Đukić: Savet bezbednosti potvrdio Briselski sporazum i Ohridsku agendu 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

„Savet bezbednosti potpuno je afirmisao i potvrdio Brisel 2 i Ohridsku agendu, prošogodisnje sporazume usmerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Sednica SB je održana kao panel diskusija, bez ambicije da se donosi bilo kakav novi dokument, pa i u vidu predsednickog saopštenja. Očito je da ova organizacija smatra da postoje potrebni dogovori, a odgovornost je na tri strane da se oni realizuju, a odnosi normalizuju i u interesu srpske zajednice“, kaže za Danas bivši ambasador Srećko Đukić.

On navodi da je uprkos skepsi, na inicijativu Srbije, održana sednica SB posvećena Kosovu. Inicijativa se odnosila na jedan relativno uzak segment, suspenziju dinara, ali koji zadire u život srpske zajednice na Kosovu, zbog izostanka dijaloga, faktički krivicom sve tri strane, i Brisela, i Beograda i Pristine.

Beograd je, kako kaže, imao priliku da iznese svoje stavove što je i iskorišćeno da se eksplicira skoro sve šta stoji na strani Srbije, pri čemu se gubila oštrica kritike i poenta na čemu treba insistrirati u jednom tako širokom nastupu.

„Ali sve jedno, veoma je korisna činjenica da je međunarodna zajednica i njen vrhovni organ, SB, u prilici da se tako temeljno upozna sa srpskim aktuelnim gledanjem na Kosovo. Mislim da iz svega toga treba izdvojiti istinski težak položaj srpske zajednice u kojem se ona našla u zadnjih godinu dve dana, kada se prosto gura od nemila do nedraga“, navodi Đukić.

.

Prema njegovim rečima, Priština je bila konkretnija, eksplicitnija i sa svoga stanovišta etiketama stvari svojim imenom nazivala.

„Članice SB su iskoristile priliku da skoro jedinstavno poruče da je dijalog put rešenja a da je nosioc tog rešenja Brisel, kojem je SB poverio ulogu posrednika za rešavanje problema Kosova. Mislim da je bio jedinstven stav da se aktuelna dinarska kriza rešava tranzicionim periodom i porukom da se na upada u slične zamke (ne)namerno u ostalim nerešenim pitanjima“, zaključuje Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari