Đurić iz Rima: Italija ključni partner Srbije 1foto FoNet/MSP Srbije

Italija je ključan partner Srbije i regiona Zapadnog Balkana, kako u ekonomskom razvoju, tako i u očuvanju stabilnosti i mira, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani i srpske kulturne baštine na Kosovu, poručio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, posle razgovora sa italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem.

Đurić je na konferenciji za novinare u Rimu podsetio da su samo u protekla 24 sata u Srbiji otvorena
dva velika proizvodna pogona italijanskih kompanija, koje će pomoći da se dve privrede brže razvijaju.

Srbija je zahvalna italijanskim prijateljima na podršci evropskom putu, rekao je Đurić, koji očekuje da zemlja do 2027. godine bude u punoj meri institucionalno i u pogledu reformi spremni za članstvo u EU.

Italija, narod i vlada Italije, mogu čvrsto da računaju na podršku Srbije u sprečavanju ilegalnih migracija preko takozvane Balkanske rute. Srbija je prošle nedelje pristupila sporazumu sa Fronteksom i od sada možemo zajedničkim snagama da kontrolišemo balkanski prilaz ilegalnih migracija, poručio je Đurić, prenosi Kosovo onlajn.

Tajani je rekao da odnosi sa zemljama Balkana predstavljaju prioritet italijanske spoljne politike, zajedno sa odnosima sa Evropom i transatlantskim odnosima.

Smatramo da Balkan predstavlja deo Evrope koji nije imao mogućnost da bude integrisan u strategiju EU zbog diktature komunističkog režima u Istočnoj Evropi nakon Drugog svetskog rata, ocenio je on.

Stoga smo čvrsto posvećeni podršci punoj evropskoj integraciji svih zemalja Zapadnog Balkana i pre 2030. godine, jer smatramo da je važno da ih imamo kao punopravne članice Unije, koja treba da se suoči sa mnogim izazovima. Radićemo u tom pravcu, poručio je italijanski šef diplomatije.

Tajani je rekao da njegova zemlja u potpunosti podržava pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Nastavićemo da radimo i sa formatom koji smo uspostavili – „Prijatelji Zapadnog Balkana“, pa će ponovo biti organizovan sastanak tog formata u Rimu, a nadam se da će moći da se organizuje i u Njujorku tokom nedelje UN, najavio je on.

Tajani je rekao i da je počeo rad na organizaciji sastanka između dve vlade, kao što su dogovorili predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Đorđa Meloni.

Taj sastanak će biti održan do kraja godine, kako bi se ojačalo prijateljstvo Italije i Srbije, dodao je on.

Sa Đurićem je, navodi Tajani, razgovarao i o veoma osetljivom pitanju Bosne i Hercegovine, kao i o budućoj italijanskoj komandi Kfora na „granici između Srbije i Kosova“, navodi Kosovo onlajn.

Želimo da više ulažemo u Srbiju, želimo da i srpski investitori dolaze u našu zemlju, kao što smo razgovarali i o sirovinama, litijumu. Bio je veoma pozitivan sastanak. To nije bio formalan, već politički sastanak koji je potvrdio čvrstinu odnosa između naših dveju zemalja, poručio je Tajani.

Tokom boravka u Rimu, Đurić će razgovarati i sa članovima Grupe prijatelja Italija – Srbija, a sastaće se i sa predstavnicima Parlamenta Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari