Đilas uputio pismo američkom ambasadoru Hilu 1foto FoNet Milica Vučković

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, uputio je otvoreno pismo američkom ambasadoru Kristoferu Hilu.

Đilas u pismu navodi da na osnovu Hilove izjave „da u protestima protiv litijuma vidi borbu protv puta Srbije ka zapadu“ vidi potvrdu glasina da je Hil na platnom spisku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Pismo prenosimo u celosti

Gospodine Hil,

Ja u Vašoj izjavi „da u protestima protiv litijuma vidite borbu protv puta Srbije ka zapadu“ vidim potvrdu glasina da ste i Vi na platnom spisku Aleksandra Vučića. Zaista ne znam kako drugačije da objasnim da u borbi za demokratske vrednosti, za zdrav život, za sprečavanje zagađenja velikog dela Srbije, dakle za evropske, tj zapadne vrednosti, Vi vidite to što ste rekli.

Jos čudnije kako u imenovanju Aleksandra Vulina za potpredsednika Vlade ili izjavi premijera da Srbija nikada neće usaglasiti svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, ne vidite antizapadne stavove. Ne vidite problem za put Srbije u Evropu ni u krađi izbora, ni u stepenu korupcije, ni u maltretiranju političkih protivnika, ni padu demokratije…. Ne vidite problem u stanju u srpskim medijima, njihovoj zloupotrebi od strane Vučića i količini laži kojom zatrpavaju građane. Naprotiv, hvalite TV PINK i Željka Mitrovića gde god stignete. Ali vidite problem u tome što tri četvrtine Srbije ne prihvata licemerni stav dela i zapada i istoka koji glasi: „Nama zelena energija, a Srbima potpuno crnilo“. E pa neće moći gospodine Hil.

Završili ste sa Vučićem veliki deo oko pravljenja nezavisnog Kosova ne zamarajući se onim sto se dešava Srbima na Kosovu, kao i činjenici da će ovo što se sada radi za nekoliko decenija izazvati nove ratove.

Završili ste sa Vučićem poslove za američki Behtel, poslove za vaše kompanije koje se bave solarnom energijom… Ali, na Vašu žalost, sa Vučićem ne možete da završite vađenje litijuma jer se tu Vučić više ništa ne pita. Pitaju se srpski narod i građani Srbije. A oni su rekli ne. Kao što većina tog naroda, i pored licemernog stava dela zapada, kome i Vi pripadate, ne odustaje od stava da je Srbija deo Evrope. Za tu Evropu i njenu slobodu smo ginuli i krvarili više od većine drugih naroda i nećemo dozvoliti da nas od nje odvojite ni Vi, ni Vučić, ni bilo ko drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari