Đilas protiv pravila tajnosti „Chatham House“

Drugi okrugli sto vlasti i opozicije najavljen za petak pod znakom pitanja

Ostavite komentar


  1. И, тако, после много година, Ђилас постаје озбиљан политичар. Још да појасни ставове о питањима од националног значаја, има све шансе да постане и политички лидер на националном нивоу. Ипак, добар део заслуге мора се приписати и Александру Вучићу. Неколико година интезивне кампање да је Ђилас лопов, а изостајање реакције тужилаштва убедило је велики број грађана да Ђилас није лопов. Сада, када би и подигли некакву оптужницу против њега то би било прилично контрапродуктивно за СНС.

    1. Управо тако. Ђилас се профилисао као једини способан да победи ово зло. Тако ће и бити, пре или касније.

    2. Демократа Ђилас може длаку да промени али ћуд никада тако да излазим на изборе да закуцам последњи ексер у демократски сандук

  2. Da zahvaljujući prividu opšte informatičke demokratizacije živimo u vremenu difuznog preokreta koji nam stvara blagu iluziju i zamagljuje otrežnjavajuću stvarnost postdemokratskog društva u kojem možemo da vidimo, da hoćemo da preovladava „elististička demokratija“ kako je naziva Jens Kristijan Rabe u kojoj su privilegovane (čitaj neoliberalne kapitalističke elite iz duboke senke, osim kod nas gde ni ne pokušavaju da se skrivaju) preuzele kontrolu a nama poturile pod nos fasadu formalnih demokratskih načela ispod koje se zapravo prikriva demokratija bez „demosa“ uz neizbežan gubitak legitimiteta demokratskih institucija (u našem slučaju radi se o dekunstrukciji tih institucija uz izgradnju kulta ličnosti navrhvođe), ovih dana uočavamo sve zakonomernosti tog destruktivnog modela prateći zalaganje gospođe Sonje Licht i njenog Fonda za otvoreno društvo koji zrači uporavo tom izuzetnošću a koja se ogleda u principu „Chatham House“ iliti u prevodu: šta mora da zna beslovesni populus (raja, stoka jedna grdna) šta elita ugovara i dogovara i to za sve narodne, tačnije i jasnije rečeno – naše pare. Pa čak i da je u odluci Dragana Đilasa da nod tim uslovima ne učestvuje u navodnom dialogu ukalkulisana čista računica, ona je na polzu narodnom i valja je podržati. Alternativa bojkotu i građanskoj samoodbrani je takva da je niko ko sebe iole smatra građaninom ne smatra prihvatljivom niti normalnom.

    1. Imamo Inat i komendiju na Kilo da moze da se izvozi bili bi bogati
      Cist Srpski inat i komendija

  3. Nije jasno šta hoće da postigne fond za otvoreno društvo? Da natera SNS da igra pošteno, posle godina i godina nepoštene igre? Pa to je nemoguće!
    SNS će ove okrugle stolove iskoristiti za privid demokratije i na kraju sve prevariti.

    1. Naprotiv , oni hoce da dovedu opoziciju na izbore. Vlast mora da ima potpuni legitimitet pred prestojece dane i odlke koje slede. A ticu se Metohije..

  4. U pravu je. Kakvi smo mi Englezi, takvo nam je i Chatham House pravilo…
    Uzgred, na prvi sastanak nije trebalo ni da odu. Trebali su da kažu „Nema pregovora sa plagijatorom“, a što se tiče Đuke, rekao je Boško.
    Mislim, da li bi otišli i da su sa druge strane bili Jutka i Simonović?

  5. Tako je!
    Koja je svrha razgovarati o slobodi medija na sastanku koji je zatvoren za medije?!!
    Naravno, loša strana prisustva javnosti na tom sastanku je to da će svi učesnici maksimalno kalkulisati i razmišljatu samo koliko će im ono što tamo kažu podići/spustiti prokleti rejting.
    Ali neka. Bolje i to, nego tajna „dogovaranja“ ispod žita, tipa „ti meni, ja tebi“ i „ruka ruku mije“. Da ta kardinalna greška nije napravljena oktobra 2000,. danas bi se druga pesma pevala u Srbiji, a sigurno ne bi ni Vučić, ni Dačić dobili priliku da je pevaju!
    Zato samo sve 100% javno i transparentno, a posle obavezno lustracija. To je jeidni način da se uradi nešto dobro i trajno!

  6. Сагледате фабулу комедије везано за „преговоре“ владајуће коалиције са опозицијом.Чињенице су да представници владајуће коалицији чине не овлашћена лица једне партије која нема самосталну већину у Скупштини Србије.Уколико је опозиција Србије коју представљају председници опозиционих партија спала на ниво статиста у „сервисној станици“ и да воде преговоре са „новинаром“ водитељком трач емисије на локалној ТВ мрежи који је као председник У. О. Лутрију СРБИЈЕ, Лото довео до Банкрота а затим самостално „молерисао“ просторије дирекције Лутрије на Цветном Тргу да „уштеди“. О другом „преговарачку“ владајуће коалиције Нушићевом “ Др“ довољно је прочитати докторску дисертацију и остати без речи и текста. Зар заиста има неког да поверује и да се нада да ће владајућа хетерогена коалиција дозволити уживо пренос политичке фарсе на РТС и РТВ. Нема шансе.

  7. Pišem u času kad vidim osam komentara. Nijedan nije glup, slepački izraz ličnog malog bednog interesa, zloban, podao…. Naprotiv!
    Neverovatno i sjajno.
    Ili je i to prevara takvog nivoa da prevazilazi moje saznajne mogućnosti?

  8. Belodano je da su „organizatori“ davanja vestackog disanja Vucicu i njegovoj oligarhiji vec na dobitku. Bez ikakvog napora oni su uspeli da atomizuju tzv Savez za Srbiju. Po medijima sada mozete videti sta kae Djilas, Sta kae Obradovic, sta kae Lutopvac i tako dalje u sitninu, u gros. Uprkos tantalovim mukama da se ukrupne u SZS sada je u sekundi svako postao svoj na svom bunjistu. A to je najbolji nacin da ih se pojedinacno korumpira, zgazi, obezvredi i tako dalje. Najposle citava ova kampanja zaudara od pocetka i tesko je da ce bilo ko od ucesnika (iz redova opozicije) izaci izluftiran iz nje. Verujem da nema razloga za cenzurisanje.

  9. Pozivam NAJOZBILJNIJE sve opozicionare da prestanu sa bilo kakvom konverzacijom sa predstavnicima vlasti. Uslov za razgovor MORA biti: DIREKTAN prenosa na RTS-u 1. Jer, ako se razgovara o izborima, JA hocu da znam SVE. Ne moze postojati BILO kakva tajna za mene kao coveka koji ima zakonsko pravo da glasa! Ako je bilo sta tajno, a opozicija ucestvuje u takvim razgovorima – onda je – to IZDAJA. I jos nesto: Ako smo na istoj strani, gradjani i opozicija onda se moze praviti SAMO dogovor. To odnos sa prijateljima. Sporazum se pravi ISKLJUCIVO SA NEPRIJATELJIMA. Mislim da sam dovoljno jasan.

    1. ne razumem se u politiku ali pitam kakav je to opozicionar kada nema ni jednog poslanika kakav on uslov postavlja to bi bilo isto kada bi ja postavljao uslov bez obzira sto imam dva fakulteta i

      1. Ni Koštunica i Đinđić nisu 2000. godine imali ni jednog poslanika. A prethodne izbore, 1997. godine, su bojkotovali. (i republičke i predsedničke).

  10. Кренуло се с мртве тачке. Нада постоји. само још да опозиција схвати да се за власт мора борити свим дозвољеним средствима, а не да чека да им је Вучић поклони. Он је поклонио Косово шиптарима, природне ресусрсе поклања странцима… не може баш све да пшоклони. нешто му се мора отети.

  11. Кренуло се с мртве тачке. Нада постоји. само још да опозиција схвати да се за власт мора борити свим дозвољеним средствима, а не да чека да им је Вучић поклони. Он је поклонио Косово шиптарима, природне ресусрсе поклања странцима… не може баш све да поклони. нешто му се мора отети.

  12. Ja se samo pitam zasto na pregovorima vlasti i opozicije nema vlasnika televizija pink,happy,studija b, prve, o2, i kcn-a??? Zasto na pregovorima nema vlasnika informera, srpskog telegrafa, aloa, vecernjih novosti, politike, pecata i afere??? Zasto na pregovorima ministra informisanja i ministra kulture??

  13. Ovi sastanci vlasti i opozicije totalno zbunili botove, ne znaju jadni sta da napisu sada. Haos covece!

  14. Moje razumevanje Chatham House pravila, je da su sve njihove diskusije dostupne javnosti, s tim sto je zagarantovana anonimnost autorima njihovih izlaganja, sto istovremeno obezbedjuje slobodnu diskusiju. Uostalom, sta ja kao obican smrtnik znam, kad nisam srpski politicar!

  15. Evo opet pretnja od strane Dragana Djilas, na sve načine napada vlast, kako je ona ta koja neće dogovor. Ali mu ne vredi jer svaki njegov pokušaj da minira će propasti.A možda je na nekom lepom ostrvu na admoru.

  16. Boze, koliko mlacenja prazne slame! Takav ce I rezultat biti a sve u kotist SNS

  17. Bravo Djiki, takvog te hocemo i podrzavamo! Nema muljanja, nista tajno, kakvi razgovori kakvi bakraci, oni treba samo da ispune postavljenje zahteve; u suprotnom bojkot!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.