Đurić o Kosovu sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je danas šefu Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janošu Babiću ponovio da se Srbija oštro protivi i samom razmatranju zahteva Kosova da pristupi Savetu Evrope „mimo svih principa međunarodnog javnog prava“ – saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je naveo da bi eventualni prijem Kosova u tu organizaciju bio kršenje ne samo Rezolucije 1244 SB UN, Statuta Saveta Evrope, već i kršenje Povelje UN i kao takav, „postao bi opasan presedan sa vrlo izvesnim negativnim posledicama na globalnom planu“.

„Alarmantna je situacija na Kosovu i Metohiji, gde se srpski narod, živeći u strahu, iz dana u dan suočava sa borbom za goli opstanak, sa borbom protiv istrebljenja, i to u nepodnošljivim uslovima u kojima je ugrožena ne samo njihova bezbednost, već i osnovna ljudska i građanska prava“ – ukazao je Đurić.

Apelujući na nužnost zaštite prava i sloboda Srba na Kosovu i Metohiji, dodao je da o zabrinjavajućem stanju dodatno svedoči to što je samo u poslednjih godinu dana Kosovo napustilo više od 14 odsto preostalih Srba.

Uz čestitke za 75. godišnjicu osnivanja Saveta Evrope ;ove godine, Đurić je istakao da su principi na kojima je sazdana ta organizacija, značajni i za Srbiju koja će i dalje biti konstruktivan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari