Milica Delević, članica Predsedništva DS i Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS i aktuelna ministarka zdravlja, trenutno su najpopularnije političarke u Srbiji – prva zbog stručnosti i perspektive, druga zbog sposobnosti i dugogodišnjeg političkog iskustva.

Politički analitičari, novinari, borci za ženska prava i državni službenici s kojima je Danas razgovarao od šest javno „najvidljivijih“ političarki, među kojima su još Zorana Mihajlović, Suzana Grubješić, Verica Kalanović i Aleksandra Jerkov odmah su izdvojili Delevićevu i Đukić Dejanović, ali ipak nisu mogli da se odluče koja bi od njih dve trebalo da ponese titulu „najžene“ na političkoj sceni Srbije. Ipak, kako smatraju, Mlicu Delević očekuje izglednija politička budućnost, jer je pokazala svu stručnost dok je bila na čelu Kancelarije za evropske integracije i, samo ako to bude želela, vrlo brzo bi mogla da izgradi snažan politički profil.

Sagovornici Danasa zameraju Delevićevoj što nema lidersku harizmu i političku agresivnost, ali ipak pozdravljaju to što joj se ime ne vezuje ni za kakve skandale, a veoma je poštovana i u EU. S druge strane, iako je krase iskustvo, veština i kredibilitet, slabosti Slavice Đukić Dejanović su, prema mišljenju onih koje smo anketirali, to što je u politici „suviše dugo“ i da nema liderski potencijal.

Ono što su gotovo svi naši sagovornici imali zajedničko je mišljenje da je u Srbiji veoma teško da jedna žena bude pravi lider, da se u potpunosti politički izgradi jer, kako kažu, i dalje živimo u patrijarhalnom sistemu, gde pripadnice ženskog pola nemaju mogućnost da se „pokažu u pravom svetlu“ u oblastima kao što je politika.

Slavica Đukić Dejanović (SPS)

PREDNOSTI: Političko iskustvo, kredibilitet, tolerantnost, pristojnost u komunikaciji s medijima, nenametljivost, najbolje moguće vodila dosadašnje sektore.

MANE: Nema potencijal za liderstvo, niti je to u SPS moguće, zatim politička istrošenost, povezanost s režimom Slobodana Miloševića.

Milica Delević (DS)

PREDNOSTI: Vrhunska ekspertkinja, međunarodne i domaće pohvale, tolerantna, bez „skandala“, iskustvo u državnoj upravi, uspesi u Kancelariji za evropske integracije.

MANE: Do sada nije bila upotrebljiva u izbornim kampanjama, nema lidersku harizmu i agresivnost u nastupu.

Zorana Mihajlović (SNS)

PREDNOSTI: Aktivna u medijima, politički hrabra, neophodna naprednjacima zbog ženskog dela biračkog tela, jedna od retkih u SNS sa „čistom“ biografijom.

MANE: Njena sudbina u politici će zavisiti od uspeha SNS, pitanje je koliko prosečna žena može da se poistoveti s njom.

Suzana Grubješić (URS)

PREDNOSTI: Političko iskustvo, nema afere, u dobrim odnosima sa EU, dobra u političkim duelima.

MANE: Bez značajnijih konkretnih rezultata, politički je u URS zaklanja Mlađan Dinkić, ima problem perspektive ako aktuelna vlada „zakoči“ prema EU.

Verica Kalanović (URS)

PREDNOSTI: Vrhunski operativac, iskusna, timski igrač, korisna za URS u odnosima s lokalnim samoupravama.

MANE: Nema liderski kapacitet i konkretne rezultate iza sebe, u senci je Mlađana Dinkića, iz koje nema nameru da izađe.

Aleksandra Jerkov (LSV)

PREDNOSTI: Mlada, politički talentovana, najviše zastupljena portparolka jedne partije, iskustvo u medijima i parlamentu, ima liderski potencijal.

MANE: Suviše „lokalno“ profilisana samo prema Vojvodini, LSV je mala stranka i teško da će uskoro imati važniju funkciju, nekada „suviše“ agresivna u javnim nastupima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari