Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ima nameru da formira koaliciju s proevropskim snagama koje su u izbornoj kampanji jasno iskazale da je perspektiva Srbije u Evropskoj uniji – izjavio je juče u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ima nameru da formira koaliciju s proevropskim snagama koje su u izbornoj kampanji jasno iskazale da je perspektiva Srbije u Evropskoj uniji – izjavio je juče u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.
Solana i Koštunica su juče razgovarali telefonom, ali kako je izjavio direktor Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije Srđan Đurić, demantovao je, međutim, informaciju da je razgovarano „o formiranju i sastavu nove vlade“. Đurić je u izjavi za Betu potvrdio da je visoki predstavnik EU razgovarao s predsednikom Vlade Srbije, ali je istakao da su potpuno netačni navodi „Solaninih saradnika da je u razgovoru na bilo koji način bilo pominjano pitanje formiranja i sastava nove vlade Srbije“. U razgovoru je isključivo bilo reči o tome da su izbori u Srbiji održani u demokratskoj i fer atmosferi, a s obzirom na to da se sagovornici dobro poznaju podrazumeva se da i jedan i drugi znaju da je pitanje formiranja nove vlade apsolutno unutrašnja stvar Srbije, istakao je Đurić.
S druge strane, Solana je lično, kako javlja Beta iz Brisela, posle razgovora s generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom rekao novinarima da je prekjuče posle podne razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Koštunicom o tome „kako će biti sastavljena vlada koalicije proevropskih demokratskih snaga i kako brzo se to može učiniti“.
– To je važno da bismo ušli u temeljitije odnose, što EU želi sa Srbijom – podvukao je Solana.
Visoki predstavnik je dodao da bi EU veoma volela „da ljudi u Srbiji znaju da imaju perspektivu ulaska u članstvo Evropske unije“. Saradnici Solane su Beti potvrdili da je premijer EU predočio da ne smera da uđe u koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom. Sve demokratske, proevropske snage u Srbiji su potvrdile da su rešene da formiraju vladu, rečeno je. Solana je, preneli su ovi izvori, Tadića i Koštunica obavestio o velikom zadovoljstvu koje su u ponedeljak iskazali šefovi diplomatija EU zbog toga što su proevropske, reformske, demokratske stranke dobile većinsku podršku građana na nedeljnim izborima u Srbiji. Zbog toga, kako je naglašeno, ministri EU smatraju da postoje jasne mogućnosti da se brzo formira stabilna demokratska vlada i omogući ubrzano pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.
– Evropska unija se nada da će, čim bude formirana nova vlada Srbije, dobiti potvrdu nastavka reformi i koraka ka punoj saradnji s haškim Tribunalom, čime će se nastaviti proces pridruživanja Srbije EU – rekao je juče predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo posle sastanka s generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom.
Barozo kaže da je EU uvek ukazivala na „veliki mogući napredak“ u približavanju Srbije EU čim Srbija bude dostigla punu saradnju s Haškim sudom.
– Veoma ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim pravcem“ ka uključivanju u Evropsku uniju – rekao je Barozo.
Predsednik Evropske komisije je podsetio da su on i evropski komesar Oli Ren u više navrata rekli, i tokom poseta Beogradu, da veruju da je budućnost Srbije u EU.
– Veoma se nadamo da će se to dogoditi. Važno da Srbija nastavi reforme. Ako to bude slučaj smatramo da Srbija, koja je veoma važna zemlja na Balkanu, može postati vrlo značajan član naše porodice evropskih nacija. Nadamo se da ćemo, čim bude formirana nova srpska vlada, moći da uočimo jasne znakove napretka ka tom cilju – dodao je Barozo. R. D. i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari