Đilasovi odbornici napustili sednicu u znak protesta 1

Prva konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Grada Beograda počela je izborom Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanjem mandata odbornicima Skupštine grada.

Sednici predsedava najstariji odbornik Profir Ranđić, uz pomoć dva odbornika sa izbornih lista koje su dobile najviše mandata.

Nakon provere, Verifikacioni odbor doneo je Odluku o potvrđivanju mandata 110 odbornika Skupštine Grada Beograda, koji su izabrani na izborima održanim 4. marta 2018. godine.  Odluka će biti objavljena u „Službenom listu Grada Beograda”.

Odbornička grupa „Savez za Srbiju“ Dragana Đilasa u Skupštini grada Beograda napustila je konstitutivnu sednicu grada u znak protesta što im nije dato pravo na repliku nakon optužbi koje je izneo gradski menadžer Goran Vesić na račun Đilasa i njegovog rada za vreme vođenja grada.

„Napustićemo sednicu svaki put kada nam oduzmu mogućnost da odgovorimo. Nema smisla da mi sedimo u gradskom parlamentu ako nam ne daju pravo da odgovorimo na njihove laži i optužbe. Hteli smo da učestvujemo u raspravi sa argumentima a ne prozvikama i izmišljotinama“ poručio je Dragan Đilas nakon što je sa svojim odbornicima napustio raspravu o izboru predsednika skupštine.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice grada bilo je odlučivanje o predlogu koji je uputila Socijalistička partija Srbije, da gradsku skupštinu predvodi Nikola Nikodijević, koji je i do sada obavljao tu funkciju, ali su odbornici vlasti, umesto da govore o ovoj temi, nastavili sa pređašnjim prozivkama i optužbama na račun Dragana Đilasa, nazivajući ga tajkunom i govoreći o navodnim plačkama u vreme dok je on bio gradonačelnik. Posle demonstrativnog izlaska iz sale gradskog parlamenta,

Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke koja je u Đilasovoj odborničkoj grupi, rekao je da će ta grupa napuštati Skupštinu kada god im je uskraćeno pravo na demokratsku raspravu. Đilas je naveo da će se odbornici do sledeće sednice kada se odlučuje o gradonačelniku dogovoriti kako će nastupati ali da „neće učestovati u radu parlamenta sa ovim stepenom vređanja jer nije suština da neko laže i izmišlja o privatnim životima i optužuje za krađe a da uskrati osnovno pravo na repliku“.

Na prozivke vlasti da je „lažni borac za prava radnika“ i optužbe za maleverzacije, odgovorio je i Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“, takođe odbornik liste „Savez za Srbiju“, istakavši da vladajuća koalicija uvodi fašizam u gradski parlament te da njihova lista ne želi da učestvuje u tome.

Predstavnici Srpske napredne stranke u gradskoj vlasti odgovorili su optužbama da je Dragan Đilas „bahatim ponašanjem i fizičkim nasrtanjem“ pokušao da oduzme reč njihovom odborniku Aleksandru Markoviću, na demonstrativni odlazak odborničke grupe „Savez za Srbiju“ Dragana Đilasa sa konstitutivne sednice Skupštine Beograda. Odbornici opozicije napustili su sednicu jer im predsedavajući nije dao pravo na repliku nakon optužbi vlasti na njihov račun.

Ipak, gradski menadžer Goran Vesić, tvrdi da je zamena teza da li je Đilas imao pravo na repliku ili ne, jer o tome odlučuje predsedavajući.

„Glavna tema je bahato i nasiliničko ponašanje bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa koji je pokušao da izgura našeg odbornika sa govornice iako mu je predsedavajući dao reč“ naglasio je Vesić. On je dodao i da postoje snimci ovog događaja koji će uskoro biti dostupni javnosti.

Mali: „Hoću da pričamo o Đilasu, ne o mojoj funkciji“

„Hoću da pričamo o Draganu Đilasu i njegovom bahatom ponašanju u gradskom parlamentu koje je nedopustivo i o boljem životu građana Beograda, naravno, ali koju ću ja funkciju obavljati i da li ću je obavljati nije tema danas“ odgovorio je gradonačelnik Siniša Mali, na pitanje o spekulacijama da će on naslediti Dušana Vujovića na mestu ministra finasija. Mali je naglasio da je njemu „važno samo da bude u timu Aleksandra Vučića i da svojim znanjem pomogne građanima Srbije, a za odluku ko će biti novi gradonačelnik ima još dosta vremena“ te da izbor ministra finasija u ovom trenutku nije tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari