Sednica Glavnog odbora DS pokazala je da taj stranački organ podržava predsednika Dragana Đilasa i predstavlja uvod u konsolidaciju stranke, rekao je u intervjuu za Danas Goran Ješić, član Predsedništva DS, odgovarajući na pitanje da li su se strasti među demokratama smirile posle sednice GO održane u nedelju.

Da li zaista verujete da je rezultat glasanja na GO odraz raspoloženja članstva, odnosno da je ono zadovoljno radom stranačkog rukovodstva?

– Mislim da odražava raspoloženje, ali naravno da ne možete biti zadovoljni kada imate rezultat od 6,04 odsto na parlamentarnim izborima. Ono što je sada ključno je konsolidacija stranke i celokupne opozicije.

Zašto je izbegnuto direktno izjašnjavanje na stranačkim izborima, ako smatrate da će se DS konsolidovati do skupštine 31. maja?

– Direktno glasanje nije obavezujuće Statutom. Ono, takođe, podrazumeva da trećina članova plati članarinu. Zatim, organizovanje bi podrazumevalo šest meseci rada. Treba vam 8.000 biračkih mesta, jasan stranački birački spisak, procedure i ozbiljan novac, a mi imamo blokadu tekućeg računa stranke. Umesto toga, imaćemo povećan broj delegata iz odbora koje će biti izabrani u opštinskim organizacijama na neposrednim izborima.

Mogu li se očekivati promene u Demokratskoj omladini, koja je glasala protiv Đilasovog izveštaja?

– Apsolutno ne. Niko ko je glasao protiv ne treba da očekuje konsenkvence.

Jasno podržavate Dragana Đilasa. Da li zbog toga što planira da mu budete potpredsednik?

– On to ne planira, niti ja to planiram. Podržavam Đilasa jer nije imao pravu šansu da vodi stranku i jer je pokušavao da zbog jedinstva udovolji svima, što se pokazalo kao negativno, prvenstveno kada je reč o Borisu Tadiću. Rezultat na izborima jeste loš, ali uz medijsku blokadu ne znam da li bi iko uspeo bolje.

Osim Tadićevog odlaska i medijske blokade, vidite li ikakvu odgovornost Đilasa?

– Ne vidim razlike u upravljanju strankom između Đilasa i Tadića, osim što je sada stranka postala dramatično demokratskija i što GO služi za debatu, a ne za monologe predsednika od tri i po sata.

Kako komentarišete mogućnost da predsednik Gradskog odbora DS Balša Božović s nekolicinom poslanika ode iz stranke nezadovoljan ostankom Dragana Đilasa na mestu predsednika?

– Bila bi neviđena sramota da iko od izabranih poslanika DS napusti stranku. Ne verujem ni da će Božović to uraditi. Na sednici GO smo insistirali na tome da poslanički mandat pripada DS-u i da, ako u demokratskoj proceduri za vrh stranke pobedi jedan ili drugi kandidat, niko nema pravo da napušta stranku, a pogotovo da nosi mandat. Ako želite da izađete iz stranke, red je da stavite svoj mandat na raspolaganje stranci.

Zar mandat ne pripada poslaniku?

– Naravno, po ustavnoj odredbi, ali takav postupak bio bi dokaz elementarnog domaćeg nevaspitanja.

Kakve izmene Statuta predstoje

Zašto se menja Statut? Stiče se utisak da se u DS uvek menja Statut pred stranačke izbore kako bi odgovarao onome ko želi da ostane predsednik.

– Pre svega, Statut menjamo zbog preglomaznog i neoperativnog Izvršnog odbora, čiji broj članova treba smanjiti. Uvodimo jasne procedure i kriterijume za kandidovanje i unutar stranke i za javne funkcije. Uvodi se antikorupcijsko telo, koje treba da reaguje ako dođe do saznanja da pojedini funkcioneri DS imaju problem s korupcijom. Potpuno je normalno da se Statut menja pred izbornu skupštinu. Svaki put kada imate izbor parlamenta i vlade menjate zakon o vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari