Đurić: Bez Srba na Kosovu nema rešenja 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković stigli su danas u Kosovsku Mitrovicu, na sastanak u okviru unutrašnjieg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Sastanak je počeo minutom ćutanja u znak sećanja na Olivera Ivanovića koji je ubijen 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, ali i svim poginulima u NATO bombardovanju.

Marko Đurić izjavio je danas da nema boljeg i važnijeg mesta za razgovor o Kosovu i Metohiji od Kosovske Mitrovice i da su on i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković došli da građanima prenesu poruke da bez kosovskih Srba nema rešenja za budućnost pokrajine.

Došli smo da vam kažemo da bez vas nema rešenja za budućnost Kosova i da svako rešenje mora da uzme u obzir ono što je interes našeg naroda, rekao je Đurić na sastanku, koji se, u okviru unutrašnjeg dijaloga, održava na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Želeo sam da odavde iz Kosovske Mitrovice pošaljemo jasnu poruku da za Srbiju sever Kosova nikada neće biti deo takozvanog nezavisnog Kosova, niti deo velike Albanije. Te i takve projekte podržavaju i hrane oni koji žele sukobe, koji ne žele da se narodi dogovoraju, da deca i jednih i drugih žive u miru i prosperitetu, naglasio je Đurić.

Politika Srbije koju danas predstavlja Vučić, naglasio je Đurić, je politika postizanja kompromisa koji će značiti da naš narod i država na Kosovu i Metohiji treba da dobiju nešto i tako ćemo nastaviti svom silom, pa i onda kada, kao danas, pokušaju da nas zaustave.

Mi smo došli da bi Srbija čula šta vi imate da kažete o Kosovu i Metohiji, istakao je Đurić.

Selaković je zahvalio svima koji učestvuju u razgovoru jer će izneti svoje stavove, mišljenja i viđenja o tome kako nastaviti borbu za očuvanju Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji.

Prenosim vam pozdrave Vučića i poruku da baš onako kako mi danas nismo odustali uprkos svim pretnjama, zabranama, kordonima i kontrolama, baš kao što nisu uspeli da nas zaustave da dođemo ovde, tako nećemo odustati ni od borbe da pronađemo pravo, iskonsko rešenje koje ne unižva i ponižava Srbiju, već vodi računa o državnim i nacionalnim interesima, rekao je Selaković.

Prošlo je mnogo vremena, navršavaju se dve decenije od kako je Srbija napadnuta od najveće vojne mašinerije u pokušaju da joj se otme najsvetije, podsetio je Selaković, i nadam se da smo naučili mnogo, da se oslanjamo na svoju razum i pamet.

Došli smo da vas čujemo, gde god da smo razgovarali čuli smo različite predloge i pokazali da je ideja Vučića o pokretanju ovog dijalkoga vratila Kosovo i Metohiju u žižu životne, a ne samo političke stvarnosti Srbije, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari