Jovo Bakić: Đilas i Vučić su dve frakcije jedne iste oligarhije

Tradicionalni novogodišnji intervju sa sociologom

Ostavite komentar


    1. APSOLUTNO TAČNO, SAMO MEDOSTAJE JEDAN PRIDEV:
      ISTE. L O P O V S K E OLIGARHIJE!!!!!!!!!!!!!! . TAČKA!!

      1. To je kao kad Vučićevi kažu da svako ko govori protiv njega podriva državu. Niti je on država niti je SZS opozicija.

  1. Šteta za Bakića, bio je dečko koji obećava. Izgleda da ovde zaista nikome ne može da se veruje.

    1. Jovo mudro zbori. Ako uporedimo Vučića iz 2011 i Djilasa danas skoro da nema razlike. Suva demagogija po principu majke mi biću bolji kad sednem u fotelju. Ali u praksi će Djilas da smeni Vučića sa vlasti. Tačno je da su deo iste oligarhije, ali Djilasa će kasnije biti lakše smeniti sa vlasti. Decenijama ćemo ići napred brzinom puža.

    2. Zasto steta, gde vas pogadja, kad brije Djilasa ili Vucica? Zar nisu Djilas, Vuk i Bosko uzeli na sebe da udave celu opoziciju sebe radi kao sto to rade sa ds-om? Zar nije sns uz sps slicno uradio sa pozicijom? Otima se koliko toliko Sapic, i treba da pokupi glasove opozicije. Ovi navedeni jesu dve vrlo slicno uredjene oligarhije. I istina je Djido nikada nece doci na vlast, niko mu ne veruje a ne samo Bakic.

    1. Današnja socijal-demokratska opcija, koju često nazivaju „komunizmom“, je upravo opcija koja je doprinela društvenom napretku zemalja zapadne EU. To je mali protivteg isuviše moćnom kapitalizmu, čiju moć svakodnevno osećamo pod Vučićevim režimom. SZS nam nudi isto to, samo sa izraženijim nacionalizmom i obespravljivanjem svega što nije po njihovoj meri. Čini mi se da za Srbiju nema nade, a za to smo krivi sami.

    2. Ono malo života što su imali radnici i seljaci, bilo je u SFRJ. Ja pripadam tom staležu, tako da su mi „komunističke“ (pre bih rekao socijal-demokratske) ideje najblliže, koje nemaju nikakve veze ni sa Titom, ni sa Bakićem, ni sa Kurtom, Murtom… Zbog ponovnog rađanja nacionalne svesti u Srba i ostalih budala sa Balkana, zagazili smo bezizlazni mulj mržnje, sukoba, stradanja… Pitajte decu šta misle o svemu, možda i naučite nešto! Budale.

  2. Podrska za Bakica izasao ili ne na izbore, delim njegove stavove u vezi sa dve frakcije iste oligarhije. Nadam se da ce imati zapazen rezultat ako izadje na izbore i bude prava opozicija sa pravim programom u parlamentu.

  3. Jovo Bakić:“ Đilas i Vučić su dve frakcije jedne iste oligarhije“

    А Jovo je treća?

    Igranka bez prestanka!

    Mislite o tome…

  4. Retko antipatican lik. Hteo bi da nauci da pliva, ali ima strah od vode. Zamlata, jednom recju.

    1. Pa nisu komentari za vređanje ikoga .No kako Vi uopšte ništa ne razumete iz intervjua gospodina Jove Bakića , napisali ste ono što ste umeli…

      1. Goco, dušo! Pa Milorad je birao reči i čak ga je pohvalio. Malo pravih reči ima koje mogu da opišu pojavu yvanu Bakić!

      2. Gordana,izgleda da ti nista ne razumas.Bakic ruší ono malo opo
        zicije,komunjarskim idejamaa truje i mladu generaciju.

        1. A solidarnost, jednakost pred zakono su inače nešto loše za ljude?
          I baš su ih izmislili komunisti?
          Za tvoj mozak je izgleda najednostavnije „za sve su krivi komunisti“ a njih nema od pada Berlinskog zida.
          Nemojte mi samo reći da je Milošević bio komunista !
          Nacionalista nije komunista a da ne pričamo o ostalom što ga je karakterisalo.
          Konačno, pismenim ljudima je jasno : komunisti su hteli revolucionarnu pravdu a socijaldemokrate pravdu ostvarenu kroz „dijalog“.
          A istorijski je paradoks da su ovi drugi ostvarili više ali zbog straha kojeg su kod njihovih centara moći ( vlasnika kapitala) proizveli ovi prvi – revolucijama !

        2. Muka mi je od vas koji trujete „ono malo opozicije“ desničarskim idejama.

  5. Pokusaj pozicioniranja na levicu i desnicu u ovako razvaljenoj zemlji, koja je toliko kancerogena iznutra, imq smisla koliko i predstavljanje srpskog plana za naseljavanje Meseca. Ovaj tip ili ima krizu srednjih godina ili kompleks vise vrednosti, ili je jednostavno tu poturen da palamudi besmislice i skrece pricu na sebe. Kad pravis kucu, prvo krenes da postavljas temelje, pa onda zidas zidove i krov. Unutrasnju dekoraciju ostavljas na kraju, da li ce krevet ili sto da idu ispod prozora. Ovaj tip je toliko besmislen da mi je sad krivo sto sam izdvojio vreme da ga komentarisem.

    1. Podela na levicu i desnicu jeste temelj kuće. Nije ni čudo što opozicija ne može da privuče značajan broj glasova i učesnika na protestu kada se ne bavi socijalnim pitanjima već nekakvog „političkom estetikom“.

  6. ovaj čovek je razočaranje godine. sada definitivno ne znam ni za koga bih glasao tako da ću i ja u bojkot.

    1. Nisam komentarisao gornji komentar nego naslov članka. Molim objavite razjašnjenje. Hvala.

    2. Ne vidim ni ja. Đilas je politički nepismen, dok je AV politiku intriga, nameštanja, smeštanja… doveo do savršenstva. Đilas je kako god gledali uspešan privrednik koji državi Srbiji redovno plaća velike poreze, dok je AV neko ko decenijama živi, i to udobno, na leđima naroda. A gde je Jovo u svemu tome. Sitni šićarđija koji bi da se omrsi bez borbe, bez puno davanja, ali sa ogromnim apetitima. Prozren si Jovo, nije politika za tebe.

    1. „Kapitalizam je bolest čovečanstva.“ Alen Badju
      „Hrišćanstvo je komunizam iz ljubavi.“Adolf Harmack
      „Da je Isus sada ovde, jedno je sigurno, ne bi bio hrišćanini“. Mrak Tven.
      Pravo ime kapitalizmu je banditizam, kažem Ja.

      1. Meni su hrišćanske i komunističke ideje veoma slične. Po mom mišljenju, ideja Isusova je komunistička, kao što su ideje Jovana Krstitelja revolucionarne. Svako vreme ima svoje Rimljane i društvene parazite.

        1. I sada znamo da je „Rimska“ imperija SAD i EU. Dok smo ostali njihove provincije. Osim Kine i Ruske Fderacije koje one stalno napadaju svojom propagandom i tajnim službama.

  7. Zelim ti uspeh druze Jovo Bakicu. Potpisujem svaku tvoju rec. Znas da nece biti lako jer je ovo vreme podmuklosti i licemerja.

  8. Jovo lepo govori, nakad pretera ali nije za stranački angažman i ne treba da formira stranku.

  9. Ko će nas većinski da sastavi u solidarnosti, druže Jovo? Na ovim prostorima samo pojedinac, vođa ima šansu da usmeri većinu. Ergo, stojim na stanovištu da sem Tita niko nije u stanju da apstrahuje levicu na ovom prostoru.

  10. Iako sam po profesiji .Pravnik , tokom studija veoma me je zanimao predmet Sociologija , baš tako s e zvao.
    No čitajući u više navrata sociologa gospodina Jovu Bakića, kao i njegova brojna gostovanja na televiziji, počela sam da razmišljam o Sociologiji na neki drugi način, i da je dugačije vidim, ali ne i kao Jovo Bakić , kako nas u ovom intervjuu upoznaje sa idejom “ Levičarenja,“, koristim izvorni naziv autora istog…..
    Mislim da je vreme teorije ,čak prakse posebno , o levičarenju, apsolutna prošlost.
    JER, ako hoćemo demokratiju novog profila u dvadeset prvom veku, suviše je idealizovano govoriti o istoj sa prefiksom LEVIČARENJA!!!
    To jednostavno ne može da uspe, to ne može da se primi,, da zaživi, na političkom, intelektualnom i svakom drugom polju ove Srbije , tj Evrope. !Ako hoćemo napred ,ako hoćemo demokratiju, onda nam nije pravi put ili projekat „levo“ !?.
    Drugo, vremena za eksperimente i idealizovanje sistema “ ne mogućeg“, jednostavno nemamo, Vrlo poštovani prof. Jovo Bakiću.

      1. Lupetate gluposti. Naučite da argumentujete, umesto što reprodukujete bljuvotine vladajuće ideologije.

  11. Jovo Bakić ne živi u realnom svetu, već u svetu knjiga. On je, što se kaže, preučio, pa je izgubio dodir sa realnošću. A ono što sanja jeste Severna Koreja.

  12. Drug Jovo Bakić dakazuje da ovo ćavečanstvo ipak napreduje, pa i Srbija. Luksuz je biti ono što su zamišljali Buda, Sokrat, Isus, Marks, Braća Ribar, Koča Popović, Stjepan Filipović i mnogi njihovi drugovi i drugarice, proganjani, ubijani, da bi invalidi duha i čovečnosti vladali svetom. Dok većina ljudi budu žrtve njihove Opsesivno Psijatriske Pohlepe. Upravo predastavnik tih bolesnika, samo sa ogoljenom i jadnim Egonarcizmom sada vlada i nuštava Srbiju, pri čemu časovima boravi u mnogobrojna tv studija gde lupeta, dok njegovi mafijaši bez milosti pljačkaju.

  13. Bojim se da ce ovo biti jos jedan promasaj leve opcije. Nakon svih zla i lazi (SPS i JUL), neistrajnosti (GSS i SDU) i jalovih pokusaja (LS Borka Stefanovica), sada, u trenutku kada su planetarne poluge moci pretezale na desnu stranu, mi dobijamo jednu levicarsku organizaciju koja je bliza ekstremnoj tacki, negoli centru. Slazem se da su Djilas i Vucic razlicite frakcije na istoj strani, ali ovo o cemu govori gospodin Bakic moze previse zvucati komunisticki u usima naroda, a siguran sam da gradjani nece menjati „lopove“, „tajkune“ i „diktatore“ za „komunjare“.

    1. Što se tiče vaše komparacije sa
      „komunjarama“,dajem sebi pravo na komentaru…
      Nije bilo „dobro“ ali je bilo svima ipak „BOLJE“…… .

      1. I slazem se i ne slazem se sa Vama, ali bi mi trebalo previse prostora da obrazlozim zasto. U svakom slucaju, „komunjare“ su svakako blize mojim stavovima od nacionalista, mitomana i slicne bagre.
        Kada sam nakon Vaseg komentara procitao svoj, shvatio sam da sam (mozda) bio nedorecen. Ne kritikujem gospodina Bakica sto je levicar. Naprotiv. Kritikujem ga sto je previse lepo. Smatram da bi jedna umerena levica, pristojnih i obrazovanih ljudi, koja je blizu „centra“ imala kakvu-takvu sansu da se suprostavi ovoj bahatoj, raspojasanoj desnici. Bojim se da, narocito zbog svetskih trendova, u sukobu dva ekstrema, u ovom trenutku pobedu odnosi desni ekstrem.

    2. dr.jakov. Imam utisak na osnovu priloženog teksta da ti ne smetaju „lopovi“, „tajkuni“ i „diktatori“ ali ti smetaju „komunjare“. A upravo se radi o tome da lopovi, tajkuni i diktatori budu skrajnuti iz društva u korist svih pojedinaca, u korist slobode zasnovane na jednakosti i bratstvu, da čovek čoveku ne bude vuk već saputnik u osvajanju slobode zasnovane na stvaranju moralnih i materijalnih vrednosti bez kojih je život nemoguć

      1. Pisao sam o tome kako narod (cuj, usudjujem se da pisem o narodnom misljenju) percepira danasnje aktere. Otud navodnici na svim imenicama. Dakle, to nije nuzno moje misljenje. Uopste ne mislim da je g. Bakic „komunjara“, ali se bojim da moze biti tako shvacen.
        Inace, trudim se da nase „vladare“ sagledavam racionalno, a o tajkunima, zlocincima, diktatorima, jajarama/poltronima i lopovima (nema navodnika) imam misljenje kakvo zasluzuju – najgore

  14. Nakon što je podržao Belog i ovakve izjave može se reći da Jovo ima rafinisani smisao za promašenost..

  15. E moj Jovo… zar toliko ne vidiš gde se nalaziš? ili je možda udobno sedeti i zamišljati svet onako kako bi ti želeo da bude? a voleo sam da te čujem

  16. Pročitao sam intervju i ukratko:nije on ponudio ništa novo, to su nudili i mnogi pre njega, ali niko to nije mogao realizovati, sada je to još teže. Bakićeve ideje su utopija.

    1. Slazem se da su socijalisticke ideje utopija i dodala bih-nazalost. Inace, cini mi se da Srbija nekako ide u korak sa svetom kad je u pitanju desnicarenje. To nam ide lako, sudeci cak i po vecini komentara na ovom sajtu. Pa dobro, kad ne mozemo da pariramo ni u cemu drugom, bar to. Nazalost.

  17. Ko ce da bude Generalni sekretar tog levicarskog galimatijasa ?Bakicu,
    da te potsetim da je berlínské zid a sa njime i komunizam otisao na svu
    srecu,zauvek u istoriju.Da se udruzujes sa Marksom 21 ??Jednom komu
    nista ,uvek komunista.Ima li jos iko,razuman da veruje u vaskrs ove
    daleko bilo ,ideje.Srbijo tesko ces sa ovakvima,izici na praví put.Sto trujete
    decu koja su shvatila da živě u kapitalizmu gde mora da se radi,radi,radi a
    ne sedí na partijskimsa sastancima.Bakicu,zalutao si.

    1. Da, u kapitalizmu mora da se radi, radi, radi i ponizno cuti i uvlaci gazdi u …. dok on mulja i uziva u tvom vrednom radu, kroji zakone kako mu odgovaraju i da ti sut kartu kad vise ne mozes da radis, radis, radis. Izbaci ti kolegu s posla jer mu se moze a ti ponizno cutis i radis, radis, radis…. Ali kad kupis novi mobilni i nova polovna kola na kredit…. eeeee… nigde kraja tvojoj sreci.

  18. hahah pa komnentari su vrh… ovi botovi opozicije su takve budaletine…. niste nista bolji od jove bakica koji razmislja kao streber iz 7mog razreda osnovne skole…

    1. Joja imas li puskomitraljez da opalis,kako “pametno”rece po budalama.
      I ti nalazis za shodno da nesto komentarises?Covek bez kulture je na
      nivou neukog coveka.Prouci mísao”ubi me teska řec” i sta bi moglo da
      znaci,moj Joja.

      1. ne pucamo mi ni na koga.. bez brige… srecom nece niko da glasa za vas, pa ne mozete ni vi vise da pucate.. ispucali ste sve do 2012te…

        1. 90ih ste pucali u 200 ljudi za jednog svog pa je pala dobrodošlica sa kamenjem za srpskog Gebelsa, sada samo povremeno zgazite nečije dete iz osvete na pešačkom kroz crveno, zapalite kuću nekom novinaru koji ne piše po direktivi, naoružavate neprijatelje svojih vekovnih prijatelja minobacačkim projektilima, naoružavate Islamsku Državu u svetom ratu protiv Hrišćana i na kraju ćutite pred otimačinom srpskih svetinja u Crnoj Gori jer su vam ruke krvave od egzekucija svetih narkobosova iz CG koji su očigledno imali monopol nad kriminalom uz blagoslov AV i Mila

    2. Dragi moj druze komunizam nikad nije pao i nece mislim kao idea. Sve vise je obespravjenjih ljudi na svetu. Demokratija je najveca laz na svetu,svaka barba moze da vlada videli smo od djindjica do ovog vucica danas. Toliko politicara baraba svet nije video. Razmislite o tome pa mozda diktatura radnicke klase bi bila bolja od vuciceve ili djilasove svejedno

      1. Kaundo,ova bajka mozda bi prosla u Africi gde nije bilo tog eksperi
        menta,diktature proletarijata,najruznije avanture ovog sveta.Jos da
        si pomenuo “postenu inteligenciju”to bi bio slag na torti,besmisla.Ne
        má spasa Srbiji.Nemaaaaaa !Svi ví koji tako mislite gledate,. UNAZAD.

  19. Nadao sam se na je #Građanskifront opcija od koje se mogu očekivati neke pozitivne promene. Sad nemam pojma ko je ko i ko šta radi.

    1. Koliko sam ja video oni jedini i nešto rade. Kraljevo, Valjevo, Požega, Beograd, stalno prave neke dogadjaje proteste i sl.
      Ovo što priča Jovo za NDMBGD nema nikakvog smisla, pa upravo on je bio zadužen za ta načela. Nego nije čovek nikada ništa pravio a zna samo da kritikuje iz udobne profesorske pozicije…

  20. Jovo,mapokon si se otkrio da si za Vučića.Razlika između njih dvoje je ta da je Đilas stekao bogastvo pre vođenja politike,a Vučić je pre vođenja politike nosio kutije a kad je počeo da se bavi politikom ozbiljno tada je stekao bogastvo,inače nema dana radnog staža van politike.Jovo babe i žabe se mogu da se sabiraju,to se uči joć kod učiteljice.

  21. ,,Drugačije počne da razmišlja čovek koji je proveo noć u zatvoru(na informativnom) Ivo Andric

  22. Ne znam zasto list „Danas“ radi intervju sa ovim NEBITNIM likom koji umislja da je novi Broz glavom i bradom. Ne bilo kakvim izborima osvojit ce ispod 0,1% podrske. Zbog cega je on bitan. Koliko vidim njegovi hvalospevi AVu vec ga svrstavaju u podobnog opozicionara. Lik koji je podrzavao „belog“. Zemljo otvori se. Pa taj ce da nas zamajava propalim „ideologijama“ a Vi ga jos velicajte. Bravo za list Danas. Pun pogodak.

  23. Druže Jovo, imate moju podršku.

    Kapitalizam čini društvo krvoločnim. Dobro funkcioniše samo u kolonijalnim silama, a (neo) kolonijalizovani, kao što smo mi, nemaju nikakve šanse pred njihovim krupnim kapitalom. U tim uslovima se pojavljuje Milo i, sada kod nas, njegovi učenici koji čerupaju ono malo što ostane.

    Nemam nikakve dileme, sutra da se promeni izvršna vlast i dođe Đilas, institucije bi opet bile pod njegovom šapom, a odgovarao bi samo neki nebitnjaković, tipa Jutka ili Babić (nebitni u hijerarhiji, ne zbog njihovih dela). Sadašnje glavešine bi opet opušteno vitlali pištoljima, gađali cipelama po skupštini i bacali kletve. Ruka ruku mije, možda neko dobije i KSS…

    1. Ostavite bre jutku na miru ko boga vas molim ako je kriv bice kaznjen ako nije opet ce da bude presednik nase opstine,Ja sam iz Brusa pa malo znam o tome ali covek nije nasilnik hiljadu posto. bio on u zatvoru ili ne tzbog toga nece pasti vucic.

  24. Čitajući komentare,mada sam oduvek to i mislio,definitivno mi kao narod zaslužujemo ne da propadnemo,već smo, već da nas nema.Pamet je već otišla odavde,a i ono malo takvih koji iz nekih razloga nisu mogli,otići će.A ja otišao ili ne,želim svim preostalim uživanje do kraja života u kaškanju.Ko zna šta je kaškanje.

  25. Znate zašto nam je ovako kako nam je?
    Zato sto smo svi jako nekulturni i isljucivi. Nekulturni jer na nepristojan nacin odgovaramo pojedincu koji misli i to iskazuje javno. Ovde mislim na nas koji komentarisemo. Druga svar je iskljucivost. Jova sve vidi crno belo, a ponekad i mesa boje. Cak ni Vucic ne iskljucuje tupsone oko sebe, vec ih koristi za svoje ciljeve. Kako mi mislimo da pobedimo SNS pod okriljem EU ako se bar malo ne ukrupnimo i ne ujedinimo? Ako bar malo ne oprostimo neke grehe jedni drugima. Ajmo Puritanci! Mislite o tome. Pozdrav!

  26. Komunizam zabraniti zakonom isto kao i fasizam. Ne zna se koji je gori,. Oba su donela nesrecu, tragediju i katastrofu Srbiji i gradjanima Srbije.

  27. Manje Vucic, ali Djilas sigurno, isto kao vecina onih oko Vucica. Ali ne Jovo Bakic isto de te oligarhije i da budemo precizni, levicrska, komunisticke. Olicena je najbolje u tzv. Isyok – zapad klubu sa Tahirom Hasanovicem na celu, a clanovi su Jovo Bakic sa sprcijalnim statusom, a Ana Brnavic i Zorana Mihajlovic nor. sa prvremeno zamrznutim clanstvom, zbog ucesca i Vladi. Ipak, onaj najvise istaknuti deo je nekoliko konunistickih direktora / monopolista, zbog kojih nas svo zajedno sludjuju, dok nas nesmetano pljackaju.

  28. Uvek sam smatrala da ljudi preteruju sa značajem DB, sada bih se smela zakleti da je Bakić njihova tvorevina.

  29. Dakle i Bakic je jedan od onih koji bi da grade bazu kroz otimanje opozicionih (a ne Vucicevih) glasova. Steta, nekada sam mu verovao.

    1. Vuciceve glasovi su kaparisani,crnim lukom,budjavim makaronama,kobasicama isteklog roka,gajbom meraka,dvadeset glasova za radno mesto itd.Nema opcije koja te glasace moze dobiti.

  30. Sve se slažem sa g. Bakićem, osim za NDM BGD, koji su uz neke slične građanske inicijative širom Srbije koji nešto konkretno rade i nastoje da urade, bez obzira na izbore i ko je na vlasti. Izbori nisu jedini način da se stvari, a ni vlast promeni. Stanje u društvu i stanje kolektivne svesti se menja ličnim primerom, svaki dan. Izbori, pogotovu kod nas, su samo varka koja ljudima daje privid da o nečemu odlučuju.

  31. U Americi su vegani i borci za prava zivotinja danasnji predsednicki kandidati, cak nekoliko. Tako da se malo modernizujte i prestanite da jedete meso, onda cete dobiti moj glas.

  32. Narode, ja cu vas resiti svih dilema ili nedoumica. Izaberite mene za predsednika, oteracu sve politicare u zatvor, pohapsiti lopove,svercera svega i svacega, vratiti pokradene milijarde sa tajnih racuna i jos stosta. Nisam nikad bio ni u jednoj partiji i muka mi je od svega.

  33. Sudeci po komentarima uzbudjeni su I Djilasovi I Vuckovi botovi, znaci da je Jovo na pravom putu.

  34. Ne moze se staviti znak jednakosti izmedju npr.Vucica i Djilasa…kao i mnogo pomenutih imena…svi oni su razliciti,ali imaju zelju za vlascu,bogatstvom i svi do jednog misle da su pametni!Na primer Dilasa se niko nije plasio…dok za Vucica to nikako ne moze da se kaze…on cak uziva da prepada mnoge a i svoje saradnike!Zato profesor Bakic gresi stavljajuci ih sve u isti kos…verovatno tako zeleci da za sebe i svoju buducu stranku stekne poene!A da je gresio i sam priznaje…Beli,Ne davimo Beograd…Borko Stefanovic…to je naravno nemoguce danas u Srbiji biti bez gresan!!!

  35. Pravo u suštinu, kao i uvek.
    Uz pratnju lavine napada imaoca monopola na opozicione delatnosti – onih koji su stvorili plodno tle za bujanje ovog korova danas.
    Puna podrška drugu Bajiću!

  36. Negirati ideju komunizma je isto što negirati Ideju Boga u Čovekovoj duši, a to je svest. Greška marksista, naročito lenjinista, je bila što su odbacujući Crkvu, koja je izdala Boga u Čoveku odkada je dobila zaštitu države koja po definiciji i strukturi je naslina tvorevina, odbacili su Hriščanstvo, time i Isusa Hrista čija ideja je bila pretečeg Komuniste. Iz istog razloga pojavio se Posalnik Mohamed, koji nije negirao Isusa i NJegove najbliže saradnike.
    No, vreme je da se kaže istina, a to sam napisao u svojoj knizi „Jevanđelje po istini“. U kojoj ne samo što dokazujem komnističku – ideju dobrobiti za sve ljude – već iznosim nove istoriske činjenice. Kao što je istina da je Isus rođen 17. aprila, šeste godine pre.n.e. i to ne u izmešljenom Vitlejemu blizu Jerusalima, već u istoimenom mestu na sedam kilmetara od izmišljenog Nazareta koji tada nije postojao. Nije istina da je Juda izdao Isusa, već mu je bio nabliži prijatelj, zato ga je Isus poslao da pozove stražare u Hramu da ga odvedu na suđenje. A što je najvažnije objašanjvam fiziološki fenomen „Vakrsenja” koji Crkva koristi kao naubedljivije sredstvo manipulacije. Čime su dali ideju da se i danas na mnogo načina vladjuća manjina manuipuliše sa većinom i tako onemogućeno ja da svi ljudi svojom voljom dosegnu što ćešće svoje srećne trenutke življenja.
    Vaskrsenje?! To je kvalitativna promena stanja svesti, nazvano oneiroidno, prema grčkoj reči oneiros, što znači san, jer je slično snu, a kada se penju sokovi, naročito krv, prema gornjim delovima tela, kada duša vidi sliku koju nosi u svom srcu.
    Još uvek aktivni Noam Čomski vapajima u javnosti pokušava da pomogne da se spasi čovečanstvo, sprečavajući da se ljdskom svešću manipuliše. Pomenuću samo njegovu knjigu „Strategija manipulacije stanovništvom putem masovnih medija“. A to mi u Srbiji najbolje znamo da može Protuva pomoću medija da prisvoji državu i uništava narod u njoj.

  37. Današnju globalizaciju i demokratiju istraživački je najbolje obradila Loreta Napoleoni u svojoj knjizi „Ološ ekonomija“. Između ostalog, Loreta je zaključila: „Devedesete godine 20. veka obeležila je pandemija globalnog virusa: demokratije. Smrtonosni virus, nekakav freedom bug, crv slobode, razmnožio se posle pada Sovjetskog Saveza… Zajedno sa demokratijom širi se i ropstvo. U mnogim delovima planete (čak i u nekim zemljama zapadne Evrope), gotovo 27 miliona ljudi padaju u ropstvo. Početkom devedesetih godina, robinje seksa iz zemalja bivšeg istočnog bloka osvajaju zapadno tržište. One imaju nešto zajedničko: lepe su, jeftine, i očajne. Tržište seksa je tek vrh ledenog brega… Globalizacija više pogoduje iskorišćavanju robova nego industriji. U opticaju su ogromne sume, jer nije bilo više robova još od vremena trgovine preko Atlantika… Robovi su postali sastavni deo globalnog kapitalizma: na plantažama kakaoa u zapadnoj Africi, u voćnjacima Kalifornije, u ilegalnoj ribarskoj industriji koja cveta u fabrikama osnovanim pod lažnim nazivom, ili bez naziva.
    I to je paradoks.
    Demokratija i ropstvo ne samo da koegzistiraju, već ih spaja, kako ekonomisti kažu, snažan i direktan uzajaman odnos.
    Drugim rečima, ove dve pojave razvijaju se na sličan način, pri čemu razvoj jedne pojave uslovljava razvoj druge. Devedesetih, kao uostalom i pedesetih godina, opet počinje proces dekolonijalizacije. Međutim, dešava se da broj robova raste, a njihova cena pada baš kada kolonijalne zemlje stiču nezavisnost. Danas jedan rob košta deset puta manje nego u doba antičkog Rima – i to nije slučajno – jer u ono doba koncept demokratije praktično nije ni postojao. Ali, stari Rimljani su cenili robove kao retko blago koje su skupo plaćali. Danas, naprotiv, robova ima na pretek, njihova vrednost je minimalna i posmatrani su kao obavezan trošak u međunarodnom biznisu‘…
    Gotovo svaki proizvod namenjen potrošnji ima tamnu stranu – ropstvo i pirateriju, falsifikate i prevare, krađe i pranje novca. Ološ ekonomiji najviše prija globalno tržište. Ološ ekonomija prodire i korumpira, iznutra narušava tradicionalne ekonomije…“
    Loreta je knjigu objavila pre nego su zapadne sotone urušile nekoliko država arapskog sveta, čime su izazvale masovna stradanja ljudi, koji su, da bi preživeli, bežeći od sigurne smrti, krenuli u preseljenja apokaliptičkih razmera, i nadali se spasu kod onih država i naroda čija je vojska i avijacija, po naredbi političkih sotona, razorila im domove, a sada ih primaju u svoje države da ih eksploatišu kao robove.
    Loreta nije imala podatak da njih osam sotona poseduje kapital koliko polovina čovečanstva – 3,6 milijardi ljudi.

  38. Zašto svi govore o Bakićevoj nameri da nas vrati u komunizam? Partija se zvala SKJ ali je društveno-ekonomski sistem bio samoupravni socijalizam. Komunizam je bio samo daleka utopija u budućnosti. To su opštepoznate stvari i zašto se onda namerno izvrću činjenice. Srbiji nedostaje leva, antikapitalistička, antinacionalistička i socijalistička opcija. SNS i SZS su samo lice i naličje iste neoliberalne prakse koja je opustošila Srbiju i pretvorila je u njemačku koloniju.

    1. Vladari američkog kapitalizma, neko je napisao da ih je oko hiljadu, ovom prilkom država Pensilvanija, bili su ubeđeni da će poznata grupa umova, mirotvoraca svojim proglasom sa osvrtom na aktuelne probleme da potvrde predlozima i rešenjima da je kapitalizam najbolji sistem. Platili su troškove rasprave, kojom prilikom su se sastali Filip Noel Baker, prvi predsednik komiteta za razoružanje UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Eva i Linus Pauling, nosioci Nobelovih nagrada za hemiju i mir, Aurelio Peccei, predsednik Rimskog kluba i dr.Ivan Supek kao domaćin u Dubrovniku. Nakon jednonedeljne diskusije o razoružanju, ekologiji, ljudskim pravima, solidarnosti u privredi i lokalnim sukobima sastavili su deklaraciju koja je bila prihvaćena na sednici na velikoj koferenciji 04. jula. 1976. u Filadelfiji, a povodom dvestote godišnjice nezavisnosti SAD. Zajedno sa poražavajućim zaključcima za bogatune, sklonjeni su od javnosti također i predloženi temelji pokreta Svetskog jedinstva i ugrađena humanistička načela koja su bila predložena konferenciji, a koja se u celini oslanjaju na Isusove ideje i poruke, a evo kako glase:
      I. Očuvati život i uvažavati dosadašnji napredak.
      II. Zaštititi prirodu od propasti.
      III. Afirmisati ljudsku jednakost i slobodu.
      IV. Proširiti saućešće i solidarnost na sve ljude.
      V. Tražiti istinu.
      VI. Primjenjivati istraživanja i upravljati razvoj prema opštoj blagodeti.
      VII. Gajiti lepotu i umetnost.
      VIII. Prenositi humanistička načela u legalne norme.
      IX. Praktikovati svetski sporazum, saradnju i mir.
      X. Biti dobar.
      No, kada su vladari našim životima dobili usvojeni dokument, potpisan i od njihovog ekonomiste Dr. Milton Fridmana, zadnju sednicu je vodio Akademik dr. Ivan Supek, u kome je pisalo da je najbolji sistem za ljudski rod Samoupravni sistem, platili su troškove i dokument sakrili od javnosti. Ovo sam čuo od dr.Supeka u intervjuu koji je emitovan na HRT-ziji, dve godine pre njegove smrti 2007. No, nigde ne mogu da nađem pisani dokument, niti na internetu.
      Nije čudo, kada ni visokoobrazovani, čak ni doktoranti na sociologiji ili filozofiji, a novinari-analitičari nisu vredni ni pomena, ta i velika većina rukovodećih kadrova u tadašnja samoupravna preduzeća reći će vam da je bila problem radnička klasa, radnici nisu hteli da rade, mogli su da zabušavaju, primitivni su da samoupravljaju. A da nikako im ne dolazi do pameti da se zapitaju kako to u nekim gradovima Srbije koji važe za sociološki zaostalije sredine, kao što su Vranje i Pirot, u odnosu na ljude u gradovima Vojvodine, a pogotovu Slovenije, radile su nauspešnije, naprofitabilnije fabrike, da spomenem samo SIMPO, JUMKO, KOŠTANA, ALFA u Vranju i “1 Maj” i “Tigar” u Pirotu.
      Dokumnetarni film snimljen u fabrici “1 Maj” u kome se vide zdravi radni uslovi u fabrici, no i beksprekorno čist i uređen radnički restoran kalorične hrane, pa prekrasan park sa cvećem, travnjakom, jezercetom u kome plove labudovi, sa klupama za odmor posle ukusnog obroka, prikazivan je učenicima u SAD, kao primer odličnih uslova za rad i lep život svih zapošljenih, a pritom i visokoprofitabalna fabrika tekstila.
      Radio sam teške fizičke poslove, sa završenom srednjom školom bio sam rukovodilac, po diplomiranju na Rudarskom fakultetu u Beogradu bio sam samostalni inženjer, pa rukovidilac u tri najveća proizvodna sistema – “Trepča”, Rudnici i železarnica “Skopje” i najveći sistem za proizvodnju građevinskih materijala na Balkanu “Šar”, pa mi je bilo lako da zaključim što i danas tvrdim, da su jedini problem u samoupravnom kao u bilo kom sistemu odgovorni pre svega rukovodioci u preduzećima, kao i političari koji su imali vlast u tim opštinama, gradovima i regionima, državi. Nikada nisu bili krivi radnici, nisu ni mogli da budu, jer je vlast uvek jača od radnika iako je bilo samoupravljanje. Uostalom ne bi mogle da budu izvedene ni oružane revolucije u Rusiji tokom Prvog, a u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, da Ruska carevina nije bila u problemima zbog rata, dok se Kraljevina Jugoslavija raspala na početku rata.

  39. Druze Jovo, Srecna Nova Godina I uspesna borba protiv kapitalisticke bande. Valjda ce se u 2021 nad Beogradom ponovo vijoriti crvene zastave.

  40. Ne kapiram zašto ima potrebu da priča o stvarima koje ne utiču na ono što radi i onome šta želi da postigne.

  41. O čemu ti pričaš čoveče? Treba da se stidite 2000-ih godina kad ste nam uništili državu i ekonomiju. Kakva borba protiv nacionalizma 90-ih godina, kad ste posle svega narod ostavili bez parčeta hleba. Džabe vam levičarske ideje, kad će to sve ostati na idejama, a bićete sušta suprotnost levice.

    1. Druže Jovo, pre 100 godina komunisti su pobedili na izborima u Beogradu i prvi demokratskim gradonačelnik je bio Filip Filipović. Kralj je brutalnom silom sprečio komuniste da preuzmu vlast i ubrzo je KPJ stavljena van zakona. Požurite sa osnivanjem stranke da na predstojećim lokalnim izborima ponovimo ovaj uspeh.

  42. Oduševljena sam Jovom Bakićem. Znate, imam visoke godine, koje mi ne dozvoljavaju takva raspoloženja. Ali, kada ga slušam ili čitam, kažem to je to.

  43. Oni koji govore protiv ideje prof. Jove Bakića nemaju potrebno znanje. Oni još uvek ne zanju zašto se smatra da je najbolji roman do sada objavljen u svetu onaj koji je napisao Miguel de Servantes a zove se Don Kihot. Na ovom portalu u svojoj redovnoj kolumni izuzetno obrazovan g-din Zlatko Paković ovako je napisao: “Sudbina Don Kihota uči nas da je ideale u životu gotovo nemoguće ostvariti, ali da je život bez borbe za ideale – ništavan.” Maks Veber o tome veli: „Život je jedno dobro vrlo jadno u odnosu na dobra koja u njemu treba činiti i po cenu života.“ A veliki uragvajski pisac i mislilac ovako je to napisao: „Ako sam pao, to je bilo zato što sam hodao. I vredno je hodati čak i ako padneš.“
    No, što je još žalosnije za ove koje grde ideju prof. Jove Bakića ne znaju da pripadaju onoj istoj rulji koji su odlučili da Isus bude razapet. Citat iz moje knjige “Jevanđelje po istini”: ”… Pilat pozove sekretara i reče mu da dovedu zatvorenika Varnavu, pa se obrati prisutnoj masi: „Vi sami presudite koga da pošaljem na Kalvariju. Da li na krstu da raspnu ovog ovde, ili ovoga koga će sada da dovede straža?“ Uvedoše buntovnika i hajduka Varnavu, koji je uhvaćen u hajdučiji. Prisutni glasači vikom su odredili, i u to neki naivni poverovali, da Varnava bude oslobođen, a da krotki Isus bude raspet na krstu…”
    U našem slujčaju vi bi između Vučića i poštenog prof. Bakića glasali da hajduk bude oslobođen od odgovornosti.

  44. Jovo Bakić je odavno izgubio kompas, od one izjave da sve koji podržavaju SNS treba juriti po ulicama.

  45. Jovo bi da se ocesa sa strane
    Slaba ti je i naivna politika jovo neces ni celzijus da predjes.sad si ti kao resenje za srbiju nesto izmedju ovih i onih

  46. Nakon što sam pročitao intervju, koji je prilično sličan ostalim koje je davao poslednjih godina Jovo Bakić, rešio sam malo da bacim pogled na komentare, čisto da vidim kakvo je raspoloženje čitalaca. Iskren da budem, više ne znam ko “troluje”, a ko izlaže svoj iskreni stav. Što se mene tiče sve što govori Jovo Bakić je stvar razuma, a ne teorija. Za mene, kao graduanina ove zemlje postoji konačno društvena (da ne kažem politička) opcija koja ima smisla. Ne želim da izbacuju ljude iz stanova, ne želim da se radi 15 sati dnevno, ne želim da budemo jeftina radna snaga. Sa druge strane razumem ljude koji kažu da je nemoguće pobediti kapitalizam i da treba birati izmedju sarmantnije varijante dve iste opcije, jer je to jedino realno u ovom trenutku. Evropa sa svema nama, kao njenim slepim crevom je duboko zagazila u problem, pa ce joj puno trebati da izadje iz njega. Ono što je bitno da se shvati da opcija levice mora da bude živa i da predstavlja veći otpor desnici koja dominira ovim prostorima. Da bi tako bilo, ne treba očekivati da će se sve promeniti za godinu dana, potrebno je mnogo duže, ali zato treba istrajati.

  47. A mogla je ova moja zemlja da bude i lepa i bogata, dzabe ste preci moji ostavili kosti na Ceru, Kolubari i po Sremu, dzabe si nas Zivojine Misicu spasavao, dzabe izgubljene godine od devedesetih do Danas. Vadim kartu u jednom pravcu za inostranstvo, ipak je zivot samo jedan.

  48. Cini se da bi jedino resenje za Bakiceve brige bila jedna nova ‘Oktobarska Recolucija’ i ‘Diktatura proleterijata’, sa LenjinBakicem na tenku?! Istina da rezlike izmedju Dilasa i Vucica nema, ali su nam isto toliko potrebni sovjetski Diznilend i Marksizam ….

  49. Zavlačit je ovaj levičar. Čovek je, navodno opozicija a pljuje i naružuje lidere opozicije. Nešto je tu trulo, pogotovu kada tvrdi da su Djilas i Jeremić u kohabitacija sa Vučićem. Da bi to bilo kako on tvrdi morao bi da izdaje u javnost sa neoborivim dokazima. Ovako, seče granu na kojoj sedi. Slušao sam ga i ubedjen sam da je u politiku ušao zbog karijere i da nema kapacitete da bude lider.

  50. Stavovi Jova Bakića su i moji stavovi po svim pitanjima od značaja za ljudsku egzistenciju. Želim da se pojavi na ovim izborima kako bih imala razlog da izađem i glasam za one u koje imam poverenje da će me iskreno zastupati u parlamentu.

  51. Čim botovi opsedaju ovoliko ovaj tekst znači da Jovo pogadja tamo gde boli. Ako ste botovi SzS-a ne znači da ste išta bolji od ovih drugih. Mislite o tome.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.