Đilas o razgovoru sa Vučićem: U redovima opozicije ima onih koji ne bi odoleli koaliciji sa SNS, na taj način bi se menjala volja Beograđana 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da ga neki kritikuju što je rekao da bi razgovarao sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem kao da je u pitanju privatni sastanak na kome se nešto dogovara van institucija.

„Ako je iko napadan od strane Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) – to sam ja. Ako je iko kritikovao vladavinu SNS – to smo moja stranka i ja. Kome ja treba da dokazujem svoj opozicioni legitimitet“, kazao je Đilas za list Nova dodajući da je Vučić rekao da je spreman da razgovara sa njim, ali i sa ostalim predstavnicima opozicije.

„Iskustvo mi govori da u opozicionim redovima postoje oni koji ne bi odoleli pozivu da naprave vlast u Beogradu sa SNS. Beograđani su glasali za promenu vlasti u svom gradu. Na žalost, sve opozicione stranke nisu prešle cenzus i odnos u mandatima je 55 prema 55”, rekao je Dragan Đilas.

Lider SSP-a rekao je da građani Beograda znaju da je kao bivši gradonačelnik neko ko ne želi da oni budu taoci neprincipijalnih koalicija i da se agonija borbe za izbore oduži, te da je javno pozvao Vučića koji je i sam „svestan da niko nema većinu koja garantuje stabilnost u Beogradu“.

Đilas je rekao da sa Vučićem „nema nikakvih dilova“ i da zakon jasno kaže da u situaciji kada je broj odbornika vlasti i opozicije izjednačen treba da budu organizovani novi izbori.

On je uoči potencijalnog susreta sa predsednikom SNS, Aleksandrom Vučićem, naveo da je njegov  da se ne prekraja volja Beograđana, te da je na opoziciji i strankama vlasti da razgovaraju o tome kako učiniti nove izbore u prestonici demokratskim.

“Pozvao sam javno Vučića i mogao je da kaže “ne”, ali je i on svestan da niko nema većinu koja garantuje stabilnost u glavnom gradu. Činjenica je da u Srbiji, a posebno u Beogradu, imamo ozbiljnu političku krizu i da su tenzije ogromne”, navodi Đilas.

Na pitanje šta očekuje od tog sastanka Đilas je rekao da su Beograđani glasali za promenu vlasti u svom gradu, ali da na žalost, sve opozicione stranke nisu prešle cenzus i odnos u mandatima je 55 prema 55.

„To smo saopštili u utorak, a potvrdio je i sam Aleksandar Vučić u svom gostovanju na RTS-u. U 55 opozicionih odbornika predstavnike ima čak 15 stranaka i pokreta. Dva krila POKS- su se već izjasnila da ne mogu u vlast jedni sa drugima. Iskustvo mi govori da u opozicionim redovima postoje i oni koji bi teško odoleli pozivu da sa SNS i SPS- naprave vlast u Beogradu. Bez obzira što je to formalno njihovo pravo, na taj način bi se menjala volja Beograđana, jer izbori nisu samo matematika. Zato su, kao i u Istanbulu pre nekoliko godina, novi izbori jedino rešenje. Čak i da na izborima, koji se moraju ponoviti, na određenom broju biračkih mesta dođe do mogućnosti formiranja minimalne nehomogene opozicione većine i da niko ne pređe na stranu vlasti, to bi bila samo tehnička vlast čija bi jedina funkcija bila da pripremi nove izbore. Dakle, u svakom slučaju se kriza rešava novim izborima. Do njih dolazimo tako što vlast poštuje volju naroda ili pritiskom kroz ulične proteste. Siguran sam da je prva opcija nemerljivo bolja“, naveo je Đilas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari