Đilasa i Stefanovića na skup "Srce za Davida" izvela solidarnost 1Foto: FoNet/ Ne davimo Beograd

„Prisustvo lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa i Borka Stefanovića, kao i Radeta Veljanovskog iz Pokreta slobodnih građana na protestu „Srce za Davida“, koji je u Beogradu organizovala Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ predstavlja spontanu reakciju na slike iz Banjaluke.

Nije u pitanju neka vrsta zavere ili namere da se u političke svrhe iskoriste događaji u Republici Srpskoj.

Uostalom, svaka regionalna priča je donekle različita, a jedino što ih spaja je velika polarizacija između vlasti i opozicije i odsustvo dijaloga i konsenzusa. Zajednički su im i autoritarni režimi koji nisu skloni dijalogu i kompromisu“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, glavni urednik Nove srpske političke misli. On tako komentariše tvrdnje predstavnika vlasti da su predstavnici Saveza za Srbiju pokušali politički da kapitalizuju nesrećna događanja u Republici Srpskoj.

Vukadinović pojašnjava da najviše što vlast i opozicija iz Beograda mogu je da apeluju na dijalog i kompromis i na smirivanje strasti. On kaže i da je potpuno nerealno, a nije ni poželjno objedinjavanje protesta u Beogradu i Banjaluci.

I Boban Stojanović, politički analitičar, smatra da je Đilasa, Stefanovića i Veljanovskog na protest Inicijative NDB izvela zapravo ljudska solidarnost. Prema njegovim rečima nema osobe u regionu koja nije bila potresena svime što se dešavalo u Banjaluci.

„Ne mogu građanski protesti da budu regionalni. Mogu možda da imaju neki pozitivni efekat u pogledu dobre prakse jednih ili drugih (kao što sam siguran da su i protesti u Francuskoj negde animirali ljude u Srbiji) i podsticaja da se izađe na protest. Ali ništa više od toga. Svako društvo ima svoje probleme i nemoguće je praviti „zajedničke“ proteste. Mogu samo da posluže kao motivacija za druge ljude“, napominje Stojanović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić pak smatra da nemili događaji iz Banja Luke nisu nimalo dotakli srpske opozicione političare.

„Ne mislim da je prisustvo tih ličnosti na protestu za Davida „širenje na region“, kao što ne mislim ni da su se ti „lideri“ naročito potresli zbog tragedije dečaka i njegovih roditelja. Opozicija očajnički pokušava da uhvati bilo kakvu energiju s obzirom da je ona sama ne proizvodi. Zato se ponašaju kao paraziti nesreća i incidenata imajući jasnu nameru da ih politizuju ne bi li se stvorila nekakva klica građanskog nezadovoljstva koju bi stavili u svoju službu“, ocenjuje Krstić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je opasno mešanje bilo opozicije ili pozicije iz Srbije u dešavanja u Srpskoj. Podseća da niko stvarno u Srbiji ne zna šta se stvarno dešava u Banja Luci.

„Političari iz Srbije jako bi morali da paze na sopstvene poteze, kako se naša ovdašnja prepucavanja ne bi negativno projektovala na Srpsku. Što se tiče pojavljivanja ljudi iz Saveza za Srbiju na skupu Ne da(vi)mo Beograd on je isključivo vezan za Srbiju, kako bi se iskoristila svaka mogućnost i svako nezadovoljstvo za mobilisanje ličnih pristalica i da se sve stavi u funkciju partijskog saveza koji oni prave. To je legitimno, ali oni ne razmišljaju o posledicama koje to može da ima na Banjaluku“, zaključuje Anđelković za Danas.

Jeremić: Primena sile za žaljenje

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je u Banjaluci da je primena sile protiv građana koji su mirno demonstrirali u tom gradu za duboko žaljenje. On je u saopštenju potvrdio da je u vreme policijske akcije u utorak u centru Banjaluke boravio u ovom gradu, na poziv Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, u čijem je osnivanju učestvovao još kao student. Trebalo je da bude glavni govornik na godišnjem skupu te organizacije, koji je, međutim, otkazan zbog događaja u glavnom gradu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari