Đorđević: Država se ponaša kao sluškinja kapitala u cilju bogaćenja privilegovane kaste 1Printskrin/Jutjub/RTS

„Država se ponaša kao sluškinja kapitala, domaćeg ili stranog, a u cilju bogaćenja jedne privilegovane kaste“, rekla je u Skupštini Srbije, Biljana Đorđević, poslanica zeleno levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, komentarišući predlog Zakona o upravljanju otpadom.

Ona je navela da kod nas na žalost otpad sve više postaje biznis, a da se Zeleno levi klub zalaže da se otpad koristi kao resurs.

„Mi moramo imati strožije zakone. Ukoliko imate postrojanje koja planiraju da skladište ogromne količine otpada, 40.000 tona godišnje, kao što je slučaj sa kompanijom Junirisk, onda morate imati bolju prevenciju i nadzor. To donosi određene rizike poslovanja, ali i zahteva adekvatan odgovor na takve rizike. Svakome je jasno da takva postrojenja ne smeju biti u naseljenim mestima, bilo da je to Barajevo, Šabac ili neki drugi grad u Srbiji, jer se rizik po ljude i njihovu bezbednost i zdravlje povećava“, navela je Đorđevićeva.

Ona je govorila i o neophodnosti postojanja boljeg Zakona o zaštiti i bezbednosi na radu, obzirom da kod nas 45 ljudi godišnje izgubi život na radu. Navela je da radnike treba tretirati kao ljude, vrednovati njihov rad i voditi računa o bezbednosti na radu.

„Mi smo ovde, ipak, svedoci sve veće eksploatacije radnika“, rekla je Đorđevićeva, zamerajući vladajućoj koaliciji što nisu podržali osnivanje anketnog odbora o pogibiji rudara u rudniku Soko.

Navela je da su ostale mnoge nejasnoće, da li je rađena detekcija na metan pre nesreće, da li je bilo nadzora, zbog čega je zakazalo rukovodstvo, tužilaštvo i država u tom slučaju.

Milija Miletić, poslanik sa liste SNS, istakao je da je podneo nekoliko amandmana na Zakon o podsticaju u poljoprivredi i da se nada da će oni biti usvojeni.

Pre svega amandman kojim traži da se godinu dana prolongira primena e- agraara u brdsko- planinskim i slabo razvijenim područjima na jugu Srbije.

 

Miletić je kao razlog naveo da u tim mestima ne postiji internet konekcija, da je stanovništvo staro i nespremno za nove tehnološke procese, ali da među seljacima vlada veliko interesovanje za kupovinu pametnih telefona.

Milovan Jovanović, poslanik Dveri govoreći o zakonima iz oblasti poljoprivrde istakao je da je dohodak po hektaru kod nas višestruko manji nego u zapadnim zemljama i da se malo ulaže. Tome u prilog , kako je naveo, ide i podatak da se navodnjava svega tri odsto poljoprivredne površine, ali da se zato ulaže u izgradnju stadiona po Srbiji.

“ Treba zaustaviti nekontrolisani uvoz prehrambenih proizvida i stimulisati kupovinu domaćoh proizvoda. Treba rešiti pitanje poljoprivrednih penzija, ukinuti akcize na dizel gorovo, izgradi seosku infrastrukturu . I da vidite onda da li će mladi odlaziti iz sela“, istakao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari