Đilas o presudi Mladiću: U Srebrenici počinjen strašan zločin

Ostavite komentar


  1. Zločin je svakako počinjen i to niko ne negira ali genocid nije!!

    1. ALI ZLOCIN JE PREVELIKI, BAS JUCE PRICA SESELJ, HLADNO KAO DA PRICA O ZALIVANJU CVECA DA SU IH 3 DANA UBIJALI. KAKVI LI SU TO LJUDI MOGLI DA RADE , 3 DANA , PA GDE SU BILE STARESINE, GDE JE POSTOVANJE ZENEVSKE KONVENCIJE.
      TAKODJE, MI I NE ZNAMO MNOGO O SVEMU STO SE TAMO DOGADJALO. MI CAK NISMO ZNALI NI ZA ZLOCINE HRVATA PREMA BOSNJACIMA, TEK SMO SAZNALI KAD SU IH OSUDILI ONDA KAD SE PRALJAK OTROVAO.

  2. Svi su pomalo krivi. Tipična beogradska retorika uravnilovke. Nema tu velike razlike u temeljnim idejama između Vučića i Đilasa kad se pogleda retorika oko raspada Jugoslavije. Dok se ne prizna velikosrpska hegemonija koja je uzrokovala rat, u Srbiji neće biti napretka. Vučić je samo prirodni tijek društva u kojem je poricanje već postao dio koštane srži srbijanskog društva. Peterson je popularizirao ideju ‘očisti svoju sobu’. Čini se kako Srbija ima još puno posla očistiti pred svojim pragom. Nama iz Hrvatske, koji smo nekad bili dio te Jugoslavije, drago je što se ta tvorevina raspala. Unatoč mnogim problemima, bolje je da svako živi u svojoj zemlji. I radije biti američki i njemački rob nego koketirati Kinezima i Rusima.

    1. Reče (napisa) jedan Hrvat. Jeste li vi počistili vaše dvorište?

      1. Nisu. I ne moraju, zato što čovek lepo kaže:“I radije biti američki i njemački rob nego koketirati Kinezima i Rusima.“

    2. Slažem se da svako treba da živi u svojoj zemlji. Nadam se da je Srbija naučila nešto iz Jasenovca i Oluje i da sa Hrvatima nikakvog posla neće više imati.

    3. Gospon Mladen,kada će se u Hrvatskoj kostanoj srži prestati istorija pisati od 1991.i to jednostrano. Raspad Jugoslavije nije počeo 1991,nego već 1918,a naročito 1941. sa strašnim genocidom u Ndh koji u Hrvatskoj kostanoj srži ne postoji i nije se desio. Raspad Jugoslavije je nastavljen 1971 .god ,vi to zovete hrvatskim proljećem. Ajte molim Vas ubjedite Srbe da su Hrvati i Slovenci bili svim srcem za Jugoslaviju ali eto nije se dalo jer su ružni, prljavi zli Srbi hegemoni bili protiv. Vaše elite su gledale kako da razbiju zemlju kojoj vi čak ni ime ne izgovarate- koristite termin bivša država. Naravno svako sebi. Država se možda mogla raspasti bez nasilja da je postojao demokratski potencijal i zdrav razum,da se čitav narod npr nije preglasavao i izbacivao iz ustava. Ali ovo je Balkan i to je već druga priča. Ostavite Beograd na miru. O kakvoj hegemoniji Vi govorite. Da li se razlikuju stavovi Hdz I Sdp o npr statusu ćirilice i Srba u Vukovaru. Kad bih bio maliciozan pomislio bih da se ne razlikuje od stava Pavelića Ante.

  3. Ima jedan strasniji g.Djilas – kad iz sanitetskog vozila izvlacite i ubijate medicinsko osoblje, Sarajevo, Dobrovoljacka, pricajte malo o tome g.Djilas…Srbija jos uvek ceka da se bosanski muslimani javno izvine za taj strasan zlocin i da se poklone senima te nevine dece od 18 godina i zdravstvenih radnika, pobijenih na prevaru

    1. Nema strašniji.
      U Srebrenici je ubijeno desetine dečaka i maloletnika. Najmlađi je imao 8 godina.
      Ubijeno je i par stotina penzionera.
      Sve se to može proveriti.
      Ko hoće…

  4. Potseti bih DJilasa da postoji snimak kako su zitelji Srebrenice autobusima po svojoj zelji otisli za Tuzlu.Autobuse je obezbedila vojska R.S. na celu sa Ratkom Mladicem,gfe su dobili hranu i vodu.Pogibija Alijine vojske bila je u borbama kad su pokusavali da se probiju iz obruca.Mnogi alijini vojnici su poneli civilna odela,kad bi videli da se moraju predati tada su bacali vojnu odecu i oruzje u sumi da bi se predstavili da su nevini civili.

  5. Opa idemo ka nacionalnom. To je dobro , a šta će reći narod u srbiji videćemo ( biće valjda preko cenzusa)

  6. Gospodine,pre nego što tako slepo poveruješ NATO „demokratiji“ i pravdi pogledaj saopštenje sudije Nijambe! A te paravojne formacije su verovatno delo Vuka Draškovića,zbog koga je Šešelj robijao u Hagu.

  7. Najbolje je objasnila sudija koja se ne slaze sa optuznicom,protiv najveceg vojskovodje svih vremena

  8. Srebrenica jeste veliki zlocin ali o zlocin je u Bratuncu koji je prethodio zlocinu i Srebrenici

  9. „Osnovni postulat naslijeđen od Aristotelove misli: svašta na svijetu je istinito čak i moguće, ali, da bismo u to povjerovali, mora biti i vjerovatno.
    Poricanjem neporecivog, Seselji i ostali, samo provode u djelo Ćosićev idejni projekat laganja i imperativ laži kao jedine srpske istine.

    Koji zločin? Je li kao Omarska ili pak Trnopolje? Keraterm? Tomašica? Ili Manjača? Možda Batković? Luka Brčko? Miljevina? Donje polje Foča? Ili samo Srebrenica? Sam Prijedor? Ubistvo svakog od 1.601 sarajevskog ili 71 tuzlanskog djeteta? Ogavno je biti licemjer na stratisti.“

  10. Ovde je reč o presudi Mladiću i Srebrenici.Niko ne pobija zločine koji su oni vršili nad Srbima.Lepo je rekao da su se drugi zločinci Hrvati,Albanci,Bošnjaci izvukli za zločine zbog lošeg rada suda.

  11. Kao sto rece jedan komentator gore nedostaje soocavanje sa proslovcu. I opozicija i pozicija u cilju dodvoravanja birackom telu koriste uvek iste floskule. U pitanju su nijanse. A upravo ovakvo biracko telo oni formiraju jer im takvo odgovara i sve u krug. Imala je sadasnja opozicija vremena da edukuje narod, a za vreme njihove vladavine pomenuti osudjenik se krio deceniju u Srbiji. A zna se kakvoj vlasti i za kakvo vladanje treba needukovan i poslusan narod.

  12. Dokle god jedni druge budu optuzivali pravdajuci svoje zlocine zlocinima suprotne strane, nikakvog pomaka nece biti. Zasto bi branili i jednog generala bilo koje strane kad su prihvatili tako visoko odlikovanje koje za sobom povlaci i veliku odgovornost? I sta me briga sto je jedan osudjen a drugi nije? Nije nasao ljude koji ga mogu odbraniti. Znaci, kao sto nije znao da bude pobednik u ratu tako nije znao ni da nadje tim koji ce ga odbraniti.Od teorija zavere mi je muka.

  13. Svi ste vi, političari, isti. I svi se dodvoravate običnom čoveku, držeći tako generacije u neznanju. Neko je rekao da nisu najteže posledice rata ubistva i razaranja, nego posleratne izgubljene generacije, koje su u mnogo većem broju zadojene fašizmom nego akteri rata.
    Gospodine Đilas, taj „strašni zločin“ ima jedno drugo ime i taj monstruozni čin, zarad mentalnog zdravlja pokoljenja imaš obavezu da nazoveš pravim imenom. Znaš, to je genocid. I ne treba ti nikakva presuda iz Haga, imaš dovoljno informacija i bez suda.
    S takvom pričom mi nikada nećemo doživeti katarzu,a bez nje, ostajemo zarobljenici manipulacije nacionalizmom i šovinizmom od strane čelnika balkanskog prostora,koji odlično sarađuju po principu spojenih sudova i koji nam,kad nemaju šta drugo da nam ponude, serviraju mržnju prema bar jednom susednom narodu.

  14. Problem je u definiciji genocida, „Srebrenica“ga prosto ne ispunjava, tj. izgurana je na političku silu zapada, da bi se napravio stereotip protiv Srpskog naroda. Ali opet mi Srbi smo trebali da posle rata insistiramo da se NDH tj.SRHrvatska i SR BiH denacifikuju, taj proces nikad nije obavljen i to je prosto vidljivo, uz stalan proces da se Srpske žrtve negiraju. Na kraju sad se u BiH govori o agresiji Srpskog naroda u zemlji u kojoj ži i od 6 veka arhiglupost !

Ostavite komentar


Politika

Kome Vučić postavlja crveni tepih a nad kim pokazuje mišiće: Sagovornici Danasa o spoljnoj i regionalnoj politici srpskih vlasti 10

Kome Vučić postavlja crveni tepih a nad kim pokazuje mišiće: Sagovornici Danasa o spoljnoj i regionalnoj politici srpskih vlasti

Pitanje o tome kakvu spoljnu i regionalnu politiku vode srpske vlasti, imajući u vidu da raspolažu sa spiskovima ljudi, pre svega, građankama i građanima država u regionu, kojima je zabranjen ulaz u Srbiju, ili je za njih makar predviđeno značajnije maltretiranje na granicama, aktuelizovalo se i odjeknulo više nego ostali slučajevi, naravno, kada je na tu rampu “naletela” pevačica iz Hrvatske – Severina Vučković.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.