Đorđević: Evropski zeleni podržavaju građane koji se bore za demokratsku Srbiju 1Jelena Jevremović, Benedeta De Marte, Biljana Đorđević

„Evropski zeleni su vrlo dobro upoznati sa mehanizmima gušenja demokratskih procesa i vladavine prava u srpskom društvu zbog čega uvek podržavaju građane koji se bore za pravednu, solidarnu i demokratsku Srbiju „, kaže za Danas Biljana Đorđević, poslanica zeleno levog poslaničkog kluba NDBG koja je učestvovale u radu 37. kongresa Evropske zelene partije, koji je održan u Beču 2. i 3. juna.

Ona napominje da je zajedno sa koleginicom iz istog poslaničkog kluba Jelenom Jerinić upoznala članove Izvršnog komiteta Evropske partije zelenih sa situacijom u Srbiji.

„Moram da istaknem da je posebno važno što Evropski zeleni ne odustaju od Zapadnog Balkana kao prostora demokratije i vladavine prava, odnosno od procesa proširenja Evropske unije, pa tako ni od Srbije kao buduće članice EU i vide vezu između procesa proširenja i unutrašnje institucionalne reforme EU. Oni su dosta kritični i prosto da kažem smatraju da Vučićeva Srbija nije taj prostor demokratije, vladavine prava i solidarnosti, ali oni žele da podrže građane Srbije u borbi za takvo društvo i nađu načina da se njihovi glasovi čuju“, objašnjava Đorđevićeva.

Napominje da je najvažnija poruka da ne žele da prihvate Makronov koncept Evropske političke zajednice, gde će biti i zemlje koje ne ispunjavaju političke kriterijume poput demokratije i vladavine prava.

„Dakle ne žele da odustanu od toga da Srbija bude zemlja demokratije i vladavine prava“ , ističe poslanica NDBG za Danas.
Evropska zelena partija posvećena je ubrzavanju procesa proširenja EU, uključujući pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana.

Inače Đorđevićeva je na 37 Kongresu Evropske zelene partije istakla da proširenje Evropske unije mora ponovo da se vidi kao proširenje prostora demokratije, vladavine prava i solidarnosti, a ne samo kao tehnokratski proces radi sticanja ekonomskih povlastica.

„Hvala Evropskim zelenima koji podržavaju borbu građanki i građana Srbije upravo za takvo jedno društvo. Potrebno je naći načina da se u institucijama Evropske unije čuju alternativni glasovi demokratske, pravedne i solidarne Srbije kao zemlje kandidatkinje za članstvo – kako iz opozicionih političkih partija, tako i iz civilnog društva“, poručila je Đorđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari