Đurić preneo Varheljiju da je punopravno članstvo u EU prioritet spoljne politike Srbije 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je danas u Beogradu komesaru za susedsku politiku i proširenje EU Oliveru Varhejiju rekao da je „punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije“ i da će nova vlada na tome „raditi s obnovljenom energijom“.

Đurićevo ministarstvo je sapštilo da je on rekao da je Srbija posvećena saradnji sa EU u spoljnoj i politici bezbednosti „u meri u kojoj ne bi bili ugroženi vitalni nacionalni, politički i ekonomski interesi zemlje“.

Rekao je da je Srbija od 2014. godine otvorila 22 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva, a da se sada nada otvaranju barem jednog od klastera.

Đurić je istakao „privrženost Beograda rešavanju problema na Kosovu i Metohiji kroz dijalog“ i upozorio na sve teži položaj tamošnjih Srba.

Ministar je da je „neupitna i nedvosmislena “ spremnost Srbije na dijalog s Kosovom i sprovođenje preuzetih obaveza, „dok, sa druge strane, takva spremnost u Prištini evidentno ne postoji“ što se, „najbolje vidi na pitanju Zajednice srpskih opština„.

Đurić i Varheji su razgovarali i o izazovima koje migracije donose pred EU i susedne zemlje – piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari