Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je juče da niko nije vršio pritisak na Crnu Goru da prizna nezavisnost Kosova, većda je njena odluka o tome motivisana učvršćivanjem partnerskih odnosa sa Evropskom unijom i NATO.

– Odluku smo doneli zbog osećaja potrebe za učvršćivanjem partnerskog poverenja sa zemljama EU i NATO čiji sastavni deo želimo da budemo – rekao je Đukanović na konferenciji za novinare u Beču, gde učestvuje na skupu o investicijama u Crnoj Gori.

Đukanović je precizirao da nije bilo pritisaka „u tvrdom značenju te reči“, ali da je bilo očekivanja crnogorskih partnera. Osvrćući se na primedbe da je Crna Gora Kosovo priznala samo dan pošto je Generalna skupština UN zatražila od Međunarodnog suda pravde da se izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, Đukanovićj e kazao da „niko ne postavlja pitanje zašto je, već kada je Podgorica“ priznala Kosovo. On je kazao da je Crna Gora bila strpljiva, čekala je sedam meseci i da više nije želela da podržava „iluziju“ u vezi sa Kosovom. Đukanović je, kako su preneli podgorički mediji, objasnio da je Crna Gora neka „zakašnjenja“ iz svoje prošlosti „plaćala dramatičnim posledicama“. Premijer je ocenio da odnosi Crne Gore i Srbije zavise od obe strane i poručio da Crna Gora neće „uzvraćati istom merom“ Srbiji koja je otkazala gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore Anki Vojvodić.

Četiri opozicione partije organizovale su sinoćispred zgrade Skupštine Crne Gore protestni skup „Obraz preči“ zbog odluke Vlade da prizna nezavisnost Kosova. Miting su organizovale Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka koje od Vlade traže da povuče odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i da o tom pitanju bude organizovan referendum. Takođe je zatraženo da Vlada vrati mandat građanima Crne Gore i omogući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora „jer većina građana ne podržava“ odluku o priznanju Kosova.

Opozicione stranke Pokret za promene i Liberalna partija ranije su saopštile da njihovi članovi neće biti na protestnom mitingu u Podgorici.

Iz Uprave policije saopšteno je da će policija odgovorno i profesionalno, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, ispratiti najavljeni protest i sprečiti svaki eventualni pokušaj narušavanja javnog reda i mira i usložnjavanja bezbednosnih prilika. Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je da je organizator mitinga upoznat sa obavezama u vezi s okupljanjem, kao i sa činjenicom da snosi odgovornost za bezbedno odvijanje najavljenog mitinga, shodno Zakonu o javnim okupljanjima. Veljović je kazao da eventualne inspiratore i podstrekače nemira, narušavanja javnog reda i mira i drugih oblika nezakonitog ponašanja, treba pravovremeno identifikovati i sprečiti u njihovim namerama.

Crnogorska vladajuća Socijaldemokratska partija ocenila je juče da Crna Gora još ima „antidržavnu opoziciju“. SDP je saopštio da opozicione demonstracije i aktivno prisustvo Pokreta za promjene i dela Liberalne partije dokazuje da Crna Gora, nažalost, još uvek ima suštinski antievropsku-antidržavnu opoziciju“. Predstavnik DPS-a Predrag Sekulićje ocenio da atmosfera koja se stvara uoči mitinga liči na onu iz devedesetih godina prošlog veka, kao i da opozicija pokušava da se na ulici domogne vlasti.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je juče da Crna Gora „ima sve poluge organizovane države“ da zaštiti javni red i mir i da obezbedi sigurnost svih građana i da joj nije potrebna ničija pomoć. On je demantovao tvrdnje predsednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da su on i premijer Milo Đukanović od ambasadora zemalja EU tražili „pomoći zaštitu Vlade“ zbog protestnog skupa dela opozicije u vezi sa crnogorskim priznanjem nezavisnosti Kosova. Crnogorski ministar je takođe rekao da nije tačna tvrdnja Medojevića da je on, u razgovoru sa ambasadorima zemalja EU upozorio da su, navodno, u pripremu protestnog mitinga u Podgorici uključene službe bezbednosti Srbije.

Odbor crnogorskog parlamenta za odbranu i bezbednost odložio je jučerašnju sednicu, na kojoj je trebalo da razmatra mogućnost „kontrolnog saslušanja“ ministara unutrašnjih poslova i odbrane Jusufa Kalamperovića i Bora Vučinića. Pretpostavlja se da je sednica odložena zbog današnjeg protestnog mitinga.

Simo Spasić četiri sata u policiji

Policija je juče ujutru u Podgorici privela, a potom pustila predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simu Spasića koji je imao nameru da prisustvuje mitingu opozicije. Posle izlaska iz policijske stanice Spasićje rekao agenciji Beta da smatra da je pušten zahvaljujući pisanju i pritisku medija.

– Zadržali su me četiri i po sata, provocirali me i ispitivali šta mislim o Srbima u kosovskim institucijama, o Crnogorcima, Milu Đukanoviću – kazao je Spasić.

Prema njegovim rečima, priveden je zato što je policija ocenila da su transparenti i uramljene slike kidnapovnih i nestalih Crnogoraca i Srba na Kosovu, koje je imao u kolima, propagandni materijal. Spasić je podsetio javnost „da je slično prošao“ i u Beogradu tokom jedne od poseta biše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte kada su ga zadržali šest sati u policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari