jer svako u Srbiji zna da Kristofer Hil odlučuje o svemu, pa i o tome hoće li biti rudnika litijuma u Srbiji ili ne, a ne Aleksandar Vučić. Odlučivao je Hil o svim važnim pitanjima, od najkrupnijih, poput onog hoće li Srbija prihvatiti antiustavni i antisrpski francusko-nemački sporazum ili ne, pa do banalnih stvari hoće li biti gej parade u Beogradu ili ne, ili o slučaju dijaloga vlasti i opozicije oko izbornih uslova. Zato Đilas nije u pravu“, kaže Mihailović.

Dodaje da nije Hil Vučićev plaćenik, nego obrnuto.

On navodi da je Srbija dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, potpuno izgubula svoj suverenitet i pretvorila se u zapadnu koloniju do to mere da ne sme da pošalje niti predsednika, niti premijera na sastanak BRIKS od istorijskog značaja, na lični poziv Vladimir Putina.

„Druge zemlje, koje su čak i članice NATO i kandidati za ulazak u EU, poput Turska, poslale su svoje predsednike poput Taipa Erdogana“, zaključuje Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari