Đilas o porukama iz Brisela i Vašingtona o bojkotu izbora i rada parlamenta 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas danas je povodom poruka iz Brisela i Vašingtona o neučestvovanju opozicije u radu parlamenata i bojkotu izbora rekao da se SZS ne zalaže za bojkot izbora, već za slobodne i fer izbore, a da dok lokalni i republički parlamenti izgledaju onako kako danas izgledaju ne postoji mogućnost učestvovanja u njihovom radu.

„Svaki put kada dobijem stav da bojkot nije rešenje, ja kažem: ‘Da, apsolutno’. Mi se ne zalažemo za bojkot, već za slobodne i fer izbore, što znači kontrole biračkih spiskova, sloboda medija, prestanak pritisaka na ljude da moraju da glasaju, zabrana slikanja listića, ličnih karata“, rekao je Đilas.

On je novinarima u Beogradu kazao da ne postoji nikakva mogućnost da oni koji se bore protiv aktuelnog režima i sistema u Srbiji učestvuju u radu parlamenata sve dok oni izgledaju onako kako danas izgledaju, isto kao što „ne postoji nikakva mogućnost da učestvuju na bilo kojim izborima koji to nisu“.

„Slažem se sa izjavom da su parlamenti mesta za debatu. Mi baš na tome insistiramo – da parlamenti u celoj Srbiji treba da omoguće ljudima da debatuju. Ako se nekome oduzima reč, ako se izmišljaju 500 amandmana za koje se ne glasa da bi se potrošilo vreme, ako se to pretvara u vređanje svađe i slično, onda opoziciji tamo nije mesto“, kazao je Đilas.

Podsetio je na izveštaj Fridom hausa, navodeći da u njemu piše da je Srbija „izgubila status slobodne zemlje zbog slobode medija ali i zbog lokalnih i beogradskih izbora koji nisu bili fer i pošteni prethodne godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari