Đurić: Jasna poruka Srbima 1Foto: Medija centar

Oni koji su stavili katance na Hram Hrista Spasa u Prištini još jednom su pokazali da pripadaju anticivilizacijom i antievropskom vrednosnom sistemu, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je istakao da je to jasna poruka Srbima da njihova kultura i religija nisu dobro došli.

Jasno je, istakao je Đurić, da se iza neovlašćenog zabravljivanja sabornog pravoslavnog hrama u Prištini krije nastojanje da se potpuno izbrišu svi tragovi postojanja srpskog naroda u tom gradu, u kojem je, podsetiću, do 1999. godine živelo više od 50 hiljada Srba.

Međunarodna zajednica ne sme da dopusti da nasilničkim uzurpiranjem hrama Srpske pravoslavne crkve i simbolički bude okončano brutalno etničko čišćenje Srba iz Prištine i obesmišljeno svako nastojanje da se na Kosovu i Metohiji stvori makar zametak multietničkog društva, rekao je Đurić.

Srbima na Kosovu i Metohiji je upućena jasna poruka da njihova kultura i religija nisu dobrodošli na Kosovu i Metohiji. Ovim činom je još jednom potvrđen i besmisao nastojanja samoproglašenog Kosova da postane članica Unesko, jer kulturna baština se ne štiti paljenjem ili stavljanjem lanaca i katanaca., ocenio je Đurić.

Slučaj Hrama Hrista Spasa u Prištini je ogledni primer sposobnosti jednog političkog establišmenta da brine o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini, a on je ovime još jednom pokazao da to niti može, niti želi, istakao je Đurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari