Đilasu je politički cilj mesto premijera 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Dragan Đilas definitivno ulazi u osnivanje svoje političke organizacije sa kojom će pokušati da uđe u parlament Srbije.

Posle beogradskih izbora i osvojenih 18,8 odsto glasova on bi mogao da postane novi lider opozicije, nezvanično za Danas kažu ljudi bliski Đilasu.

Prema njihovim rečima, Đilasu je od samog starta, odnosno odluke da se ponovo vrati u politiku, bio cilj snažno pozicioniranje u Srbiji, a u budućnosti mesto premijera. Izbori u Beogradu bili su mu samo odskočna daska za širu priču koju planira, a koju je u izbornoj noći najavio geslom „Srbijo, počinjemo“ i porukom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će ga brže smeniti s vlasti nego što je Vučiću trebalo da njega smeni s mesta gradonačelnika Beograda.

On pak, prema našim saznanjima, ne razmišlja u kategorijama „novi lider opozicije“, verovatno svestan da će mu za uspeh biti potrebno da mu sadašnji koalicioni partneri Saša Janković i Vuk Jeremić, i ostali opozicioni lideri ako ne pomognu, a onda bar ne odmažu u građenju podrške širom Srbije. NJih dvojica su sada pristala da budu u sporednim ulogama svesni da su im organizacije slabe i nerazvijene, da samostalno na izborima posle svega ne bi prešli cenzus. Takva situacija bi mogla da se promeni, ali i ne mora.

Ne treba zaboraviti da se i o Saši Jankoviću, lideru Pokreta slobodnih građana, posle predsedničkih izbora govorilo da je novi vođa opozicije, pa je nedugo zatim urušen taj njegov potencijal i kredibilitet i to iznutra. Uz to, Đilas nije novo lice na političkoj sceni Srbije i ništa novo nije ponudio Beograđanima, te bi njegova platforma za Srbiju bar idejno morala da napravi iskorak.

Boban Stojanović, politički konsultant Demostata, za naš list navodi da rezultati u Beogradu pokazuju da bi Đilas mogao da bude lider opozicije. Međutim, Stojanović nije siguran da to može tako lako da realizuje i u budućnosti.

– On se jeste vratio u politiku i ostvario solidan rezultat, ali većina toga zavisi od narednih koraka. I Sasa Janković je ostvario dobar rezultat na predsedničkim izborima koji su mnogo više od gradskih pa je to u rekordno kratkom periodu prokockao. Ključno pitanje za Đilasa jeste kako dalje. Da li će praviti partiju i krenuti ispočetka samostalno ili će nastaviti saradnju sa Jankovićem i Jeremićem. Apsolutno sam siguran da mu ni jedan ni drugi neće prepustiti svoje organizacije, a teško je očekivati i da će se možda ujediniti u jednu. Jer sam siguran da i Janković i Jeremić žele da budu politički lideri. S druge strane, ako Đilas krene ispočetka, to će ići sporo i razjediniće ovu grupaciju koja je ostvarila solidan rezultat. On se jeste vratio u politički život sa pristojnim rezultatom, ali sve sada zavisi od njegovih odluka „šta dalje“ i odnosa sa Jankovićem i Jeremićem. Ostaje da vidimo da li će napraviti grešku kao Janković ili će ipak uspeti da iskoristi rezultat kako u svoju korist, tako i u korist celokupne opozicije – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari