Đukanović: Nikolić nije imao tu političku moć kao Vučić 1Foto:SNS

Protiv sam toga da Aleksandar Vučić predloži naslednika na čelu naprednjaka, odgovorio je na pitanje Danasa Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, zamoljen da prokomentariše najavu predsednika države da će na kongresu te partije za dve godine, 2019. godine, izaći sa predlogom novog lidera SNS.

Đukanović je na pitanje Danasa da li to znači da je Tomislav Nikolić pogrešio kada je dao ostavku na funkciju predsednika SNS nakon zauzimanja pozicije šefa države i pobede na predsedničkim izborima 2012. godine, odgovorio odrečno.

– Tomislav Nikolić nije pogrešio, kao što ni Aleksandar Vučić neće pogrešiti – ističe Đukanović za naš list.

Upitan zbog čega, prema njegovom mišljenju, Vučić ne treba da napusti lidersku poziciju u stranci, a, kako kaže, Nikolić nije pogrešio kada je upravo to uradio, poslanik naprednjaka u parlamentu odgovara da to zavisi od više okolnosti.

– Sve to zavisi od datog momenta, aktuelne situacije, objektivne snage koju politički lider nosi sa sobom… Mnogo toga se mora uzeti u obzir. Po mojim kriterijumima, za koje dopuštam da ne moraju da budu tačni, protiv sam da Vučić uopšte to uradi. Ipak, to je samo njegova odluka – ističe Đukanović za Danas.

Na konstataciju da to onda znači da je Tomislav Nikolić imao slabiju lidersku poziciju, Đukanović potvrđuje.

– Imao je legitimitet, jer je pobedio na izborima. To je svakako njemu dalo veliku snagu, ali objektivno ne pamtim da je do sada imao neko tako jaku političku snagu i tako jak legitimitet kao Vučić – napominje sagovornik našeg lista.

Na kraju, Vladimir Đukanović kaže da će neko teško preteći Aleksandra Vučića u kvalitetima koje poseduje.

– Nikad ne reci nikad, ali u današnjoj ponudi na političkoj sceni takvog nema – zaključuje sagovornik Danasa.

Vjerica Radeta, poslanica SRS, za Danas kaže da je Vučić Nikolića prevario da ode sa cela stranke kada je izabran za predsednika države, što Vučiću ne pada na pamet. „Verovatno će i 2019. reći da mu članovi ne dozvoljavaju da drugom prepusti stranku. Farsa, kao i ostalo“, ukazuje Radeta.

Prema rečima Bojana Klačara, programskog direktora CESID, najveća moć u državi ne crpi se iz državne funkcije koliko iz liderstva najjače partije.

– Tomislav Nikolić nije dao ostavku na funkciju lidera stranke zato što je iskreno verovao da je to dobro već zbog političkog marketinga. Siguran sam da Vučić neće dati skoro ostavku na mesto predsednike partije jer iz te pozicije vuče pravu političku moć. Najveća moć se crpi upravo iz te funkcije. Tako se kontroliše političke život. Jer, kada nemate poziciju u partiji, gubite konce iz svojih ruku – ističe Klačar za Danas.

Sagovornik našeg lista kaže da je ta najava Vučića o predlogu svog naslednika za dve godine na vrlo dugom štapu.

– Ako ikada to bude uradio, izvesno je da će pažljivo birati trenutak, jer osim toga što se gubi moć, činjenica je da je rejting stranke ovako visok samo zbog Vučića. Tako da mislim da to nema šanse da se dogodi, recimo, pre parlamentarnih izbora. Takođe, neće to uraditi sve dok ne pronađe ličnost koja bi na bezbolan način mogla da preuzme lidersku poziciju, odnosno da ta tranzicija moći bude sprovedena na takav način – zaključuje sagovornik našeg lista i dodaje da ne postoji trenutno na političkoj sceni takva osoba.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će na kongresu stranke koji je planiran za januar 2019. godine predložiti naslednika na čelu naprednjaka. On je rekao da veruje da će većina izabrati toga koga je predložio i naveo da je pomogao stranci da ostvari najveće izborne pobede u modernoj srpskoj istoriji i da Srbija postane dobro uređena normalna zemlja.

Naglasio je i da će to biti osoba koja iznad svega voli svoju zemlju, neće je sramotiti i koja će i nadalje pobeđivati na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari