Đukanović: Opoziciji potpuno prepuštena kontrola izbora 1Vladimir Đukanović, izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Dva meseca od održavanja parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora u Skupštini Srbije pokrenuta je rasprava o izmeni seta izbornih zakona sa ciljem, kako je objasnila Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave. da se unapredi kvalitet predstojećeg izbornog procesa. Izmene zakona, kako je navela ministarka rezultat su širokog kruga konsultacija obavlјenih na više različitih nivoa. Uprkos najavi da će podržati predložene izmene, poslanici vlasti konstatovali su da se opoziciji potpuno prepušta kontrola izbornog procesa, a ograničava se delovanje SNS. Opozicija smatra da je to još jedno šibicarenje negalne skupštine.

Predstavljajući set izbornih zakona pred poslanicima, ministarka Obradović navela je da je najznačajniji i ujedno najobimniji Predlog zakona o izboru narodnih poslanika i njime se uređuju sva klјučna pitanja izbornog sistema u Srbiji, ali se ne menjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike.

Zadržava se izborni cenzus od tri odsto. Za podnošenje izborne liste i dalјe će biti potrebno 10.000 overenih izjava birača, ali će se uz izbornu listu dostavlјati znatno manje prateće dokumentacije za kandidate za poslanike. Predloženim zakonskim rešenjem smanjuje se broj potrebnih izjava birača za proglašenje manjinske izborne liste, sa deset na pet hilјada izjava.

Predloženim izbornim zakonima uvode se novine u pogledu organa nadležnih za sprovođenje izbora. Predlaže se formalno uvođenje međuorgana koji će biti spona između RIK-a i biračkih mesta.
Stalni sastav RIK-a i dalјe će imati predsednika i 16 članova i njihove zamenike, koji moraju da imaju visoko obrazovanje u oblasti pravnih nauka i koje će imenovati Narodna skupština, na predlog svih poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj veličini. Pravo na predlaganje člana ili zamenika člana RIK ubuduće će imati i poslanici koji su izabrani sa izborne liste koja nije osvojila broj mandata dovolјan da se obrazuje poslanička grupa, a nisu pristupili nijednoj poslaničkoj grupi.

Prema ministarkinim rečima ti poslanici, pa čak i narodni poslanik-pojedinac, ako ispunjava navedene uslove, moći će da učestvuju u predlaganju stalnog sastava RIK. Novina je što će, pri predlaganju, morati da se vodi računa o zastupljenosti polova.

U ubuduće će rok za podnošenje izbornih lista “isticati 20 dana pre dana glasanja, a novina je i da će jedan birač moći da svojim potpisom podrži više izbornih lista.

“Posebnu novinu predstavlјa institut takozvane kontrole zapisnika po uzorku od strane opozicione izborne liste koja je osvojila najmanje dva odsto glasova prema preliminarnim rezultatima, koje RIK objavi u roku od 24 sata od završetka glasanja. A opšti rok za ulaganje prigovora se produžava na 72 sata, kao i rok za žalbu Upravnom sudu”, objasnila je ministarka je Obradović.

Redosled kandidata na glasačkom listiću više se ne utvrđuje žrebom, već prema redosledu proglašenja, ali je za vladu Srbije prihvatljiv amandman poslanika Vladana Glišića da se institut žreba zadrži u predsedničkim izborima.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović zamerio je ministrki što o izmenama seta izbornih zakona govori ushićeno, jer ti zakoni zapravo ograničavaju normalno funkcionisanje SNS i izbacuju je iz učestvovanja u kampanji. Naveo je da ni jedna vladajuća straka u svetu nije kontrolu celokupnog izbornog proces prepustila opoziciji

“Opoziciji je dato sve i nemaju više razloga da kukaju,ali i pored tih antiuslova mi ćemo ih 3. aprila pobediti . Mi ljudima nudimo konkretne stvari ,a opoziciju je mržnja pojela. A to je zato što se mi ne stidimo ni Marinkove bare, ni Lazarevca i što ne glumimo lažnu elitu”, rekao je Đukanović.
Ministarka obradović priznala je da joj je ton možda bio ushićen, ali da je to zato što se donose izmene zakona na kojima se dugo radilo. Priznala je da su oni nepovoljni za SNS.

Za opoziciju izmena seta izbornih zakona je obično šibicarenje nelegalne Skupštine .

“ Kako drugačije nazvati izmene zakona kojim će se omogućiti da režim pravi podobne opozicione liste tako što će im članovi SNS-a, kroz izmene zakona, moći da daju potipis, iako su ga već dali za svoju stranku.

Šta je ako ne šibicarenje kada režim pokušava da ukine žrebanje za redosled na glasačkom lističu predsedničkih kandidata. Kako se drugačije može nazvati zabrana biračima da podnose prigovore na sve nepravilnosti koje uoče na svojim biračkim mestima, pa to po predlozima novih zakona mogu samo „ako je njima lično uskraćeno biračko pravo“. Dakle ako vidiš da neko nezakonito trpa listiće u kutiju ili ih iznosi sa biračkog mesta kroz „Bugarski voz“ moraš da ćutiš jer su tebi dozvolili da glasaš“ – istako je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret na konferenciji za štampu ispred Skupštine Srbije, povodom početka rasprave o setu izbornih zakona.

Veselinović je šibicarenjem nazvao i zabranu zloupotrebe javne funkcijemali samo poslednjih 10 dana pre izbora, a ne tokom čitave kampanje na celu, kao i činjenicu da neko ko nema prebivalište u datoj opštini može biti nosioc lokalne liste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari