Đurić: Naše isključenje je puč krnjeg vrha DJB 1Foto: Dosta je bilo

Iz Pokreta Dosta je bilo isključeni smo na ad hok sazvanoj onlajn sednici Glavnog odbora koja je funkcionisala preko četa na mobilnom telefonu.

Na sednicu naravno nismo pozvani i nismo mogli da iskažemo svoj stav, jer su nas prethodno brisali iz evidencije iako nijednim postupkom i nijednom rečju za to nismo dali povod – kaže za Danas Vladimir Đurić, jedan od trojice narodnih poslanika DJB, koji su isključeni iz ove organizacije. On dodaje da je to sve jedan stranački simulakrum u kome se neregistrovana stranka vodi po statutu koji se ne primenjuje i čije su odluke neobavezujuće.

Glavni odbor pokreta Dosta je bilo na jučerašnjoj sednici isključio je još i narodne poslanike Aleksandra Stevanovića i Nenada Božića. Vladimir Đurić za Danas ocenjuje da odluke krnjeg Glavnog odbora predstavljaju protivpravni puč, kršenje Statuta i unutrašnjih akata i uzurpaciju stranke .

U saopštenju sa sednice Glavnog odbora DJB, navodi se da poslaničkim mandatima raspolažu poslanici i odbornici i o tome da li će ih vratiti stranci i glasačima koji su glasali za DJB zavisi isključivo od moralnih shvatanja poslanika i odbornika. Tri isključena poslanika, kako kaže Đurić, svakako neće vratiti poslaničke mandate, tako da će DJB ubuduće imati poslaničku grupu sastavljenu od osam poslaničkih mandata. Đurić kaže da ne samo da će isključeni poslanici zadržati poslaničke mandate, već će pokušati da pridobiju i većinsku podršku u DJB , kako bi pučisti i uzurpatori pokreta bili sankcionisani.

„Ne vidim da sam lično odstupio od politike DJB, a to što pučisti u DJB tvrde da nisam ispoštovao neki stranački čas ili zabranu okupljanja to je njihovo pravo da tako misle. Nemam nikakav razlog da vratim mandat, naročito ne posle ove osme sednice DJB, na kojoj je sprovedena komunistička praksa političkog diferenciranja. Sve ovo i raspuštanje pojedinih velikih odbora DJB dovešće do cepanja odborničkih i poslaničkih klubova. Videćemo ko će sve u završnom udarcu biti izbačen i ko će se naći na našoj strani i verujem da će to biti bolja i jača većina DJB. Videćemo i da li ćemo mi registrovati stranku“, kaže Đurić.

On napominje za Danas da je do isključenja iz stranke došlo u onom trenutku kada je grupa članova tog pokreta insistirala da se zakaže vanredna sednica Glavnog odbora na kojoj bi se razjasnile neke stvari, a pre svega zbog čega DJB nije uspeo da se registruje kao stranka. I kada je sednica najavljena za subotu usledilo je onlajn-čet isključenje.

„Tražili smo uvid u dokumenta zbog čega je DJB odbijen u postupku registracije, zbog čega je rukovodstvo svesno obmanjivalo članove oko toga. Tražili smo i da se razjasni zbog čega statutarna komisija već duže vreme funkcioniše u krnjem sastavu, odnosno od pet članova postoje svega dva, mada Vojin Biljić, predsednik Statutarne komisije, tvrdi da ima zlatni glas. Tražili smo i da se razjasni zbog čega takva krnja statutarna komisija potvrđuje i verifikuje sve odluke koje sugeriše predsednik u ostavci Saša Radulović, pri čemu ni Glavni odbor nije biran, nego je imenovan od strane Predsedništva“, kaže Đurić. On dodaje da se izbacivanjem troje neistomišljenika eliminišu mogući rivali koji se mogu kandidovati na sledećim stranačkim izborima. Kako navodi, obaveštenje o isključenju iz pokreta nisu dobili, već su za njega saznali iz saopštenja za javnost.

Sagovornik Danasa kaže da je jasno da se poverenje građana u DJB, nažalost potpuno slupalo i da jučerašnja odluka Glavnog odbora predstavlja konačno zabijanje eksera u sanduk DJB. On napominje da se u DJB igraju stranke i da o svemu odlučuje Saša Radulović uz pomoć Dušana Pavlovića, Jasmine Nikolić i Miroslave Milenović.

Na pitanje kako komentariše to što se DJB juče ogradio od svog dojučerašnjeg potpredsednika Aleksandra Stevanovića zbog izjave povodom događaja na Kosovu, Đurić kaže da je u pitanju bio neutralni politički stav o Kosovu koji ni jednom rečju nije u koliziji sa stavovima stranke. „Stevanović je rekao da Briselski dijalog nema alternativu. Ako je taj stav u suprotnosti stranke onda Radulović verovatno misli da dijalog ima alternativu i mene jako brinu te alternative dijalogu“, kaže Vladimir Đurić.

DJB je uputio medijima četiri saopštenja, prvo je posvećeno Stevanoviću, i njemu se ocenjuje da je Stevanović indirektno podržao politiku Aleksandra Vučića na Kosovu i Metohiji. „Reč je o ličnom stavu poslanika Stevanovića, a ne stavu Dosta je bilo. U DJB se od predsedničkih izbora pojavljuju pojedinačna mišljenja da je potrebno promeniti politiku DJB u vezi sa Kosovom i Metohijom, odnos prema EU koja zarad kratkoročnih interesa zatvara oči pred autokratijom u Srbiji… Osnov politike DJB jeste …spoljna politika koja je okrenuta zaštiti istinskih interesa Srbije, a ne dodvornička politika kolonizacije Srbije“, navodi DJB.

Potom je objavljeno da je GO isključio Stevanovića, Božića i Đurića zbog kršenja Statuta, vrednosti i principa DJB, nepoštovanja odluka organa stranke, pokušaja stvaranja klanova i urušavanja cele organizacije. Iz DJB je isključena i pokrajinska poslanica Svetlana Kozić, tri odbornika u Novom Sadu i dva odbornika u Beogradu. U sledeća dva saopštenja govori se o novom kandidatu DJB za predsednika Branislavu Mihajloviću, koji vodi odbor u Boru, a koji je na izborima 4. marta imao najbolji rezultat (8 odsto, tri mandata).

Na izborima 2016. DJB je osvojio 16 mandata, troje poslanika se izdvojilo se 2017. u klub samostalnih, poslanica LJupka Mihajlovska je pre nekoliko nedelja napustila DJB, zadržavši mandat. Ubrzo potom mandat je DJB vratio Miloš Bošković iz Niša, a na tom mestu bi trebalo da se nađe Nada Kostić. Klub DJB broji zasada osam poslanika, ili devet ako računamo Kostićevu.

Radulović u programskom savetu

Članovi sadašnjeg predsedništva u ostavci Saša Radulović, Miroslava Milenović, Dušan Pavlović i Jasmina Nikolić obavestili su juče Glavni odbor da nemaju nameru da se ponovo kandiduju i da žele da otvore prostor da DJB pokaže da ima širok krug članova koji su pokazali. Poslanik Branislav Mihajlović iz Bora se kandidovao za novog predsednika DJB, a za zamenicu predsednika DJB je kandidova Branku Stamenković. Za potpredsednike stranke je kandidovao Anu Stevanović, Ratka Jankova, kao i Aleksandra Bujića, šefa odborničke grupe DJB iz Novog Sada. Za generalnog sekretara DJB je predložio Tijanu Šerbulu. Za portparola stranke je predložio Tatjanu Macuru. U programski savet DJB je predložio Sašu Radulovića, Dušana Pavlovića i Jasminu Nikolić, Vojina Biljića i Dimitrija Majkića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari