Đurđević Stamenkovski: Akušersko nasilje ne sme biti zloupotrebljeno za širenje panike u društvu 1foto FoNet/TV FoNet

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski saopštila je danas da je njena izjava ne temu akušerskog nasilja pogrešno interpretirana i da je ona maksimalno posvećena rešenju problema akušerskog nasilja.Dodala je da je svesna da žene koje su iz različitih razloga imale traumatična iskustva u porodilištima i bile izložene fizičkom ili verbalnom nasilju, najčešće odustaju od ponovnog rađanja dece, te da je to ozbiljan problem na čijem je rešavanju maksimalno posvećena.

„Odgovorno tvrdim da akušersko nasilje ne sme biti zloupotrebljeno za širenje panike u društvu i izazivanje straha. Slučajevi akušerskog nasilja ne smeju poslužiti kao izgovor za kampanju protiv života i rađanja. Uslove u srpskim porodilištima treba značajno unaprediti, ali to ne znači da je opravdano da se u određenim medijima ona prikazuju kao ‘klanice’, a svi ginekolozi kao ‘kasapini’, čime se unosi nesigurnost i strah kod svih žena i budućih majki“, navela je Đurđević Stamenkovski.

Mnistarka je dodala da se sa slučajevima nasilničkog postupanja prema porodiljama kao društvo moramo obračunati sistemski i iz korena, jer se „zbog nesavesnih i bahatih pojedinaca baca senka na porođaj kao najlepši čin donošenja novog života na svet“.

Ona je ocenila da su napadi na nju i na Ministarstvo počeli upravo kada je najavljeno da će roditeljski dodatak biti značajno povećan.

Ministarka je ranije izjavila da su priče o akušerskom nasilju i lošim uslovima u porodilištima, „deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari